Vodeća televizija u Hrvatskoj!!!!

Moj odnos prema televiziji je, rekao bi, uobičajen, dakle - prosječan, konvencionalan, standardan.... Niti je gledam, niti je ne gledam drastično puno češće nego drugi, mada mi se ponekad čini da sam nenormalno vezan uz tu škatulu na ormariću. Iako vjerojatno ponekad pretjeram, valjda to nije ništa nenormalno s obzirom da TV kao medij u nacionalnom globalu još uvijek dominira ispred radija, Interneta i ne znam kojih sve drugih elektronskih medija. U odnosu na neke druge, a tu usporedbe radi konkretno mislim na svoje bivše ukućane, televiziju gledam previše, prečesto, ali to je samo subjektivno mišljenje. Iako dijagnoza nije precizno uspostavljena, može se reći da sam tijekom zadnjih godinu dana, TV gledao češće nego što sam trebao. Tu treba uzeti u obzir da sam u tom razdoblju puno rjeđe izlazio nego što sam to radio ranije, pa se možda TV jednostavno nametnula kao neminovna kompenzacija. Vrijeme je tu, koliko god ono bilo relativno, a mi svjesni da zapravo i ne postoji; da smo ga izmislili radi nečega o čemu ovog trena neću pisati jer bi sasvim sigurno mogao prilično bitno skrenuti s kolosijeka...( mada to radim stalno)... Kao bilo, vrijeme je, dakle tu, i treba ga nekako ubiti. Ubiti hladnim oružjem, iz iskustva vam pričam, previše je morbidno, i onda čovjek takav kakav je, kakvog ga je umijesio od blata, radi kako mu nalaže podsvijest. Ide linijom manjeg otpora, pa (i vrijeme) ubija postepeno, suptilno. A TV je vrlo suptilni ubojica. I to ne samo vremena! Ubija i moždane vijuge, stanice, vid, zaglupljuje, sjebe ti kičmu i što ja znam što sve ne. U principu, mogao bi reći da sam zabrinut, mada sam vam sto puta rekao da nisam od onih što se plaše tehno-revolucije, progresa, efekta staklenika, zagađena zraka i prljave vode u gradskom vodovodu.

Gledam TV kad god mogu a kad sam doma, taj je aparat uglavnom uključen i dok je ne gledam. Važno je da radi, da zrači, da znam da prijenos nesmetano teče bez obzira što ja u tom trenutku radio. Iako znam da nemam što propustiti. Ali neka, neka mala radi. Kad gledam, na njoj nema ništa, ili u isto vrijeme na svim programima ima svega (na nekima, kako ćemo se kasnije uvjeriti, kad god pogledali biti će reklame, no o tome malo niže u tekstu). Murphyev zakon. Na sreću, nikad u životu nisam platio TV pretplatu. I time se dičim. Pače, ponosan sam na to, majku im pretplatničku.

I kad je gledam, to ne znači da fanatično pratim svaki frejm programa. Većina onoga što se prikazuje, najčešće je, moram priznati - vrhunsko smeće, ali ja ne odustajem... Stalno se nadam da ću vidjeti nešto novo, nešto zanimljivo, što će me osvojiti na prvi pog... na prvi program. Prije nego što se uhvatim u koštac s temom, jednim vrlo uskim područjem TV svijeta kojeg želim rasturiti, morao bi spomenuti neke uobičajene stvari o televiziji. Tako sam uvjerenja da jutro na TV-u treba svakako izbjegavati. Najebo je svak, tko je iz nekog razloga prisiljen jutro provesti u kući a osim TV-a nema drugu zanimaciju. Program u to doba je smeće sazidano na reprizama i dosadnim emisijama. Meni TV dan starta nakon posla, u najboljem slučaju oko ručka, i to s omiljenom serijom StarTrek DS9, a ako popodne moram provesti doma, postajem vrlo nervozan jer obično do dnevnika HRT-a kojeg sam navikao konzumirati zbog posla, za mene tamo nema ništa. Ponekad, ako baš ništa nemam za raditi, kad mi se ni Playstation ne pali, progutam neku seriju za klince na RTL-u, a dva - tri puta tjedno, bude pokoja OK emisija tipa "More" ili nekakav dokumentaran spas. Spasiti me može samo sport, pa posežem za satelitom. No, kako se u ovom XXX-u bavim samo domaćim televizijama, satelit - baj baj. Navečer, ovisno o danu u tjednu, znaju se zalomiti dobre serije, primjerice ona o kreativnim policajcima što vrlo originalno rješavaju stvari na ulici, kriminalistima forenzičarima, sviđali su mi se pajkani iz New Yorka ali to više ne ide... namjerno izbjegavam imena tih emisija da nedajbože netko ne bi dobio reklamu. Ipak je "zbrdazdola" prilično posjećen sajt! Uglavnom, volim te krimi serije.

Već jako dugo planiram napisati nešto o televiziji. Imam jaki, golemi motiv za to; ma nekoliko motiva (što ću uskoro vrlo rado podijeliti s vama). U ovoj svojoj kolumni za ispuhavanje emotivne prljavštine neću se sad, ono, analitički, stručno i znanstveno, da ne duljim - naširoko baviti globalnim TV programima jer to ne bi imalo nikakvog smisla. Prosječni digitalni satelitski reciver može u vaš dom unijeti i preko 1000 satelitskih programa pa bi nekakva, čak i najopskurnije analiza, u samome startu bila osuđena na propast. Zato ćemo se pozabaviti nacionalnim TV eterom, i sve to samo usporedbe radi s televizijom koja me navela da o ovoj temom pišem, i koja me frustrira iz dana u dan; televizije koja ubija u meni volju da televiziju uopće i gledam. A to je, pogodili ste - Nova TV.

Kažu da je stalna potreba za isticanjem sebe, svog imena, svoje osobnosti - klasični, školski psihijatrijski primjer. Među poznatim ličnostima svih profila na nacionalnoj javnoj sceni, bilo je puno takvih zadnjih godina, posebno u ono ružno vrijeme sredinom devedesetih kad je vladala politička podobnost, a kriteriji su umjesto stručnosti bili usko vezani uz nepotizam, rodjačke veze... Zašto spominjem sve to? Pa uglavnom zbog one TV Nova spike gdje traže da signal te televizije stavite na broj 1 na daljinskom, a potom ih o tome obavijestite skupim telefonskim impulsima preko nekog od brojeva s pozivnim, skupim 060, i čekate da vam pešot koji je cmizdrio u stupitshowu za nove voditelje s tužnim obrvama i ona plavušica što uz bitno naglašavanje nebitnih imenica i pridjeva svršava dok priča u kameru, ukratko - oni kvazi voditelji upadnu doma i poklone neko Taiwansko smeće što bi trebalo predstavljati kućno kino.

- Vodeća televizija u Hrvatskoj - veli jedan od onih samodopadnih likova , dok u pozadini piči HC glazbena podloga Prodigya, a na ekranu neka baba slini i muža u ranim devedesetima ljubi u čelu. Čovjek ne može a da se ne zapita: jesu li ovi samo toliko bahati, umišljeni, prepotentni i samoljubivi ili su jednostavno glupi, i kao takvi tek jedna mala groteska nacionalnog TV etera, sranje koje su nam dali u nasljeđe idioti iz Vijeća koje im je dalo koncesiju, koje tolerira neukus i toliku količinu spama, odvratnog marketinga od kojeg se ne može disati. - Vodeća televizija u Hrvatskoj! Ha, ne izlazi mi iz glave ta nebuloza, nikako!

Jebote, kad se sjetim s koliko sam sreće čekao da krene s radom prva privatna nacionalna televizija, potpuno nova koncepcija, nove serije, filmovi, novi urbani duh. Bilo je nemoguće sjebati se jer državna televizija ima toliko manjkavosti. U to doba, bila je još i politički generalno ukakana. A danas je državna TV za tu smiješnu televiziju koju držim na broju 4, jebeni CNN!

No, bez obzira na takve konkretne anomalije, kakvih na žalost ne nedostaje na novoj televiziji, nešto što me kod njih zasigurno najviše ljuti, doslovno, izbezumi me, pretvori u demona, ni sam ne znam kako se uspijem suzdržati da ne gađam televiziju s nekim teškim predmetom - zasigurno su reklame. Bez ikakva takta, bezdušno, gotovo smišljeno bezobrazno, uništavaju reklamama sve što imalo vrijedi na toj televiziji. I dok nikoga ne bi trebalo čuditi da komercijalna televizija živi od reklama i da bez njih ne može, ja se pitam koji kurac te reklame ne mogu uvaljivati s malo takta. A čak bi se nekako i suzdržao da je riječ o komercijalnim reklamama, ali ne dragi dame i gospodo! Na jednu komercijalnu reklamu, od sponzora koji ih hrani, naši dragi kreatori programa na vodećoj televiziji u Hrvata uvale najmanje još pet kretenskih samodopadnih idiotarija iz vlastite produkcije. Ključnu scenu serije/filma oni bez ikakva skrupula prekidaju da bi vas po osmi put u zadnja dva sata obavijestili da se možete prijaviti na neki od idiotskih kvizova, da ih stavite na broj jedan kako bi osvojili nekakvu plastičnu tehniku s popusta, morate pričekati nastavak serije/filma dok se na ekranu ne izmjene sve njihove kvazi zvijezde, katastrofalno loši voditelji s pregrštom idiotarija. A onda, napokon se pojavi spasonosni jingl Nova TV i obuzme vas nada da ćete se napokon vratiti u seriju/film, kad ono - kurac! Još malo ćemo pričekati! Sad je vrijeme na nove zvijezde iz svih onih silnih kretenality šouvova i upadica genijalaca koji su u žiriju. A nakon svega toga, više vam nije ni do filma ni do serije. S vremenom sve češće počinjete izbjegavati taj vodeći kanal u Hrvatskoj i gledate druge televizije. Ionako znate da ćete kad god švrljate po kanalima, a neki od nas to rade često, jer "gore - dolje" po upravljaču česta je zanimacija nas TV manijaka - znate da ćete pritiskom na broj iza kojeg se nalazi vodeća (po svinjarijama) TV u Hrvata - sasvim sigurno naići na reklame...

A nije oduvijek bilo tako. Stvarno nisu bili tako odbojni, čak su imali i nekoliko ugodnih trenutaka, naznaka da će unijeti novosti u nacionalni TV eter i oplemeniti ga. Cijeli niz dobrih serija su vrtjeli, čak ih nisu u početku gazili toliko reklamama, pogotovo ne samoreklamiranjem. Bilo je i dobrih filmova, dokumentarnih emisija. Informativni program nikad nije bio nešto posebno, ali to je ionako hrvatska klasika, nešto s čim ima problema i njihov veliki brat. Dobro je rekla jedna moja frendica: - Pogledam dnevnik na HRT-u, Novoj i na RTL-u i tek onda imam puno informaciju, doduše još uvijek krnju u odnosu na novine, ali s obzirom da novine moram pričekati do sutra, ovako bar znam o čemu se radi...

Mogao bi ja o vodećoj televiziji u Hrvata još do sutra pričati. Ipak su oni vodeći. Ali, mislim da sam osnovno rekao, mada sam uvjeren da ćete se vi koji ovo čitate sjetiti tko zna koliko još svinjarija o kojima sam mogao pisati. Npr. Rafo kokous, Idoli i SuperNove... Ma tko bi sve to stigao pretresti! Jedino što je vrijedilo na toj TV, preselilo se na HRT. Pa sjetite se samo prekrasne i usto pametne Barbare Radulović i sjajnog Tironija kojega su htjeli uništiti vodeći televizičari jer je zapalio đoks. Koji biseri! TV Nova, od koje se očekivalo da će biti urbana, mlada televizija, sve više nas približava istoku - najbolji primjer je ono nedjelno sranje, bosanska verzija Rafo šuoa - samo u folk điru. Koje sranje je ta NOVA. Totalno!

A da ne serem danas samo po njima, mogao bi pretresti malo RTL. Još uvijek nisam prežalio što Vijeće za dodjelu koncesija nije dalo priliku Amerima koji su, po meni, bili bolji izbor. Da jesu, najbolje svjedoče ljudi koje s razlogom iritira onolika doza Njemačkih serija i filmova koje ne mogu zadovoljiti ni kućanice. S obzirom da su tek počeli emitirati, nadam se da je sve ovo još uvijek samo eksperimentalna faza, pa bi bilo ružno pljuvati unaprijed. One dječje serije, pretpostavljam, nisu loše za klince i terminski i kvalitetom, bolje su od svega što toj populaciji nude ostale televizije. Dakle, serija o klincu Zacku, maloj vještici, komedija o dadilji i o onom bračnom paru - imaju prolaznu ocjenu. Sanja Doležal, vjerojatno će zadovoljiti većinu onih koji u to popodnevno doba gledaju TV. Jest da žena pojma nema o većini stvari koje obrađuje i da bi se mogla malo bolje pripremiti, ali teme širem krugu gledatelja, valjda znaju biti zanimljive, a dobro je da ima puno gostiju. Tako da obitelji, neka srednja građanska i seljačka struja, mogu uživati. Barem ih neće bombardirati s nesuvislim komercijalnim blokovima u kojima veličaju sebe i svoje pulenove, nedorasle eteru i potpuno nestručne i sporno inteligentne. Informativni program - kratak i brz. Dovoljno. Vremenska prognoza, pravi pornić. Kad god gledam, samo čekam da plavuša Sopek kaže: ah, ispalo mi je nešto, pričekajte dok podignem (a onda kad se sagne i naguzi): uhhhh, mislim da mi je nešto ušlo u guzu. Da, stvarno, ahhhh, uhhhh, ušššlooooo mmmiiiiiiiii jeeeeeeeeeeeeeeeeee, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! No, to su samo snovi muškog dijela nacije...mada, s druge strane, snovi se danas ispunjavaju. Seve, recimo...

I u Explozivu zna biti fora stvari, a i Tatjana Jurić je fatalna. E, ta ženska je stvarno ono rijetko zbog čega požalim što sam napustio Zagreb. Koketiranje s tom vrstom žena...Jebiga, da sam sad gore u ZG, proklinjao bi nebo i zemlju zbog vrućine, nedostižne udaljenosti od mora itd. Osim toga, svi ti komadi sad će nahrliti k meni, na more. Svi na more!!!

Pasus X

Žao mi je bilo izbrisati ovu kolumnu, jer sam u nju uložio puno vremena, ali vrhunac sranja vezano uz vodeću TV u Hrvatskoj, dogodio se nakon što je kolumna već odavno bila gotova. Vrhunac, morbidno, monstruozno, nemam riječi kojima bi to opisao. KARLOVAČKO KORNER!!!! Ljudi moji, ja nisam mogao vjerovati da se to događa. Taj tip, valjda bi ga trebao nazvati voditeljem emisije, a ne znam kako se suzdržavam od svih tih kombinacija slova kojima bi ga u ovom trenutku počastio, a prošlo je već par dana otkad se ugasila ta najodvratnija emisija koja je ikad išla na televiziji, pa sam se ohladio. Rekoh, taj samoljubivi nilski konj, konstantno je štracao, traljao pizdarije i virio iz guzice lucidnom bivšem izborniku i svojoj vodećoj TV kući. - Ma, najbolji smo - a sad reklame, pogledajte što rade naše novinarske ekipe - a sad reklame, konkurencija je goli kurac za nas - a sad reklame; poslušajte sad ekskluzivnu izjavu (koju su, usput, emitirali svi) toga i toga, - a sad reklame pogledajte ovo sjajno mjesto - a sad reklame, samo mi ovo možemo, mi, vodeća TV u Hrvatskoj, a sad malo u studio u Zagrebu, gdje vas - cerek od uha do uha, kao da me jebe taj tip s ekrana - reklame, dakako, dragi moji gledatelji, vi koji gledate najbolju televiziju od svih koje su u Portugalu, jer nitko ne može ovako, samo mi, pa pogledajte što smo sve radili u emisijama, koliko reklama smo vam dali, koliko idiotskih zaključaka sam vam ja, vrhunski teoretičar športa, pravi znalac dao, ja koji sve znam o nogometu, kako pljujem samo, jebote, najbolji sam, najbolja TV - ma jebote Ćiro, mi smo uistinu vodeća TV u Hrvatskoj! - Jefste sine, jefste, najboflja stfe teflefvizija u Fr4vatskoj sfine, samo sfine iskeširaj taj honorar višfe... Karlovačko, najskuplja piva u Portugalu!

Ne mogu ljudi pisati više. Sraćemisedoći!

Ante Pancirov

kolumna no. 40, lipanj 2004.


EURO2004. - Tuga zbog Pletikose, nada zbog Severine , kolumna no. 39, 12.6. 2004.

Mala je dala, kolumna no. 38, 5.6. 2004.

BALDEKIN, kolumna no. 37, 31.5. 2004.

Kontradikcija, kolumna no. 36, (svibanj 2004.)

Auspuh moje duše, kolumna no. 35 (travanj 2004.)

Život kao film, kolumna no. 34 (24.3. 2004.)

Podzemlje, kolumna no. 32 (5.3. 2004.)

Ihthis i Sretno dijete u Šibeniku, kolumna no. 31 (29.2. 2004.)

Hrvatska u oblaku dima Marihuane, kolumna no. 30 (2. 2004.)

Filmska propaganda, kolumna no. 29 (17.2. 2004.)

Romeo is bleeding, kolumna no. 28 (10.2. 2004.)

Sretno dijete, kolumna no. 27 (29.1. 2004.)

Zrinka, Ana Lajava, Corto Maltese i Novinarski ples, kolumna no. 26 (25.1. 2004.)

Superman iz Splita, mrgud u zdravstvu, sijeda dama konzerva i Thompsonovi mesari, kolumna no. 25 (18.1. 2004.)

Kolumna tijeka podsvijesti, kolumna no. 24 (18.1. 2004.)

ŠIBENIK – pribljezgavanje na ruševinama, kolumna no. 23 (8.1. 2004.)

Nova godina i ja, dani koje mrzim otkako sam rođen, kolumna no. 22 (5.1. 2004.)

Bankrot! Smijem li se nazvati piscem u osjetljivom trenutku smrti FAK-a i eksplozije afere Radaković - Rudan? XXX 21, (14.12. 2003.)

Opasnost od igranja nogometa na travi ili kako je Prgavi zbog Playstationa završio na psihijatriji, XXX 20, 8.12. 2003.

Kronologija pobjede i poraza, XXX 19, 26.11. 2003.

Roditi se na Baldekinu - blues ispjevan nakon pušione na Maksimiru, XXX 18 (16.11. 2003.)

Noć Vještica 2003. - početak predizborne kampanje, modernog lova na vještice, XXX 17 (31.10. 2003.)

Budućnost je stigla i pregazila nas, XXX 16, 19.10. 2003.

Dan Nezavisnosti, XXX 15, 13.10. 2003.

Od rođendana, do rođendana
…sretan mi rođendan, kad nisam ja…
XXX 14
, listopad 2003.

POVRATAK CIVILIZACIJI - HEMINGWAYEVO LJETO, XXX 13, 10.9.2003.

ANTIMONIJA, XXX 12., (5.5.2003.)

XXX 11 - SVI SMO MI MIRKO NORAC?, 28.4.2003.

XXX 10 - Kako je počeo rat na mom planetu, 20.3 2003.

XXX 9, 8.3. 2003.

XXX 8, 5.2. 2003.

XXX 7, 21.2. 2003.

XXX. 6 (MRTVA LJUBAV), 15.2. 2003.

XXX 5, 3.2. 2003.

XXX 4, 6.1.2003.

XXX 3, 23.12.2002.

XXX 2, 10.11.2002.

XXX 1, 3.11.2002.