ZABRANJENO PUŠENJE
 

10.4.2004. Zagreb, Tvornica

10.4.2004 u Tvornici održana je promocija koncertnog albuma Zabranjenog Pušenja "Live in St. Louis". Uprkos tome da su bili uskrsni praznici i da je dosta ljudi otišlo van iz Zagreba Tvornica je bila dobro popunjena, bilo je dosta ljudi, ali ne previše i moglo se disati. Odaziv publike je više nego dobar, pogotovo ako se zna da Pušenje dva do tri puta godišnje svira u Zagrebu. U zadnje dvije godine za vrijeme turneje "Bog vozi Mercedes" održali su točno 169 koncerata ("Kad me iz mlađih bendova pitaju koji je razlog njihovog neuspjeha ja im kažem pogledaj kilometar-sat u autu. Ako na njemu nema puno onda je to razlog"- Sejo Sexon u Feralu). A Pušenje se odužilo sjajnim skoro trosatnim koncertom pod dirigentskom palicom Sejice Kalodjere.

Ilahija nas je uvela u uvodnu stvar "Dok čekaš sabah sa šejtanom" i do kraja smo čuli stvari sa svih albuma od nastupnog "Das ist Walter" do zadnjeg studijskog "Bog vozi mercedes". Kao gošća je sudjelovala Amila Glamočak kao ispomoć u "Test za Dženet" i "Lijepa Alma" kao zamjena za Arabeske, zbor zagrebačke džamije, koje su na dosta prethodnih koncerata bile gošće u pomenutim pjesmama.

Popis stvari izvedenih na koncertu (ne tim redoslijedom):

Dok čekaš sabah sa šejtanom

Karabaja

Balada o Pišonji i Žugi

Pišonja i Žuga u paklu droge

Guzonjin sin

Lutka sa naslovne strane

Bos il Hadžija

Selena, vrati se Selena

Možeš imat moje tijelo

Zenica blues

Nedelja kad je otišo Hase

Dan Republike

Test za Dženet

Lijepa Alma

Šeki is on the road again

Kanjon Drine

Na straži pored Prizrena

Posljednja oaza (Fikreta)

Ibro Dirka

Jugo 45

Stanje šoka

Počasna salva

Mile hašišar

Tigar iz Kladnja

Djevojčice kojima miriše koža

Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac

Poso, kuća, birtija

Fildžan viška

 

Koliko je samo tu bilo antologijskih stvari ? Koliko ih nisu izveli jer ne stane u tri sata koncerta ? U svakoj pjesmi Pušenja je ispričana jedna priča a u tome je Sejo nenadmašan na ovim prostorima ( " Moja muzika ć e uvijek biti pri č e iz mog okru ž enja . Nikad se ne bih usudio da pi š em o ne č emu o č emu nisam siguran da znam mnogo , da nisam do kraja dio toga ").

Na koncertu se album mogao kupiti za povoljnih 60 kn. Na albumu se nalazi 13 stvari iz svih razdoblja djelovanja Pušenja, sa svih njihovih studijskih albuma ("Gledali smo da su to one koje zvuče drugčije nego na pločama, da postoji interakcija sa publikom i da ne bude puno falševa" - Feral). Sve je to ispalo dosta dobro, ali ipak gledati ih uživo je nešto posebno, što koncertni album ma koliko dobar bio ne može dočarati.

E sad, zašto baš snimka iz St. Louisa, a ne iz Sarajeva ili Zagreba. U nedavnom razgovoru za sarajevske Dane Sejo objašnjava : " Mi smo klupski bend i iako je bilo nekih nastupa koji su se odr ž avali u ve ć im prostorima , ne bih mogao re ć i da se mi tu osje ć amo kao kod ku ć e . Ovim smo albumom htjeli pokazati da ž ivi album mo ž e biti dobar i ako nije snimljen u nekom grandioznom prostoru , jer takvim albumima bendovi obi č no ž ele pokazati svoju reputaciju . Ne , mi smo imali sre ć u da smo dobili č ovjeka koji te stvari radi za Stone Temple Pilots ( Mark Burris ), š to je za na š e uslove , bez uvrede za ljude koji se ovdje bave tim poslom , apsolutni vrh , pa smo od nekoliko snimaka odlu č ili izdati ovaj ."

Pušenje idući put u Zagrebu možemo vidjeti već 15.5 na Meštrovićevom trgu u Zapruđu.

 

ŽELJKO KUHAR