YOUNG GODS
 

THE YOUNG GODS Močvara, Zagreb, 14.11.2005.

Kad već nisam 1989. godine mogao na njihov koncert (ne sjećam se jesam li uopće znao za njih), kao i nažalost za mnoge u toj i sljedećoj (nikad prežalit' koncerte grupa RIDE, SUGARCUBES, THE FALL..., kad izmisle vremeplov, plaćam kartu odmah!), bilo mi je žao propustiti ih sad, kad već u ovoj godini nisam bio na gro koncerata za koje će mi opet biti žao što nisam bio u mogućnosti pogledati (nažalost, ne zbog love, već vremena, prijevoza i sl. (WHITE STRIPES, PRODIGY... ima ih još, ne mogu se sad sjetiti...).

Ponekad mi se čini da i nije toliko bitan koncert, već to što je to skoro jedini način da se nađete sa starim frendovima, poznanicima, možda razmijenite koji si di, koju informaciju, flyer, vizitku, raspitate se o njihovoj djeci...

Zbrdazdola i terapijina ekipa našla se blizu šanka (oni koji su vozili nisu baš tu mač uživali, a ni ja, pogotovo zbog duhanske kulise), slično je bilo i par dana kasnije na koncertu grupe DEUS u Grazu, a ne sumnjam da će tako biti i na MERCURY REV u Aquariusu.

Koncert je bio odličan, fantastičan zvuk, fenomenalan light (problematično za digitalne fotiće, nikako uloviti pravi mod!?), ne bi čovjek vjerovao da to tako dobro može zvučati uživo, to je trebalo snimati na video (ex, Zupy, šteta). Nažalost Močvara nije bila prepuna (valjda su se bar pokrili), no ipak solidno popunjena (dio "elite" vjerojatno je bio na medijski atraktivnijem Vai-Sardinas koncertu).

Uz brdo starih pjesama na francuskom, ovi Švicarci najviše su rasplesali prisutne na općepoznate, "Gasoline Man" ili MTV-jevsku "Skinflowers". Semplirane gitare nikad nisu tako dobro zvučale, no pjevač Franz Treichler se i koristio gitarom jedno vrijeme - naravno, za nosie feedbeack efekt, uz mikrofon imao je i reflektor-lampu kojim je osvjetljivao publiku. Nakon dva bisa, što dalje zaključiti no - i kao stari - i dalje su bogovi!

YOUNG GODS ovom turnejom promovirali su dupli best of album "XX Years 1985 - 2005"! Nabavite ga, bio je ovo pravi "Long route!"

foto & tekst: DARKO "Mackie Messer" CIGLENEČKI