"VŽ rock pozornica"

5.8.2000. Varaždin, Franjevački trg

Pozdrav iz glavnog grada (nažalost - nekad bio - ustvari i bolje da više nije)! Evo - javljam se (ja - fyczo) u el. obliku i pokušat ću rezimirati stanje na VŽ rock sceni preko open - air festivala "vž rock pozornica", koji je održan na franjevačkom trgu u varaždinu, 05.08.2000. S obzirom na nezgodan datum (špica tur. sezone) skupilo se 9 vž-bendova da bi varaždincima (koji nisu bili na moru) pružili cjelovečernju i cjelonoćnu zabavu, a sve je to išlo u organizaciji koncertnog ureda Varaždin, Greencajg records Varaždin i poznate radijske emisije OKHRK.

Dakle - sve je počelo u 19.00 sati, sa žestokom hard-rock, heavy - metal svirkom benda MILLENIUM BUG (glupo ime - dobar bend), koji je vrlo sigurno kročio žestokim rock vodama, a bit će zapamćeni po super - navježbanosti, dobrom soundu i obradi F. Zappe "My guitar wants to kill your mama". Nakon njih nastupila je grupa POT. Dečki su simpatični, ali muzika je tinejdžerska - čak ni to. Ne znam kaj bi za njih rekel. U 20 sati na stage stupaju BUTTSHAPERZ - prvi put u punom sastavu (2 gitare, bas & bubanj) - "stare kosti vž-rock scene" ili "nastavljači krankenHaus zvuka s korijenjem u the stooges i velvet undergorund". Mislim, to su komentari izašli u medijima - a ja se ne bi baš složio - Po meni to je blues-rock ogoljen od silnih "white blues" gitarističkih izdrkavanja i više okrenut jednostavnosti Roberta Johnsona. Nakon toga idu vž-verzije grunge rocka (da,da - i toga još ima) po imenu SLEEPLESS (op.a. in seattle) sa ženskim vokalom. HELLOWED su metalci koji super sviraju power metal, ali im fali dobar vokal (inače pjeva gitarista ). U 21.00 vrijeme je za BOOMERSe - VŽ inačicu MC5. Ljudi se polako počinju gužvati i ispred stagea - atmosfera odlična - neočekivano dobra posjeta (cca 500 ljudi). GRUPA 2 nastupila je nakon Boomersa i imala solidan nastup pun obrada ( Paranaoid i sl.), ali je bubnjar (16 godina) imao 10-minutni solo - i to dobar. Nevjerojatno, ali istinito. Nešto poslije 22.00 sati je malo zaprijetila kiša - ali na tome je ostalo i izlazi grupa O3. Oni su u svakom slučaju nešto novo na sceni. Imaju pjevačicu, dvije back-vokalistice, jako profesionalan pristup, dobru svirku i dobar sound. Muzika je negdje između SVADBASSA, THE CORRSa i sl. uz funky primjese. Zanimljiv pop-bend. Možda bude nekaj iz njih jer to zvuči dosta dobro i komercijalno. Posljednji su svirali THE CROSS - grupa postarijih, isluženih VŽ-rockera koji sviraju vrlo, vrlo ,vrlo dobar blues-rock - negdje izmedju CREAM i TOM WAITSa ( pjevač ima sličan glas).

To je bilo to na otvorenom. Nakon toga se sve seli u "ROGOZ" gdje se održava "after hour" uz rock-dj-a "danchi-a", a kao surprise u krcatom "rogozu" nastupili su EONI i napravili super feštu, koja je i nakon njihovog nastupa trajala i trajala i trajala.

Bilo je baš O.K. - dobar štimung, pljesak za svaki bend, puno poznatih faca, štandova, cd-ova, fanzina, majica ..itd - sve što treba ići uz jedan ovakav događaj. Inače - svi bendovi su snimljeni na DATu i navodno da su snimke OK, pa postoji mogućnost da se to izda na CDu. Vidimo se na VŽ ROCK POZORNICI 2001 !!!

Le Figuar de Kranque