VOLONTERI - KONCERT ALTERNATIVNE GLAZBE

Sunshine, Vukovar, 5.12.2003.

Hm, vrlo nezgrapno nazvan koncert povodom Svjetskog dana volontera, ali ajde: u Vukovaru ta cijela priča oko nevladinih udruga i koječega funkcionira na zavidnoj razini i mogli bi se ugledati na njih. Siniša i ekipa oko njega marljivo pokazuju da se uz izdašnu financijsku pomoć stranih donatora može ispuniti slobodno vrijeme u tako depresivnom kraju kakav je ovaj slavonski, depresivan i beznadno konzervativan. Ali, ajde, neću ni o tome.
Ponosan sam što sam sudjelovao u tako nečemu, zato što je te večeri bilo ugodno čavrljati s ljudima različitih strana, ono, kad se svi nadaju dobrom. Sviralo je 7 bendova, iz Vukovara, Vinkovaca, Brčkog, Tuzle, Čepina. Sve su to mahom rock-orijentirani bandovi i bilo bi super da je bilo malo drukčijeg zvuka. Sumnjam da ste ikad gledali Voodoo Caddilac, sjajan psychobilly trio iz Brčkog…dajte ponovite sad ovaj početak: čovječe, oni prže onakve stvari u Brčkom!!! Nemam namjere nešto/nekoga u Brčkom omalovažavati, ali na Voodoo Caddilac bi trebali biti ponosni i vjerujem da će za par godina biti svjesni o kakvom se bendu radi(lo). Uglavnom, njihovih 45 minuta je u najboljoj maniri Reverend Horton Heat meets Cramps izvedbe jedan od boljih nastupa koje sam gledao u zadnje vrijeme. I, da, imaju super majice!
U Tuzli su nekad svirali Rupa u zidu, jedan od najboljih garage rock bandova s ovih prostora, a danas tamo praše No Rules, puno više highway rock orijentirani i rade to dobro. Imaju i album za jednu izdavačku kuću iz Srbije, a izašli su i na jednom Bombardiranju…Dvije gitare i teški, iskreni tekstovi: bilo je okej.

A onda domaće snage: ALT F4 iz Vukovara, svojim setom obrada otvorili su veče, pa Bosanci, pa Thee Knuckleheads iz Vinkovaca, čiji garažni repertoar opskurnih punk klasika je pokrenuo publiku, pa Nomadi iz Čepina (hm, to je blizu Osijeka, ali oni NISU iz Osijeka), koji svojim uigranim hard-rock repertoarom već par godina vrlo rutinirano zabavljaju preostale ovdašnje zaljubljenike u takav zvuk…

Promoviran je i magazin DOP, koji svojim 10.brojem napokon izlazi iz ilegale i jedva čekamo trenutak kada će osvanuti na kioscima i svojim ogromnim elanom popuniti rupu koja odvratno zjapi i čeka, strpljivo. Pročitajte solidan broj i podržite scenu, ako ništa drugo.
Ako vas je zasmetao pionirski ton ovog teksta i mislite da vaš izvjestitelj piše gluposti, žao mi je. Ovo su porođajne muke a Vukovar je mjesto gdje su kafići još uvijek podijeljeni na one u kojima kad ulaziš pozdravljaš sa "zdravo" i one gdje kažeš"bog"... Polako&strpljivo, možda i bude jednom nešto zanimljivo u ovim krajevima.


tonisaric@inet.hr