VESNA GORŠE

18. 10. 2002.
DVORAC STUBIČKI GOLUBOVEC, DONJA STUBICA


 

Jako dobar koncert, iako sam navikao na par koncerata da sax ima pratnju arapske lutnje Dražena Franolića (dolazi za tjedan dana u isti prostor) ili perkusija Jurice Ugrinovića... Od svih pjesama najbolja je bila 3. (Hear) a nakon sat svirke bila su još 2 bisa... Nadam se da će Vesna još koji put doći do Stubice...

Vesna Gorše: Sesame

1. Dina
2. Sesame
3. Hear
4. Flame
5. Castle


Darko
al(t) ud Ciglenečki


IZ PROGRAMA:

Alt saksofonistica Vesna Gorše (r. 1961. Skopje, Makedonija), glazbom se bavi od 1984. godine. Od 1986. godine nastupa, kako u klupskim prostorima, tako i na otvorenim pozornicama, a također u okviru međunarodnog festivala i multi-medijalnih happeninga ("Valašsky Špaliček", "Lent", "Zg Bienale", festivali i revije jazza, rock-festivali… Hrvatska, Slovenija, Italija, Njemačka, Češka…) djelujući ponajviše u skladateljsko-izvođačkom tandemu s umjetnikom na arapskoj lutnji Draženom Franolićem, s kojim formira veće i manje glazbene grupe i stvara glazbu jakih orijentalnih boja, koja je zabilježena i na nekoliko nosača zvuka. Karakteristično je da je većina Vesninih CD-a snimljena uživo, tijekom koncerata. Tako je CD "Asgard Live" (koji je dobio dvije nominacije za "Porin '94.") snimljen tijekom koncerata u "Lisinskom", kao i kasniji diskovi "Just A Music" i "Earthbeats".

U Vesninu glazbu uključivani su i drugi glazbenici. U kvartetu "Tao" (1984. - 1985.) postava se često mijenjala. Perkusionist i bubnjar Jurica Ugrinović ("Gorše-Franolić-Ugrinović Trio" 1986. - 1994.) sudjelovao je, zajedno s Vesnom, na kaseti "Waterfalls" (koju, kao samostalni autorski nosač zvuka potpisuje Dražen Franolić) i kasnije, tijekom daljnjeg djelovanja u "Triju" na ploči "Wonderland", kao i na već spomenutom "Asgardu". Mladi umjetnik na arapskoj lutnji Alen Franolić gostovao je na CD-u "Just A Music" i na snimanju (neobjavljenog) "Free Spirita".
Od rujna '97., Vesna svira u sastvu "Earthbeats" ("promoviranom pod etiketom" sinteze europskog i afričkog stvaralčkog duha") u kojem, uz Dražena Franolića na arapskoj lutnji, djeluje i afrički perkusionist (i vokalist) Sam Bushara. Tijekom koncerata u "Lisinskom" 5.3.98. "Earthveats" snima istoimeni CD i promovira ga godinu dana kasnije, no odlaskom Franolića iz grupe sastav prestaje postojati.
S velikom sklonošću improvizaciji, Vesna Gorše na saksofonu razvija poseban stil otvoren utjecaju različitih glazbenih pravaca - jazza, rocka, blues, … etno…

Iz recenzija:
"... Ton alt-saksofona Vesne Gorše doista je osobit, u gornjem registru uznemirujući. Vesnini pasaži (improvizacije...?) doimlju se čas kao vješto proračunat proizvod hladnog razuma a čas kao izraz strasti za glazbu koju na svoj poseban način izvodi već desetak godina. Insistiranjem na neuobičajeno visokim tonovima kao da negira osnovno načelo vlastitog instrumenta koji više nije "obvezan" slijediti melodiju samo onoliko koliko mu to dopušta uobičajena, ograničena riznica njegovih tonova..."
Miro Križić, "Hrvatsko slovo", 13.3.98. (povodom snimanja "uživo" CD-a "Earthbeats")

"... Sinoćnji program u koje su predstavili "Earthbeats Project" glazbenici su počeli kompozicijom "Are you ready?" nastavivši odličnom "Margaritom", te cijelim nizom izvrsnih skladbi. Spoj europskog saksofona s jedne, te arapske lutnje i afričkih udaraljki s druge strane, predstavlja upravo savršenu sintezu suvremenog i tradicionalnog, urbanog i ruralnog, ujedinjujući te svije krajnosti u kompaktnu i zanimljivu cjelinu."
Željko Vuković, "Večernji list", 10.2.98.