TOOL

21.6.2001. Beč, Libro Music Hall

 

Vjerojatno bi bilo dovoljno reći najveći i najbolji band današnjice. No, vjerojatno bi se oni koji se slažu sa takvom tezom osjećali uskraćenim za priču o ovom svakako najboljem koncertu ove godine (zasigurno najboljem!).

Cijela priča počela je nešto prije izdavanja zadnjeg studijskog uratka pod nazivom LATERALUS, kada su na webu počele kolati priče o novom vrhunskom albumu skupine TOOL. Nažalost , album sam čuo tek kada je i službeno izašao, no sve riječi polako su se počele pretvarati u stvarnost kada su sa CD playera počeli dopirati prvi taktovi THE GRUDGE. Srednji prst - medijalno uprt! Upravo to su toolovci pokazali današnjoj glazbenoj mediokriziji.

Pet godina čekalo se na ovaj trenutak (ne računajući posljednju Maynardovu muzičku digresiju sa A Perfect Circle!), i dočekali smo ga na najbolji mogući način, na koncertu!

Predgrupa je svakako odradila dobar posao. Publika je došla na radnu temperaturu. CORTIZONE je ime predgrupe (bogami i pristoji im- pošteno su nas zdrmali!). Svakako se dokopajte albuma (Selling Out For The Sucker) kojeg je promovirao ovaj spaljeni trojac. Bio je to pravi salt lick kako bi rekla jedna teta (ha ha ha ha - hu ha!!!!!).
Ubrzo nakon počela je povijest. Dva ekrana- jedan postavljen centralno, drugi bočno (lateralno!!!!) odmah iza Maynarda. Nasuprot njega, kontrolirajući naš bioritam, sjedio je mahniti div Danny, dok su se dva virtuoza na gitarama bez prestanka igrala našim intelektima bacajući nam pod noge savršene dijelove u sinkopama kao okosnicama postojanja. Upravo to njihova glazba i dokazuje- nema postojanosti, već nam dočaravaju mijenu kao konstantu u prekidima trenutaka.
Muziku je nemoguće opisati, tek je moguće reći nešto o svojim osjećajima. No toliko bliski nismo….dakle- so. o……….
Projekcije su savršeno dočaravale ono što su TOOL činili svojom muzikom. Gitarist Adam Jones odgovoran je za cijeli multimedijalni projekt kojeg jedan dio znamo i preko toolovih videospotova. Zabava je trajala dugo u no慅 jedan jedini intermezzo nije bio kraj službenog dijela, već samo pauza koja je na primjeren način projekcijom novog videospota Schism (koji je promovirao album LATERALUS), otvorila vrata totalnom kaosu koji je uslijedio u dvorani.
Ostalo je povijest……….

 

Vaš vječno horny, ANTOOL


Tool su:
Maynard James Keenan (vokal)
Adam Jones (gitara)
Justin Chancellor (bas gitara)