TOBOGAN

 
TOBOGAN, 12.5.2009. Zagreb, GJURO

U životu svake mlade osobe desi se da prestane pisati recenzije koncerata kada je sustignu negativni komentari na članke, Travian i glazbeno 'been-there-done-that' zasićenje. Tada se mlada osoba povlači iz prestižnog svijeta recenzenata da bi sa svojim subjektivnim glupostima uskrsnula nakon mnogo mjeseci povodom neke neočekivane glazbene poslastice. Tobogan.
Ovaj instrumentalistički projekt čine ljudi vrlo različitih bendovskih iskustava (od Kukuriku Street to Soul Fingersa) i izgleda (basist kao da je sišao s VIP-ove reklame, jedan gitarist daje na metalca, sintesajzeraš je potpuno sumanut, a druga gitara i bubanj izgledaju kao pristojni ljudi).

Sviraju drum'n'bass koji možete poslušati na Myspaceu ali malo vjerojatno da će vas se dojmiti jer Toboganov adut je live nastup. Prije tri tjedna gledao sam ih u novom hoity-toity klubu Sirup i ostao sam odvaljen. Jesmo li napokon pronašli taj mitski klub u kojem se stavlja droga u piće? Ili su Tobogan tako jebeno dobri da ne znaš šta ti se dešava?
U Gjuri su ipak ostavili mrvu slabiji dojam, možda zato što smo bili izmoždeni dugim čekanjem, plaćanjem 19 kn za mali Becks i poetskim performansom koji je prethodio koncertu. Neka beogradska spisateljica je ponavljala JA SAM LEZBEJKA, a delikatni mladići iz Qlape (queer klape) su pjevali "Vratija se Šime... Di je bija? ... Ima zgodnog dečka." Gjuro utorkom, što reć. Ne možemo se previše buniti kad je džabe.

Kako god, Tobogan je sjajna kombinacija muzičkog znanja i sviračke preciznosti, plesnog groovea i kontrolirane snage. Glavnu riječ vode bubanj i bas, a ostali se ubacuju neobičnim zvukovima i gitarskim dionicama. Poželjet ćete DJ Shadowu ili Kid Locu reći - to tvoje nije odsvirano uživo? Pih...

U jednoj stvari (za koju bih se zakleo da je obrada Dead Can Dance, ali ispostavilo se da nije) gostovao je i ženski vokal - dakle Tobogan istražuje i u tom smjeru. Obavezno ih pogledajte kad opet negdje zasviraju.

OZREN HARLOVIĆ