"THIN LIZZY
("8-th BIKERS WEEKEND")

1.7.2000. Petiševci kraj Lendave, Slovenija

THIN LIZZY - kroz legendu u zaborav !?

Sve počinje davne 1970.g u Dublinu u Sj. Irskoj kada legendarni Phil Laynot (vokal, bas), Scott Gorham (gitara) i Brian Downey (bubanj) okupljaju grupu pod nazivom Thin Lizzy. Godine 1971. na mjesto gitariste dolazi Eric Bell, a iste godine odlaze u London i izdaju svoj prvi album pod jednostavnim i nemaštovitim nazivom - Thin Lizzy.

Nakon nastupa po klubovima širom Engleske afirmiraju se obradom tradicionalne pjesme Whiskey In The Jar sa kojom se probijaju na top-liste (Metalica je iz poštovanja prema Laynotu "rehabilitirala" istu pjesmu krajem devedesetih i od nje napravila svjetski poznat komercijalni hit! op.a.). Naredni singl Rudolphs Tango loše prolazi na tržištu, a Eric Bell zbog zdrastvenih (?) razloga napušta grupu, a na njegovo mjesto dolazi, tada priznati mladi gitaristički virtuoz, Gary Moore i s njime izdaju, po meni, svoje najinteresantnije snimke. Vea 1974.g Lynot i Downey mjenjaju Moorea sa dvojicom gitarista Gorhamom i Robertsonom te s njima izdaju Night Life, a 1975.g i album Fighting, a tek 1976.g ponovo imaju hit na top-listama sa pjesmom The Boys Are Back In Town. Iste godine pjesma Jailbreak je proglašena jednom od najboljih rock singla i kada se mislilo da je grupi konačno krenulo - album Johnny The Fox 1976.g prolazi gotovo nezapaženo. Godine 1977., radi bolesti, Škotlanđanina Robertsona na gitari povremeno zamjenjuje ponovo Gary Moore.

Izgleda da je najjače oružje grupe Tihn Lizzy bilo i ostalo u liku kultnog crnog Irca kompozitora grupe, basiste i vokala frontmana Phila Laynota te se njegovom smrću (navodno od prekomjernog uzimanja teških droga.op.a.) dogodilo i očekivano - raspad grupe Thin Lizzy.

Da povratak na scenu nije lak te da okupljanje različitih "ostataka" banda nikada više neće biti Thin Lizzy - dokaz je i nastup istoimenog banda pod vodstvom gitariste Erica Bella 01.7.2000.g na "8-th BIKERS WEEKEND" u Petiševcima kraj Lendave u Sloveniji, a u organizaciji "ROAD WARRIORS" moto kluba iz Ljutomera. Mislim da nitko nije dobio ono što je želio i očekivao pa se, ionako malobrojna, publika ubrzo razišla po šatorima uz pivo i motore... Ne može se reći da je svirka bila loša, ali je više prigodovala nekom blagom urbanom blues festivalu nego bikerima i stilu banda Thin Lizzy (hard rock,op.a.). Da je atmosfera bila loša dokaz je i to da se band probao "izvući" sa Whiskey In The Jar svirajući je već na samom početku nastupa... Andy Golden (bubanj), Tony Williams (bas/vokal) i izrazito ostarjeli i "originalni"(?) Thin Lizzy Eric Bell (gitara/vokal) djelovali su mlako, a pokušaji dokazivanja i virtuoznosti u sviranju gitare mogli su samo nasmijati mlade gitariste u publici...

Zbrkanu nazivnu kompilaciju Thin Lizzy, Shades Of A Blue Orphange i Vagabonds Of The Western World (Nazivi prvih tri albuma grupe Thin Lizzy.Op.a.) izdanu 1997.g potpisuje Eric Bell Band Message Board, a ista je za mene neobjašnjiva iz, gore navedenih, povijesnih podataka... U razgovoru sa Eric Bellom nakon nastupa banda isti nije želio komentirati koja ga je bolest 1971.g odvojila od Thin Lizzy, odnosno koja mu je "viša sila" dala energije da "aktivira" Thin Lizzy u devedesetima te odakle mu pravo o korištenju imena banda?!

Eric je bio vrlo susretljiv u davanju autograma malobrojnim štovateljima kojima se potpisivao na albume Thin Lizzy-ja na kojima nije uopće svirao... Zlobnici su čak primjetili su Eric i društvo lagano pod utjecajem alkohola. Ostali članovi, Andy i Tony bili su vidljivo nezanimljivi novinarima i fanovima pa bi se tek na poneko inzistiranje priključili "zvijezdi" Ericu u potpisivanju albuma ili zajedničkom fotografiranju.

Ipak i glazbenim dinosaurima tipa Thin Lizzy treba priznati njihovo mjesto u povijesti rock glazbe, mada, sve u svemu; Thin Lizzy više nije Thin Lizzy! Odnosno; više bi odgovaralo "Thin (engl. tanko, mršavo, op.a.) Sleazy" (engl. ljigavo, sklisko, op.a.).

U isto vrijeme, u dva dana, na istoj sceni nastupili su i; CLAWFINGER (Norveško-Švedska), ROCKBITCH (Engleska-Francuska), LEADFOOT (Amerika), HARD TIME i Pišta, LET 3 (Hrvatska), POKOLGEB i TANKCSAPDA (Mađarska), POSODI MI JURJA, PULZ, JUFF, SLEAZY SNAILS (Slovenija), AGENTI (Slo.-Hrv.), ali o njima nekom drugom prilikom...

Darko Budna