THERMALS

 

THE THERMALS, 8.12.2006., Zagreb, KSET

Iskreno, meni ti Thermalsi nisu vrh vrhova, ali da su simpatični - jesu. Njihov zadnji album 'The Body The Blood The Machine' je jako simpatičan punk-rock lights album, 'Pillar Of Salt' je jedan od najzaraznijih singlova godine, a i na koncertu smo se svi dobro zabavili. Ma dobri su Thermalsi.

'Ma dobri su Thermalsi?!', ubili bi me sad die-hard fanovi iz prvih redova. Ne sjećam se kad je zadnji put dolazak nekog tamo pop-punk benda u KSET bio popraćen tolikim oduševljenjem (barem na internetu). U svakom slučaju, drago mi je, a ekipi koja je bacala konfete (najs tač indid) dižem palac i šaljem pusu.

Thermalsi su nam ovaj put (bili su oni već u Zagrebu, prošle godine kada su bili predgrupa Mikeu Wattu) odsvirali skoro pa cijeli ili čak možda cijeli novi album i sasvim pošten broj numera s prva dva albuma. Najviše oduševljenja očekivano su izazvale 'How We Know', 'No Culture Icons' te najhitoidnije stvari s tog vrlo zgodnog novog albuma 'The Body The Blood The Machine' (već spomenuta 'Pillar Of Salt', 'Here's Your Future', 'Saint Rosa And The Swallows', 'Returning To The Fold', 'I Might Need You To Kill'... Skoro da sam spomenuo sve stvari s albuma), a publika je ovaj put stvarno bila na visini zadatka. Skoro da bih stavio ruku u vatru da će nam Thermalsi opet doći. Kej-Set atmosfera nikog ne ostavlja ravnodušnim, pa ni angažirane pop-punk djevojke (točnije djevojku, u Zagrebu definitivno obožavanu basisticu Kathy) i mladiće iz Portlanda.

Što se mene tiče, bio je ovo krasan koncert za kraj još jedne kalendarske godine. Što nas od koncerata očekuje u idućoj, to vam ne mogu sa sigurnošću tvrditi (!), no znam da će u nesretnoj Tvornici svirati Eagles Of Death Metal, da će Močvara dovesti Dub Syndicate i MDC te da će u prostorijama SC-a svirati The Long Winters (krasan ovogodišnji album 'Putting The Days To Bed'), ...Trail Of Dead i The Church, a svi već šuškaju i o potencijalnom zagrebačkom koncertu jednog od najuzbudljivijih i najboljih novih bendova, The Arcade Fire, koji će uskoro objaviti svoj novi album (debitantski album 'Funeral' u Sjedinjenim je Državama objavljen još 2004., tako da je stvarno već vrijeme da nam poklone nešto novo - neki dan sam na netu naletio na neke njihove rane snimke, raritete i b-strane singlova i premda taj bootleg albumčić nije na nivou albuma 'Funeral' i najboljih trenutaka nešto starijeg EP-a 'Arcade Fire' iz 2003., opet čovjek ne može a da ne zaključi kako se radi o sjajnom bendu koji, da bi cijela priča bila još zamamnija, uživo zvuči sjajno).

Eto, umjesto da se raspišem o Thermalsima, ja sam se raspisao o Arcade Fire, ali sam i konačno sastavio top-listu najdražih mi koncerata 2006. O lijepom koncertu u Zagrebu sjajno prihvaćenih Thermalsa dovoljno govori činjenica da su se na spomenutoj listi (koja je užasno subjektivna, a ako hoćete i blesava) našli odmah iza Damo Suzukija, Misty In Roots, Acid Mothers Temple, Easy Star All Stars i My Buddy Moose koji su mi uz Spori Loris domaće koncertno iznenađenje godine.

Treba ići na koncerte, družiti se, piti pivu i podržati Scenu! Ne znam o čemu pričam, ovih dana samo jedem, pijem, čitam i spavam. Jedva čekam koncerte koji se ne događaju na trgovima velikih gradova. I sretna vam svima 2007.! Živjeli! Hooray for everything!

mhabijanec@hotmail.com