SUNBURNED HAND OF THE MAN
+
SEVEN THAT SPELLS

 

SUNBURNED HAND OF THE MAN + SEVEN THAT SPELLS, 12.9.2006., Zagreb, KSET

Jupijajej, počela nova koncertna sezona! I ne samo da je počela, nego nas u idućim mjesecima ponovo očekuju sjajni mali koncerti u najvećem malom klubu u ovom dijelu svijeta, Kej-Setu. Bez brige, sve ćete doznati na vrijeme, al ne budite ni vi lijeni - svratite na www.kset.org i sami provjerite što vas očekuje u bližoj budućnosti.

Nakon što se jedan od glavnih organizatora koncerata u KSET-u, Mate Škugor, početkom godine počeo baviti organizacijom koncerata u prostorima zagrebačkog Studentskog Centra (PAUK, Galerija, &TD...), KSET je nastavio nuditi nekoliko koncerata na tjedan, no tih su mjeseci umjesto Acid Mothers Temple i Chicago Underground bande u KSETu svirali Vatra i Aspekt iz Bibinja.

Od svih prostora u vlasništvu SC-a, onaj najsličniji KSET-u je Galerija SC (tamo su ove godine između ostalih svirali popularni rokeri Marah), no pošto su Mate & friends odlučili poraditi na akustici tog prostora (a idućih nekoliko tjedana će se tamo ionako održavati isključivo izložbe), Mate se privremeno vratio u KSET, pa će tamo idućih tjedana svirati Andre Williams, Quintron & Miss Pussycat i Tarantula Ad. Bit će i dalje koncerata u prostorima SC-a - 21.10. u PAUKu primjerice svira kultni Dead Moon koje smo na istom mjestu gledali i prije par godina.

Sunburned Hand Of The Man još je jedan u nizu opičenih 'free folk' bendova koji u Zagrebu uvijek mogu računati na fino popunjen klub i srodnu predgrupu. Ove godine pogledali smo sve ono najbolje što psihodelični rock i 'free folk' uopće nude - u svibnju su u Teatru &TD svirali Damo Suzuki & Tena Novak te No-Neck Blues Band, a u lipnju smo uživali u besplatnom koncertu svemiraca Acid Mothers Temple na savskom nasipu.

Sunburned Hand Of The Man su, nažalost, odsvirali najlošiji koncert od svih navedenih izvođača. No, tako je to s tim 'free folk' bendovima - ili se dogodi komunikacija s kozmičkim silama ili ne. Ovaj put nisu bili zadovoljni niti kozmos niti publika - čak je i Tadija kupio ploču Acid Mothers Templea umjesto ploče benda koji je svirao. To puno govori.

Počeli su pomalo sramežljivo, nastavili nešto žešće, no njihova kombinacija psihodeličnog rocka, opičenog noisea i free jazza te večeri jednostavno nije funkcionirala. Nije bilo puno bolje niti kad je klavijaturist stavio na glavu masku konja. Vjerojatno smo odgledali jedan od lošijih nastupa benda kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih live bendova na svijetu. Šteta.

Premda sam malo zakasnio na predgrupu, domaće psihodeličare Seven That Spells, ono što sam čuo sviđalo mi se puno više nego inače. Postava sa saksofonistom i Narančom iz Death Disca na basu zvučala je bolje od Sunburned Hand Of The Man i obećajem da ću idući put kad će Seven That Spells negdje svirati nagovoriti ljude oko sebe da ih pogledamo od početka do kraja.

Eto. Bit će dobrih koncerata, uvijek ih ima, a ja vas lijepo pozdravljam i ispričavam se na najsterilnijoj i najbeživotnijoj recenziji ikad - boli me glava i dosta mi je već tog monitora.

mhabijanec@hotmail.com