THE STRANGLERS

13.4.2002. Zagreb, Kino SC


Kao u dobra stara vremena, i ovaj koncert je započeo u znaku valcera. Ali ne sa bečkim, već sa "Waltzinblack", uvodnom kompozicijom konceptualnog albuma The Stranglers iz 1981, "The Gospel According To The Meninblack".


Odmah zatim "bremeniti" zvuk basa J.J. Burnela uzdiže se prema visinama, gdje zajedno sa ostalim članovima banda na pozornicu izljeće i "The Raven", pjesma kojom The Stranglers odmah daju publici do znanja da od "davljenja" sa njima manje poznatim pjesmama iz post-Cornwellovog razdoblja neće biti ništa.

 

 


Stranglersi i nakon 28 godina postojanja na sceni ne gube na svježini, dok novi pjevač Paul Roberts i gitarist Baz Warne unose više agresivnost u njihov scenski nastup. Naime, vokalni i gitarski prethodnik, te nezaboravljena ikona prve postave The Stranglers, Hugh Cornwell, bio je poznat po svojem asketskom držanju i sviranju za vrijeme nastupa, uz pokoji ironični verbalni "intermezzo" između pjesama.

 

Sam nastup bio je odlično uravnotežen pjesmama u kojima su se neprestance na vokalima izmjenjivali Paul Roberts i J.J. Burnel, pa tako nisu izostale niti pjesme poput "5 Minutes", "Something Better Change" i "Threatened" koje J.J. pjeva i na originalnim albumima. Naravno, nisu izostali niti hitovi iz 80-tih poput "Golden Brown", "Always The Sun" i "Skin Deep", dok su pjesme "Hanging Around", "Duchess", "(Get A) Grip (On Yourself)", "Tank" i "No More Heroes" vratile starijoj publici sjećanja na "udarnička" vremena Stranglersa.

Publika je usprkos kratkom nastupu banda (oko 75 min) uživala u čvrstoj svirci, a prava je šteta, što i po riječima J.J.-a, organizator nije dopustio da odsviraju i par akustičnih verzija svojih hitova, koje u zadnje vrijeme često izvode na svojim nastupima.

No, nakon ovog nastupa bi bilo posve nepravedno uspoređivati prvu postavu Stranglersa sa ovom koja još i danas može pomesti 80 % britanske scene. Jedna od najvećih uzdanica britanskog vala 90-tih, band Elastica, izgubila je tako parnicu protiv Stranglersa, jer se već na njihovom nastupnom single-u okoristila krađom gitarskog riffa pjesme te kultnog hita Stranglersa, "No More Heroes". Zato je Elastica danas tamo gdje i zaslužuje. Nigdje.

A "davitelji" su zagrebačkoj publici pružili užitak njihove sviračke energije i po treći puta u njihovom gradu. Nažalost, u razmacima od po 12 godina, ali tako je barem publika imala prilike doživjeti grupu u svim njihovim kreativnim mjenama tokom dugogodišnje karijere.


Rattus Mironicus
(Miroslav Sušnik)