SANTANA
 

Santana u Zagrebu

Dom sportova, 20.7.2004.


Jedan od najpoznatijih svjetskih glazbenika, virtuoz na gitari Carlos Santana još jednom je pohodio Zagreb. Unatoč problemima s otkazivanjem drugih koncerata, Santana se pojavio u Zagrebu i profesionalno odradio svoj posao bez obzira bilo riječ o Domu sportova ili Velikoj Gorici gdje se prvobitno i trebao održati koncert.

Iako prostor ispred Doma sportova, a i sama dvorana u 20 sati kada je krenula predgrupa Salvador Santana Band nije davala naznake nekog većeg posjeta do izlaska glavne zvijezde dvorana se možemo reći popunila. Zapravo rekao bih da je bilo optimalno. Pokoja rupa u kutevima, koje prazno sjedalo, ali bitno da nije bio čovjek na čovjeku, a dvorana možemo reći puna.

Da je u pitanju profesionalni pogon bez premca, pokazalo se na početku kada je koncert krenuo u najavljenih 20 sati. Pedesetak minuta moglo se provjeriti što zna Santana junior i njegov band. Opći dojam je pozitivan. Riječ je o sjajnim mladim glazbenicima, koji su zapravo u Americi samo jedni od tisuće takvih, a kod nas bi recimo mogli raditi non-stop kao studijski glazbenici jer bi bili vrlo traženi. Kako opisati njihovu glazbu? Recimo da Salvador Santana Band svira nekakav mix Carlosa Santane s rapanjem i nešto Jamiroquaia uz neizbježni latino prizvuk, uglavnom svašta je tu izmješano. Utjecaj je ipak utjecaj. Dečki znaju, a hoće li napraviti nešto više?

Nakon toga na stage se popeo i Carlos Santana sa svojim bandom i u 2 sata i 20 minuta svirke pokazao zašto još uvijek i nakon 40 godina karijere puni dvorane. Odlična atmosfera, poletna glazba, pojedinačno fantastični glazbenici koji su i u kratkim solo dionicama pokazali što znaju i dizali publiku na noge. Na koncertu se mogao čuti presjek bogate karijere od Black Magic Woman i Oye Como Va do posljednjih hitova s Albuma Shaman i Supernatural (Maria Maria, Smooth, Put Your Lights On). Publika je očito uživala u koncertu jer uz odličnu atmosferu na kraju se zaorio jedan od najdužih pljeskova koji sam čuo na koncertima iako to nije dozvalo Santanu i njegov band da se još jednom pojave na stageu i odsviraju još koju poput Samba Pa Ti koje nije bilo. Santana je svoj nastup iskoristio i za kratki prigodni govor u kojem je rekao kako oni (misleći valjda i na band) ne vjeruju u Busha i oružje za masovno uništenje ali vjeruju u Boba Marleya, Johna Coltraina, Jimi Hendrixa... te se zalaže da električna energija, voda i obrazovanje budu besplatni za sve u svijetu.

Sve u svemu bio je to odličan koncert koji je vrijedilo vidjeti. Iako ni sam nisam neki veliki fan Santane, mislim da se takav koncert ipak treba vidjeti bar jednom u životu.

Hvala Zbrdazdola na tom zadovoljstvu i Daracu (ne uredniku ovog sajta, op. ur.) za prijevoz i društvo, kojeg moram citirati: "Super, super, nemaš pojma kak mi je drago da sam tu."

Sebastijan Fuštin