THE RESIDENTS
19.9. 2001. Zagreb, Tvornica

THE RESIDENTS su u srijedu 19.9. u zagrebačkoj Tvornici, oduševili svojom "Icky Tour". Organizator - Bina (www.bina.hr) zbog dosta visoke cijene ulaznica (120 kuna) nije baš napunila Tvornicu, no i ako su u gubitku - ovakav nastup je za sve veliki dobitak.

Imali su odličan štand kod ulaza - DVD, CD-ovi, majice (skupe), bedž je bio 10 kuna, iz poklon vrećicu, brdo Icky Flix razglednica (iza je pisao raspored turneje - zadnji koncert imali su 30.9. u Lisabonu).

To i spika kod ulaza, čekanje frendova - i skoro smo propustili početak koncerta koji je bio ubrzo nakon 21 sat - nismo vidjeli uvodno pojavljivanje Oka.

Bend ima 4 (valjda i dalje originalna) člana - plus gitarist plus pjevačica - u naranđastoj flourescentnoj periki, s naočalama, imala je flurescentni žuti topić i hlače-suknju, da je Josipa Lisac bila u publici - pukla bi od zavisti!Teško je opisati stage: na pozornici su sa svake strane bila po tri odjeljka od stakla (plastike) koji su bili obojeni, i uz različito osvjetljenje poprimali su razne efekte, pojačane svjetlima s rudarskih kaciga (svaki od 4 instrumentalista imao je po tri svjetiljke na kacigi), a na sredini stagea je bio otvor-ulaz/izlaz. Iza svakog odjeljka su bili - lijevo i desno po dvojica, s tim da je pjevač (imao na glavi lubanju, s puno ticala na glavi, kao mrav)

izlazio slijeva, a pjevačica s desna, nekad su pjevali oboje, nekad samo jedan, nekad nijedan - bilo je i odličnih instrumentala, kao i novih videa koji nisu dosad bili viđeni (3 seconds movies) na ekranu iznad pozornice, mada je bilo i pjesama bez DVD pratnje...

Popis pjesama s DVD-a (skinut sa sajta www.residents.com) je sljedeći (i čini mi se da je upravo tim redom sve i išlo, što je u ovoj priči jedino razočaravajuće, iako u nekim recenzijama ljudi kažu da su sami posjetitelji trebali izvikivati ime pjesme - pa bi je ono zatim izveli, na instrumentima od kojih su neki njihov izum - u recenziji na klik.hr se podrobno opisuju te tehnikalije)

Icky Flix Live:

The Third Reich 'N' Roll
Harry the Head
Songs for Swinging Larvae
Kick a Picnic
He Also Serves
Hello Skinny
It's a Man's Man's Man's World
Bad Day on the Midway
Where Is She
Intermission
Constantinople
One Minute Movies
Gingerbread Man
Burn Baby Burn
Stars and Stripes Forever
Just For You
Encore
Theme from Buckaroo Blues
(luda obrada "We are the world"!)

BIS:
Blue Rosebuds
Benny the Bouncing Bump
Nobody Laughs when they Leave

Oko 22.40 sve je završilo, nije bilo drugog bisa - bilo je drugog poklona pred publikom koja je i dalje pljeskala...


Ovo je bio pravi multimedijalni show i zbilja bi trebalo nabaviti DVD i ponovo utvrditi gradivo. RESIDENTS će ovim sigurno podgrijati svoju karijeru, a sve koincidira i s novim albumom LAURIE ANDERSON i baš bi bilo fino i nju vidjeti uživo u Zagrebu, no u sjedećem položaju, recimo u ZKM-u gdje bi se i RESIDENTS fino uklopili.

Vrijeme je da se opet preslušavaju stare ploče, kazete (nažalost, imam samo "Third Reich'n'Roll" i "Santa dog", ali i njihovu odličnu videokazetu "Video Voodoo"), CD-ove...

Oni koji se sjećaju "Van struje" na Radiju 101 - podsjetit će se da je pjesma "Swastikas on parade" bila i špica i podloga emisije, naravno, i Tiljak je bio u publici, a Prlja i Mrle su sigurno dobili pokoju ideju za novi look LET 3!

Idite na njihov sajt (koji sam očekivao da je bolji), imaju i puno tekstova pjesama, fotki...
THIS IS A MEN'S WORLD! - kako je i pjevala pjevačica! THIS IS A RESIDENTS WORLD!

DaraCelzus zbrdaRESIDENTdollski