R.E.M.
Koper, dvorana Bonifika, 25.7. 1999. (21.25 - 23.30)


UKAZANJE VANZEMALJACA, KOMADA 3 (+3)

(Glavne uloge: Darko & Nino Ciglenečki (sponzor prijevoza od Novigrada: Željko, Danica i Tomica Pelko, a za prijevoz do Buja mladi par iz Pule u bubi, koji se zna sa bendom VOKAL U GIPSU, veliko thanx za lift!), Siniša EON Kolarić & njegov kum, Mojca (Pamela) sa štanda za pivu od 300 tolara, i čips za 100, predgrupe BAMBI MOLESTERS, VLADO KRESLIN i 3+3 R.E.M-ovca: MICHAEL STIPE, MIKE MILLS, PETER BUCK + JOEY WARONKER, bubnjar BECK-a, BARRET MARTIN i SCOTT McCAUGHEY - 2 klavijature, no svi su međusobno mijenjali instrumente!)

Popis pjesama i komentarčići - bilježi bata uvijek! (za B. Mušćeta, jutarnjak, fulao poredak):

(uvod u AIRPORTMAN)
LOTUS (delirij, odmah u bubrege!)
WHAT'S THE FREQUENCY, KENNETH? (moglo je i nešto drugo s "Monster" albuma)
SO FAST, SO NUMB (najbolja s "New adventures...")
SUSPICION (Stipe: "I'm very fucking happy to be here... This song is popular here so we added it to our list for this concert... " - Stand)
STAND (delirij, ajde, mogli su i cijeli "Green" odsvirati, ne bi se bunio...)
FALL ON ME APOLOGIST (Stipe: "I toast this moment...")
ELECTROLITE (nisam vjerovao da će to svirati)
FALLS TO CLIMB ipak nisu!!!)
EVERYBODY HURTS (upaljači...., Stipe: "Slovenian wine... mmm... it's good...")
DAYSLEEPER
GREAT BEYOND (izvrsna nova pjesma)
THE ONE I LOVE (točno sam pogodio - i ne samo jednom, da će slijediti ta pjesma, ne bi se bunio ni protiv
TALK ABOT THE PASSION)
SWEETNESS FOLLOWS (posebna, usporenija verzija)
AT MY MOST BEAUTIFUL
LOSING MY RELIGION (delirij)
PRETTY PERSUASION (mogla je i TIME AFTER TIME, no ovo je uistinu iznenađenje i najranije spuštanje u diskografiju, do 1984. godine, premda je Siniša zazivao "Murmur" bilo bi to previše za očekivati, no baš bi pasala RADIO FREE EUROPE!)
WALK UNAFRAID (noise klavijature na kraju)
MAN ON THE MOON (delirij, naravnjaka)

bis:

HOPE (Stipe sam uz akustičnu gitaru, izgledajući kao reptil)
WHY NOT SMILE (pridružuje se i Mike Mills)
THE WAKE UP BOMB (naravno, cijeli bend)
TONGUE (najneočekivanija pjesma, što se mene tiče, Stipe začudno ima snage izvlačiti operne "viskotonce" te na kraju pjesme ponoviti "We're very fuckin' happy to be here...)
(HAPPY BIRTHDAY TO YOU - za Mike Millsa)
CUYAHOGA (tko bi to očekivao na bis?)
IT'S THE END OF THE WORLD AS WE KNOW IT (delirij, cijela dvorana se trese i cupka, 5000 ljudi na nogama, no nakon 2 sata poštene svirke i ultrapametnog rasporeda pjesama, polusatnog bisa, svima je jasno da je end, nakon 24 pjesme, a ubacili su i djelić "Suspicious minds" od Elvisa). Svjetla se pale, na stadionu u Izoli zvijezde se ne bi gasile...

Fantastičan koncert i meni uistinu najbolji koji sam gledao (a ne razbacujem se olako tim kvalifikacijama, blizu je jedino IGGY POP u Ljubljani, RES NULLIUS u Jabuci...). Naravno da uvijek fale neke pjesme koje su mogle biti odsvirane, no i da su odsvirali 2 sata sa totalno novim pjesmama opet bi sve ispalo genijalno. Falila mi je najbolja REM pjesma (i ako se usuđujem reći, svih vremena) YOU ARE THE EVERYTHING, pa FREETLES, COUNTRY FEEDBACK, FALLS TO CLIMB, Siniša je prizivao DRIVER 8! Ja sam još prizivao zlehudu sudbinu što nisam mogao ići i u namjeravanu Budimpeštu jer sam tamo propustio još jedne genijalce, belgijance DEUS! Šschmrtz!!! A negdje su u Europi svirali i SUEDE!

BAMBIJE gledah nekoliko puta i bili su mi draži dok su imali i vokale u pjesmama, a Kreslinove pjesme ne znam, no očito je bio pravi potez da je nastupio jer se Slovenci očito jako pale na njega (tako bi, da je sve ovo bilo u Zagrebu, njegovu ulogu preuzeo Rundek, Vještice... i zbog tog ću do groba mrziti Škegru (i stranku) i njegov PDV zbog kojeg ovo sve nije bilo u Zagrebu i zbog kojeg je i malo Kroata bilo na koncertu. Zagrebov stadion bi sigurno bio napunjen i ne bi čekao Pavarotija, a kamoli Halide invalide i ine...)

Virtualni koncert no. 2:

POP SONG 89, RADIO SONG , ORANGE CRUSH, TIME AFTER TIME, MAPS AND LEGENDS, RADIO FREE EUROPE, TALK ABOUT THE PASSION, THESE DAYS, BITTERSWEET ME, E-BOW THE LETTER, STRANGE CURRENCIES, BANG AND BLAME, DRIVE, SAD PROFESSOR, TRY NOT TO BREATHE, TURN YOU INSIDE-OUT, THE SIDEWINDER SLEEPS TONITE, PARAKEET, I BELIEVE, SHINNY HAPPY PEOPLE bis:YOU ARE THE EVERYTHING, FREETLES, COUNTRY FEEDBACK, FALLS TO CLIMB, LEAVE, I DON'T SLEEP I DREAM

REziMe:

Od 24 pjesme - 8 pjesama bilo je sa "Up" albuma, po tri pjesme sa "New adventures in HI-FI", "Automatic for the people", po dvije pjesme s "Monster", "Life's rich pageant", "Document", po jedna sa "Automatic for the people", Green", "Reckoning" te jedna nova pjesma - Great beyond, koju će vjerojatno izbaciti 2000-te, na albumu koji bi se mogao zvati (kako se trebao zvati Up) "I am the answer great".

Postoji 80 milijuna zelenih Warner razloga za sreću (njih, ali i svih nas) što bi REM trebali zasigurno objaviti još nekoliko REMek djela uz stalni i ponovni REMake. Raspasti se neće jer su pametni pa ne idu na duge turneje. Što se mene tiče, sad se mogu i bitlsovski povući i štancati bar po jedan album godišnje! Najbolji bend na svijetu to će i ostati i u sljedećem trisućljeću (nije lapsus)!!! Najradije bi išao na nastavak turneje, no LA je daleko, no 9. i 10. 8. tamo će načeti Ameriku.

REM su vanzemaljci! I'm out of here!

ROMAMOR ROMUL & R.E.M. (from planet C.D.)