RAMBO AMADEUS
(18.2.2000. Zagreb, Tvornica)

Malo poslije 23 sata na scenu je izašao Dino Dvornik i najavio - Ramba! Iste face ko u intervjuu u Globusu - kratka kosa, brkovi a la Matija Gubec, u svjetloplavom jeansu i košulji, sa širokom kapom, koju je ubrzo skinuo - neupadljivi, casual look. Počeo je s pjesmama sa zadnjeg albuma "Titanic", bilo je dosta i novih pjesama (naravno, uz varijacije na stare), uz već provjerene hitove, često u novim aranžmanima, više fankiziranim (nekad i uz parodiranje narodnjaka, evergrina, ali i jazza i crnačkih vokalizama), a manje rokiziranim no prije.

Po redu pjesme su bile (za neke sam sam smislio naslove):

1. Penzija
2. Ulizica
3. LM hit (Rambo je hitova sit?)
4. "Čobane" (- vrati se, ovce tvoje ne mogu bez tebe..." - nova pjesma, prepjev na Mišu Kovača)
5. Šakom u glavu (najavljena kao Mulder i Skali u epizodi Balkanski eks fajl)
6. Funk mašina (uz Dinu Dvornika na sceni, a obojica su naizmjenično svirala trubentu)
7. Branka - tko je kriv zbog našeg rastanka (obrada, nisam uputjen?)
8. E, moj skutere (obrada "Galeba" ... Lipo li je... a Dino je na kraju rekao: "ono što Rambo svira je iznad Ilira!")
9. Glupi hit (halo molim - Rambo ja te volim!)
10. Au Mile/Variola Vera (nova pjesma)
11. K.P.G.S. (prijatelju - marš u p.m.)
12. Karamba i karambita (da li je bilo bolje za rvijeme druga Tita)
13. Po šumama i gorama (po pjesmi House of the rising sun, i s riječima: kuća u kojoj nitko ne jebe - a svi su najebali)
14. Kataklizma komunizma (Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska, pjevano na 100 metara od ministarstva obrane RH, možda je i Radoš slušao)
15. Titanik (kad naš brod plovi, plovi, i...)
16. Dženis u raju (nova pjesma, sa stihovima: vud ju baj mi 20 deka mortadele, nepromočive cipele...)
17. Emocije (raja je počela da se pali i žari - DOSLOVNO, uz jednoglasno pjevanje, Halid invalid... "un dos tres - livin la vida loka - Rambo number 5!", veslao je gitarom i pritom pjevao: "Beži Jankec"...) u pjesmu je bilo uklopljena i "Ja" (Drka drka đon)
18. Sokolov greben (ptico što ljubiš zvijezde... naravno, svi su znali barem refren)
19. Balkan boj (smrdim na znoj i kad tad ja bit ću tvoj - u drugačijoj verziji, koja je otežavala posao zboru od 2000 ljudje, izostalo je nabrajanje: Nikola Tesla - Balkan Boy, Kiro Gligorov, Dalaj lama i ostali - Balkan boy)
20. Sega mega mega (nova pjesma, o njegovom radu u Holandiji za mješalicom i o virtualnom seksu s ženom Bila Gatesa)
21. Kad si srećan - pivo konjak štok (urnebes, svima je trebalo nešto od tog jer je u Tvornici bilo pakleno vruće, nakon pjesme Rambo je rekao: ajde jedan aplauz iz čista mira - i svi su poslušali)
22. Dont hepi - bi vori
23. Zdravo damo (zadnja prije bisa i dvosatnog neprekidnog urebijesa)

bis:
24. Jemo voli jem (zastavnik Džemo, s tehno uvodom i pjevanjem: Đ, Đ, Đ, Đ...)
25. Fala ti majko (Ženeee - konačno prvi Rambov hit i uz Balkan boj najpoznatija pjesma, usred pjesme nazvao je mobitelom majku i svi smo joj pjevali; ...na kraju - 1 cura 2 pandura - ovđe mora doć cenzura)

2. bis:
26. Samit u burekđinici Laibach (Čaše lomim, ruke mi krvave) u koju je bila uklopljena i "Vrijeme teče"

Nakon dugotrajnog pljeska, vriske Rambo se svima zahvalio i na kraju rekao: "Vidimo se mi još, vidim ja..." U 2 i pol sata odsvirano je preko 30 pjesama, a djelići nekih bili su umetani u druge pjesme (nisam, pribilježio kad je bio, a bio je - "Vanzemaljac"). No nije svirano sljedeće: Manijak (Udri jače manijače), Čovek sam, ženo (Hej Džo), Intelektualac, Pilot Babo, Free Mandela (Beton)...

Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus, RAMBOID, RAMBOJLO (kako je sam sebe nazvao), još nije "Zreo za penziju", još uvijek ima "Fantastične glasovne mogućnosti", gitarom (ali i trčanjem, trumbetanjem, veslanjem gitare i ostalim zappizmima...) je pojačavao humoristične efekte tamo gdje treba, nije se previše osvrtao na politiku premda je istog dana uz cara Ramba ustoličen i novi hrvatski car - Mesić (možda je bio na koncertu, ili barem srpska i crnogorska opozicija, ili možda ministar Vujić...?) i nije izrecitirao "In maj kantri sivil var".

Osim koncerata i u Rijeci i Puli u srijedu 23.2. trebao bi svirati i u zagrebačkom KSET-u, a u petak, 25. 2. i u zabočkom Gjalskom. Nema više slovenskih koncerata, a nakon ovog uspješnog - Aman (čest usklik u sevdalinkama)!

Darko C. (K.P.G.S.)