"7. PORIN"

30. 4. 2000. Makarska

 

U nedjelju, 30.4.2000. doznali smo kako je 980 glasača odabralo nosače za 44 Porina, a evo nekih dobitnika:

GIBONNI- od 10 mogućih Porina (imao je 11 nominacija, no u jednoj kategoriji imao je 2 nominacije) dobio je 7 Porina, jednog mu je uzeo KARAN (muška vokalna izvedba, a Karan je dobio ukupno 3 - još za album zabavne glazbe i vokalnu suradnju s Oliverom), a nije dobio ni za video i za kompilacijski album, no to ga sigurno puno ne brine jer je dobio sve najvažnije Porine za koje je bio nominiran:

GIBONNI-jevi Porini za "JUDI, ZVIRI I BEŠTIMJE" (7 komada): album godine, najbolji pop album, produkcija, snimka albuma, aranžman (Divji cvit), hit i pjesma godine "Činim pravu stvar". Posjetitelje ovih stranica ipak će više zanimati sljedeći dobitnici (premda je i Džibo roker - OSMI sPUTNIK!?, što je potvrđeno i na Crnom Mačku gdje je "Činim pravu stvar" proglašena za rock pjesmu godine, pa je tako Mačak opet potvrdio i Porine - za Pipse i za Hladno pivo!):

PIPS, CHIPS & VIDEOCLIPS "BOG" (2 Porina): najbolji rock album i najbolje likovno oblikovanje albuma: Mauricio Ferlin, Viola Šebalj.

HLADNO PIVO "POBJEDA" (2 Porina): najbolji album alternativne rock glazbe, najbolji video broj: "POLITIKA" Goran Kulenović

Najbolji album etno glazbe: "BURA, TRAMUNTANA" Livio Morosin, Dario Marušić

Novi izvođač godine: TEENS (?)

SANTANA (2 Porina): najbolji inozemni pop/rock album: SUPERNATURAL, najbolji inozemni video broj: SMOOTH, SUPERNATURAL

Najbolji inozemni video program: CUNNING STUNTS, METALLICA

Prijenos je bio OK, šator velik, Lucija Šerbedžija se solidno snašla (ali odlična bi bila i najavljivana kao suvoditeljica - NINA BADRIĆ koja je bila super raspoložena kao prezenterica) iako ju za svjetlosnu godinu šiba Nina Violić i njezino vođenje Porina, prezenteri su također tako-tako, i uistinu nije dosegnut već spomenuti "Mrežin" prijenos i Nina Violić.

Novost su bile snimljene sinhronizacije koje su polovično uspjele i rijetko su dosizale "A šta da radim gospodine Budiša?", dok je uspjela live sinhronizacija Lucije koja je davala glas na ekranu uhvaćenih "zvijezda" u publici, koje su iščekivale rezultate.

"Ja se konja bojim - ja ga ne osvojim" (pjevali su TRAM 11 na početku jedne pjesme - aludirajući na neosvajanje Porina s dvije konjske glave - kao novi izvođači, gdje su bezveze izgubili od TEENS).

Gibonni je i, nakon izjave u tisku, sad i pred kamerama zeznuo Rippera i pokazao da nije zlopamtilo (jer ga je Ripper izjavama praktički prije Crnog mačka otjerao iz rock konkurencije) - rekao je, čini mi se nakon dodjele za album godine, da će sutra otići staklaru podijelit će ga popola - za Rippera kojem čestita na odličnom albumu!

Najbolji komentar na kraju dao je sam Džibo: njemu je najbolja pjesma godine SIMPA TI I JA, a završni komentar glasio je: Teško ćemo ovo ponovit! Kao što je teško i za očekivati da će mnogim dobitinicima nakon Porina porasti cijena nastupa, a i tiraža albuma, što se u SAD-u itekako događa. Ali tamo se i sama dodjela puno bolje organizira i ne krpa se par dana prije. Možda već sljedeće godine bude sve svjetski? Partnerstvo za GRAM-MYR?

ČOVIK, ZVIR I PANTAGANA, D.eC.ent