10. Sziget festival

31.7.- 6.8. 2002.
Obudai sziget, Budapest

Da se u Mađarsku ne isplati ići samo po kobasice, špek, gaćice i ostali jeftini jestivi i odjevni špeceraj, nego i pogledati mnoštvo dobrih bandova na jednom mjestu, dokazuje i ovogodišnji 10-ti po redu Sziget Festival u Budimpešti. Sam festival je stvarno prerastao u veliki europski kulturni događaj, a u prilog tome govori i činjenica da su u financijskom pogledu u njega involvirane velike kompanije poput Pepsi-Cole ili Siemensa.

Uz mnoštvo stageova podijeljenih po nekakvim žanrovskim obrascima, tu je i nebrojeno štandova na kojem se nudi obilje egzotičnih stvari za svačije nepce i grlo, a po vrlo povoljnim cijenama (gulaš cca. 10 kuna, pola litre pive cca. 6 kuna). Sadržaji nevezani uz glazbena događanja su također raznovrsni, pa tako ima i bungee jumpinga, free climbinga, kojekakvih loptačkih natjecanja na vodenim i ostalim klizavim terenima, mehaničkih bikova, bazen, sportski tereni... alka (hehehe!).

Za novinare je posebno organiziran press centar koji se nalazio sa lijeve strane Main stagea. Osam računala neprestano priključenih na Internet te besplatna telefonska linija omogućavala su direktno slanje izvješća poslije svakog događanja, a da ne govorim o susretljivosti osoba zaduženih za komunikaciju sa novinarima. Svakog dana se najavljivao raspored press konferencija glavnih izvođača, te su iste bile i više nego dobro posjećene. Problem je jedino predstavljala stalna kolizija nastupa nekih izvođača koji su nastupali na različitim stage-ovima, pa se tako baš i ne uspije pogledati sve ono što se želi.

No da ne duljim previše, slijedi opis događanja uglavnom na Main Stage-u, s obzirom na to smo neka druga događanja uglavnom propustili zbog kašnjenja bandova na press konferencije.


SRIJEDA, 31.07.2002.

Za prvi dan otvaranja ovog jubilarnog izdanja Sziget Festivala bili su predviđeni nastupi THE MISSION i THE CURE, poslastica obožavateljima tzv. alternativne glazbe, iako se sve to danas može dobro prodati i na globalnom nivou.

The Mission
su izašli na stage u 18.00 te odmah krenuli sa energičnijim izvedbama svojih kompozicija, što je zvučalo sasvim dobro iako su na ostatku ove festivalske svirali u pomalo nabrzinu složenom sastavu. Naime, originalni basist grupe, Craig Adams, "izletio" je iz banda za vrijeme turneje po Brazilu, dok je bubnjar grupe, Scott Garret istegao ligamente. Tako su na ovom nastupu kao zamjena nastupili Richard Vernon na basu te Richard Beesley na bubnjevima. Set sastavljen većinom od hitova (Tower Of Strength, Deliverance, Butterfly On The Wheel...) mogao je doživjeti i puno veće ovacije od strane publike - da nisu svirali usred bijela dana. Tako su te većinom "dark"-himničke kompozicije ostale bez jedne svoje dimenzije.
Setlista: Beyond The Pale, Hands Across The Ocean, Like A Child Again, (Slave To) Lust, Severina, Garden Of Delight, Swoon, Trophy / It Never Rains, Butterfly On A Wheel, Wasteland (incl. Amelia), Tower Of Strength, Deliverance.


Odmah nakon nastupa The Mission, u Press-šatoru se čekalo na pojavljivanje Roberta Smitha, frontmana The Cure. Naravno, kao prava zvijezda, Smith je poprilično kasnio na press-konferenciju, da bi u šator uletio "blaženog" osmijeha i sa bocom "Corone" u ruci. Nakon početnih mu postavljenih pitanja, čovjek bi na njegovom mjestu poželio sanduk te istoimene pive, samo da se oporavi. Dovoljno je spomenuti samo pitanje jednog mađarskog novinara, kojeg je zanimala "tzv. provjerena?!" informacija da će na novom albumu The Cure na nekoliko pjesama Britney Spears svirati gitaru!!!??? Pa da poludiš... Inače, Smith je potvrdio da je novi album u pripremi, njegov solo album bi trebao biti izdan kao bonus cd na novom albumu (kako reče, da ga fanovi ne bi tražili povrat novca nakon slušanja), sprema se i veliki nastup The Cure povodom 25-godišnjice postojanja (na kojem bi trebali nastupiti svi bivši članovi banda), a Smithova je još uvijek životna želja da komponira glazbu za film iako sam nema nikakvih režiserskih ili glumačkih ambicija. Ah da, i za sve ljubitelje nogometa (kao što je Robert i sam) informacija da ne voli englesku reprezentaciju, već da odavno navija za brazilsku koja mu predstavlja smisao te igre.

Točno u 21.00, Robert Smith je sa svojim bandom The Cure izašao pred otprilike 35.000 ljudi. Prigušeni lightshow savršeno je dočarao melankoliju tog banda, ali i raspirivao emocije fanova. Setlista je bila pomalo čudno sastavljena, ali se savršeno uklapala sa prolomom oblaka koji je uslijedio nedugo nakon početka nastupa. Ne bih sada opisivao snagu njihovog nastupa na ovom festivalu, koji je uzgred rečeno trajao 2 sata i 20 minuta, jer i sam pogled na setlistu dovoljno govori sve svakom malo boljem poznavatelju opusa grupe The Cure.
Setlista: Out of this World, Watching Me Fall, Want, Plainsong, Open, Trust, The Kiss, Shake Dog Shake, From The Edge Of The Deep Green Sea, End, Siamese Twins, 100 Years, 39, Bloodflowers
Prvi bis: Three Imaginary Boys, M , Play For Today, A Forest
Drugi bis: Lovesong, In Between Days, Just Like Heaven, Boys Don't Cry


M.S.(P.) s CURE basistom Simonom Gallupom


ČETVRTAK, 01.08.2002.

Drugi dan festivala bio je predviđen i za "drugu ligu" tzv. gothic bandova, pa su tako nastupili finski 69 EYES i HIM. I dok 69 Eyes, kao i masa drugih gothic bandova, pridaju više važnosti samom "furanju" imagea negoli nekim svježim glazbenim idejama (jooj, sam vrag me tjera da tu spomenem i zagrebačku Phantasmagoriu...), HIM su "pozeri" bez premca.
Frontman banda, Ville Valo, inače san svih čitateljica časopisa O.K., Bravo, itd., potrošio je 2 sata sa novinarima, pričajući im razne priče o "tamnoj" strani njegovog bića, pritom samodopadno objašnjavajući značenje svake njegove tetovaže.
A da su HIM veći band od jednih The Cure, pokazali su i time što su svoju stvarno vjernu publiku (što je, je) bezobrazno ostavili da čeka na njihov nastup, te su umjesto u predviđenih 21.00, koncert započeli 50-tak minuta kasnije. I onda novi šok za fanove. Pjesme su odsvirane u jednom komadu, što znači bez pauza između, tako da im je nastup trajao samo 1 sat i 10 minuta!! Neprofesionalno prije svega, a zapravo, što bi oni još više i imali za odsvirati...


PETAK, 02.08.2002.

Eh, taj je dan nakon anemičnih nastupa finskih bandova 69 Eyes i HIM trebao biti praznik za moje uši. Barem u pogledu nastupa IGGYja POPa. Tako je i bilo. Ali prije samog IGGYjevog nastupa, uspio sam pogledati i mladi bristolski "trojac" zvan KOSHEEN.
Vrlo razgovorljivi na press konferenciji (uz sitne objede gitariste banda na račun Iggyja Popa, a kasnije i razvaljivanje brave njegovog kontejnera uslijed svađe i naguravanja sa Iggyjevim basistom u backstage prostoru), obrazložili su kako je nastalo njihovo ime (izvrdanjem imena poznatog indijanskog poglavice Kochiza), da svoje korijene imaju u punku i new waveu a nakon techno-revolucije uzori su im bili Orbital, 808 State i drugi, te da će novi album biti nešto "mračniji".
Sam njihov nastup bio je više nego dobar, što zbog stvarno dobre i sofisticirane pop glazbe koju izvode, što zbog energičnog nastupa i glasa malo korpulentnije pjevačice (taj TV stvarno iskrivljuje sliku).


Poslije nastupa Kosheen, uspio sam pogledati zadnji dio nastupa Alexandra BALANESCUa i pratećeg banda MUZIKAŚ, te nakratko popričati sa ovim iznimnim glazbenikom, koji je sa svojim kvartetom dvaput gostovao u Zagrebu.

Iako već duže vrijeme nisu nastupali niti izdali nikakav nov materijal, Balanescu Quartet i dalje postoje, nove stvari se komponiraju, a sam Balanescu je dosta aktivan u svojoj domovini (Rumunjska) radeći sa lokalnim glazbenicima, u cilju kako bi Rumunjsku izvukao iz, ono barem glazbene, izolacije.

 

 


IGGY POP
, zvijezda sama po sebi, nije održao nikakvu press konferenciju jer smatra da se u svojim godinama i sa svojim statusom više ne treba posebno predstavljati publici. A da ga boli k... za ono što drugi misle o njemu, dokazao je i svojim nastupom. Bez ikakvog prenemaganja izletio je pred publiku, njih oko 50.000, uz probijanje zvučnog zida od strane njegovog pratećeg banda. Pjesme su bile ogoljene do srži tako da se i hitoidna "Real Wild Child" konačno mogla čuti i u obliku kakvom Iggyju i dolikuje, a kada je još opjevao "The Passenger" i "Search & Destroy", u publici je oduševljenje bilo bezgranično. A Iggy k'o Iggy, lud i nezaboravan, provocirao je publiku koja ga je gađala čašama piva nazivajući ih običnim motherfuckers-ima, te da je on u stanju i više podnijeti nego što oni misle. A onda su poletjele kovanice. I pogodile basistu, Pete-a Marshalla, u glavu. Što je pak bio razlog da koncert bude završen prije predviđenog vremena. No ipak je ostao "slatkast" dojam u pogledu njegovog nastupa, odnosno, kako izgleda nepatvoreni R'n'R nastup.


SUBOTA, 03.08.2002.


Zadnji dan boravka na ovom festivalu, uspio sam pogledati nastupe STEREO MC's i PULP. Ti Stereo MC's su doslovno "spaljeni" band. Barem njihov pjevač. I dok je nastup protekao sasvim solidno, uz stalno repetativno ponavljanje refrena pjesama, obilje sample-ova, te hipnotičke ritmičke podloge, a sve da bi se "rulja" odvalila uz njihov sound, press konferencija je bila katastrofa. I održana je nakon samog nastupa banda. A samog pjevača su nakon dolaska na samu konferenciju morali odmah posjesti pored press-šatora, ne bi li "skviknuo" od... (ovdje bih radije riječ prepustio dr. Sakomanu, našem stručnjaku za ovisnosti).


Jarvis Cocker
, frontman Pulp-a, poprilično je simpatična osoba. Prvo sam gledao njihovu tonsku probu oko podneva (koja mi je što se tiče izvedbe pojedinih pjesama bila čak i bolja od samog nastupa navečer), a zatim prisustvovao i press konferenciji.
Tako Jarvis kaže da je zadovoljan obradom njihove pjesme "Disco 2000" od strane Nicka Cavea & The Bad Seeds (postoji još jedna verzija koja zvuči kao da ju sviraju The Birthday Party), da ga kao svježe oženjenog smeta prsten dok svira ali ga ne smije skinuti (inače, tradicionalan obred muškaraca koji vole nešto "sa strane"), te da pripremaju stvari za novi album. Sam koncert bio je u znaku njihovog zadnjeg albuma, "We Love Life", a svirački su su stvarno dobro uigran sastav. Nema u nastupu pretjerane patetike niti podilaženja publici, samo iskreno prezentiranje svojih emocija i pogleda na svijet, kao što je i publika navikla slušati na njihovim albumima.
Setlista: Sorted For E's & Wizz, Laughing Boy, Weeds, Bad Cover Version, Birds In Your Garden, Live Bed Show, Help The Aged, This Is Hardcore, I Love Life, Sunrise, Trees, I Want You, Babies, Underwear, Common People.

I to je bio kraj moje posjete ovogodišnjem Sziget Festivalu, jer sam ujutro odmah krenuo prema Krk-u, na "Rock On Rock" festival, gdje su trebali nastupiti The Stranglers, Iggy Pop i Simple Minds. Ali to je sasvim druga priča, i ne bih tu volio kvariti ugodne trenutke iz Budimpešte u profesionalnom i osobnom pogledu.


Waldemar Tapirovsky (Miroslav Sušnik)KEBAB SZIGET FESTIVAL 2002.

Anibdusov dnevnik


30.7.2002. utorak

Čekam Pikija na Glavnom kolodvoru. Dolazi natovaren opremom za kampiranje.
Moj ruksak je pun osvježavajućih pića (piva i bambus).
U vlaku je gužva pa smo se smjestili u 1. razred.
Putovanje do mađarske granice prolazi u ugodnom čavrljanju i gašenju žeđi.

MAĐARSKA

Kondukter nas izbacuje iz 1. razreda. Pronalazimo slobodan odjeljak u 2.razredu u neposrednoj blizini WC-a, što se kasnije pokazalo vrlo dobrim odabirom. Gledam kroz prozor. Mađari vole koruzu. Nakon nekoliko stanica pridružuje nam se mladi mađarski par u kupeu. I oni idu na Festival. Malo su nas shrvala osvježavajuća pića. Pridružuje nam se još jedan mladi Mađar, koji nam je svojim primjerom pokazao kako taj narod osim koruze voli i travu. Pošto je bio vrlo prijateljski raspoložen, pozlilo mi je pred samu Budimpeštu. Srećom WC je blizu.

Sišli smo s vlaka. Veselim se Dunavu i Budimpešti koju sam prije vidio samo na televiziji. Sreli smo neke Slovence, sjeli u nekakav zeleni vlakić i krenuli prema Szigetu. Umor od putovanja je prevladao pa nisam vidio ni Dunav ni bilo što od grada. Uostalom bila je već noć.
Nakon formalnosti oko ulaznica i provjere jakih snaga osiguranja, ušli smo u ogroman prostor koji je namijenjen održavanju festivala (koliko je to velik prostor, postat ćemo svjesni, nažalost, već ove noći i ja, a naročito Piki.)


Pronašli smo pogodno mjesto za postavljanje šatora, izvadili ga iz torbe i shvatili da ne znamo postaviti to čudo. Piki je zamolio neke ljubazne Mađare koji su upravo dovršavali svoj šator da nam pomognu. Spretan mladić primio se posla, njegova djevojka mu je pomagala osvjetljavajući ga džepnom baterijom, a mi smo stajali sa strane, komentirali njihov rad i pušili. To im je nakon nekog vremena dosadilo pa su otišli. Zahvalili smo im, stavili stvari u polupostavljeni šator i odlučili se malo odmoriti. Piki je zaspao.
Meni se nije spavalo pa sam krenuo u obilazak da vidim čega sve tu ima. Ima svega. Hrpa štandova sa raznolikom ponudom (hrana, odjeća, obuća, suveniri...), hrpa kemijskih WC-a, hrpa pozornica (male, velike, ogromne), hrpa ljudi, oblaci prašine,i što se pokazalo najgorim, hrpa vrlo sličnih šatora.

Tražio sam naš šator više od tri sata, a kad sam ga pronašao u njemu više nije bilo Pikija.
On se probudio, otišao vidjeti gdje je što, popio pivo, izgubio se, iz očaja spavao malo na nekom brdašcu, probudio se, pronašao Info šator u kojem je volonterima objasnio da je izgubio šator i prijatelja i jel' imaju oni razglas da me pozove. Ukratko, pred naš šator došao je oko 8 ujutro u pratnji volonterke ugodne pojave.


31.7.2002. srijeda

Konačno se oporavili od putovanja. Idemo do press centra gdje smo dobili novinarske iskaznice. Te iskaznice omogućuju pristup press konferencijama i što je još važnije, pristup šanku na kojem je najmanja gužva, te pristup WC-ima koji imaju najmanji broj korisnika. Vraćamo se prema šatoru. Prolazimo kroz oblak prašine i masu ljudi. Vruće je. Želio bih da padne kiša. Tražimo tuševe. Primjećujemo da se ovdje ljudi bave i sportom (slobodno penjanje, slobodno padanje, mali nogomet na skliskoj podlozi, katapultiranje, boks u ogromnim rukavicama na skliskoj podlozi, jahanje mehaničkog bika, i dr.).
Pronalazimo tuševe. Voda je ledena. Dok sam se vratio do šatora, naravno kroz oblak prašine, bio sam opet prljav. Odlazimo prema glavnoj bini i čekamo nastup prvog velikog benda .

The Mission (UK)
Wayne Hussey ima zgodnu mladu djevojku. Kad odrastem tj. kad dođem u njegove godine želim isto takvu. Malo je blesavo što nastupaju po danu.

Nakon njihovog koncerta (koji je bio odličan) razdvajamo se; Piki odlazi u press centar gdje The Cure imaju konferenciju, a ja u šator na presvlačenje. Obukao sam crvenu majicu. Nisam trebao. Krenem prema bini, a ispred mene kolona ljudi u crvenim majicama koji se probijaju kroz masu i skupljaju smeće. Bio sam obučen kao smetlar. Dolazim do bine, a na njoj nastupa neki mađarski bend (na koji su Mađari otkidali ko mladi majmuni na zelene banane) potpuno obučen u crveno. Pošto mi se njihova muzika i nije baš previše dopala, bilo mi je neugodno zbog majice; što ako netko pomisli da sam njihov obožavatelj? Radije sam smetlar.

The Cure (UK)
Noć je, pada kiša, odličan koncert, ljudi u transu, debele darkerice obučene u crnu paučinu ljuljuškaju salom, šiparice vrište, đonovi pucaju od raspamećenog skakanja. Samo mi jedno nije jasno; kako se djevojkama može sviđati pjevač koji izgleda kao Elizabeth Taylor poslije sedmog razvoda?


1.8.2002. četvrtak

Prijepodne družimo se sa Tanjom koju smo sreli još jučer na koncertu. Pijemo pivo (Arany Aszok -190 forinti) i komentiramo sve. Drugi je dan festivala i već se osjećaju posljedice koje su produkt velikog broja posjetitelja. Razbijena vrata na nekim zahodima, zaštopane školjke na normalnim WC-ima, ogromne hrpe u kemijskim (krasan su izum ti kemijski WC-i; vidiš kup dreka, a ne osjećaš nikakav smrad). Ipak treba odati priznanje organizatorima, naime, jako su se trudili počistiti svo to sranje.
Jedini nedostatak organizacije su najave na mađarskom. Samo na mađarskom. Mogli su, recimo, objaviti da je podmetnuta bomba, a mi bismo se glupavo nasmiješili i otišli na šank po pivo. Još smo zaključili da mađarski jezik vrlo čudno djeluje na glasnice, jer svi frajeri imaju vrlo kreštave glasove.
Tanja je otišla za Zagreb, a mi nakon tuširanja u ledenoj vodi prema glavnoj bini.

The 69 Eyes (Fin)
Iako izgledaju bolje od Hima, muzički jako podsjećaju na njih (možda mrvicu darkerskije). Nastupaju isti dan kad i njihovi poznatiji zemljaci - vjerojatno dijele putne troškove.

Quimby (H) - jedini mađarski sastav kojeg sam slušao sa zanimanjem.

Him (Fin)
Sere li ga ovaj Vili; dva i pol sata pred novinarima, a sat i nešto im je trajao koncert. Jadan je bend kojem je najbolja stvar obrada.


2.8.2002. petak


Prijepodne upoznali smo dvije kolegice iz Rumunjske; Andru i Suzanu. Andra ima tipične široke rumunjske obrve, poput njihove slavne gimnastičarke, a Suzana je iako malo niža i punija od Andre vrlo fotogenična djevojka (kako se kasnije pokazalo). Razgovarali smo s njima o Drakuli i ostalim ljepotama Rumunjske.

Danas smo otkrili tuševe sa toplom vodom. Bilo je to neposredno prije presice britanskog benda
Kosheen. (UK)

To je simpatična trojka iz Bristola . Pjevačica u prirodi izgleda puno jača nego na TV-u. Na njihovom koncertu izgubio sam novinarsku iskaznicu. Nisu oni krivi. Poslije njihovog koncerta trčimo do etno bine da čujemo još nešto od Balanescua. On je u tih zadnjih 15 minuta koncerta silovao violinu. Svi smo se dobro zabavljali. Balanescu je deblji od Kosheenove pjevačice.
Sreli smo Margitu i Dijanu; jako sam sretan; osim Tanje one su jedine Hrvatice koje smo sreli u Budimpešti.

Iggy Pop (USA) ne daje nikakve izjave za novinare. Na koncertu je opak, divlji i spontan. Vrijeđa osiguranje, publiku, pršti energijom. Vrhunska predstava. Prekida koncert nakon što mu basista pogode kovanicom u glavu.


3.8.2002. subota

Vidjeli smo bazen. Na fotografiji. Izložili su je na oglasnoj ploči u press centru. Istina, sad smo znali gdje je topla voda, ali bazen je bazen. Nismo ga pronašli.

Piki je još jučer upoznao Branku i Dragoslava. Oni rade za RTV Srbije. S njima smo proveli skoro cijeli dan. Pričali smo o njihovoj i našoj glazbenoj sceni, festivalima, gostovanjima hrvatskih grupa u Srbiji, srpskih u Hrvatskoj. Družili smo se bez ikakvih napetosti i usiljenosti. Ljudi su OK. O politici nismo pričali. Na festivalu je uz Mađare bilo Nijemaca, Austrijanaca, Čeha, Srba, Hrvata, Slovenaca, Škota, Rusa i tko zna kojih sve još narodnosti, a nisam vidio ni jednu ekscesnu situaciju.

Stereo MC's (UK)
Pjevač za divno čudo još može skakati po pozornici. Da ga je netko na presici slučajno pitao:"Ča ti je ? ", odgovor bi vjerojatno glasio: "Niš mi ni , niš mi ni..."

Pulp (UK)
Nisam ih gledao, ali jako su dobra muzička podloga za ispijanje piva (kao, uostalom, i svi ostali bendovi).

Nakon koncerta krenuli smo na spavanje. Ujutro imamo vlak za Zagreb. Ne mogu spavati pa oko pola pet počinjem raspremati šator dok Piki još spava u njemu. U pet i nešto našli smo se s Margitom i Dijanom ispred ulaza, uzeli taxsi i krenuli prema željezničkom kolodvoru. Iz auta gledao sam Dunav i djeliće Budimpešte.

Na vlaku opet problemi. Treba platiti neku nadoplatu koju mađarski kondukter naziva rezervacijom.
Osim toga, bilo mi je vrlo lijepo u Budimpešti. Mađari su super ljudi (ako nisu kondukteri).

P.S. Iako je tamo bio veliki izbor hrane i pića mi smo jeli samo kebab i pili pivo.

Marko Valec

 

 

(NAJAVA) SZIGET FESTIVAL 2002.

Ovogodišnji SZIGET FESTIVAL obilježava svoju 10-tu obljetnicu, a uz HungaroRing predstavlja jednu od najmasovnijih atrakcija pitoreskne nam susjedne zemlje.

Da ovaj festival sa zaslugom nosi pridjev renomirani, govori i činjenica da su na njemu nastupala imena poput Davida Bowie-a, Placebo, The Prodigy, Sonic Youth, Oasis, Goldie, kao i mnogo manjih bandova koji su kasnije postali glavnim izvođačima na Main stage-u.

I dok ostali ljetni festivali fokusiraju svoju orjentaciju na ograničene glazbene pravce, PEPSI SZIGET FESTIVAL širi granice glazbenog ukusa posjetitelja, nudeći im najpikantnije izvođače iz različitih podneblja.
Tako ove godine događanja bivaju usredotočena na čak 3 Main stage, uz pregršt manjih ali ne i nezanimljivih stage-ova, a ukupno nastupa oko 600 izvođača.


Na Main stageu će uglavnom prodefilirati stari i novi bardovi UK scene, poput The Cure, Pulp, Muse, The Mission, itd., dok za sve ljubitelje ethno čardaša World Music Stage nudi pregršt bisera iz riznice zemalja gostujućih ethno-bandova.

Naravno, ni "Tomb Raider" generacija nije zapostavljena, pa će tako na velikom stage-u mnogobrojni D.J. imati priliku "odsvirati" hipnotičke zvuke za sve techno, trance, ambient ili chill(i) fanove. A kad se još spomene da se sve održava na malenom otočiću (Sziget u prijevodu znači otok) u srcu Budimpešte, onda se može poželjeti samo dobro vrijeme i mnogo zgodnih djevojaka iz "Baywatch"-a.

Uistinu se može reći da je SZIGET FESTIVAL prava Formula 1 u pogledu ljetne festivalske ponude, a takva je preporuka svakom posjetitelju-namjerniku i više nego dovoljna.

Miroslav Sušnik

 

NAJAVA:

MAIN STAGE

31.07.2002.
16.30 - Sergent Garcia - (F)
18.00 - The Mission - (UK)
19.30 - Sziámi - (H)
21.30 - The Cure - (UK)

01.08.
16.30 - The Tarantinos - (UK)
18.00 - The 69 Eyes - (FI)
19.30 - Quimby - (H)
21.30 - HIM - (FI)

02.08.
16.30 - Mambo Kurt - (D)
18.00 - Kosheen - (UK)
19.30 - Kispál és a Borz - (H)
21.30 - Iggy Pop - (USA)

03.08.
16.30 - Herbalizer - (UK)
18.00 - Stereo Mc's - (UK)
19.30 - Anima Sound System - (H)
21.30 - Pulp - (UK)

04.08.
16.30 - Heaven Street Seven - (H)
18.00 - Transglobal Underground - (UK)
19.30 - Tankcsapda - (H)
21.30 - Die Toten Hosen - (D)

05.08.
16.30 - The Gathering - (NL)
18.00 - Nightwish - (FI)
19.30 - Sub Bass Monster - (H)
21.30 - Jovanotti - (I)

06.08.
16.30 - Ska P - (E)
18.00 - FreshFabrik - (H)
19.30 - Másfél - (H)
21.30 - Muse - (UK)

METAL HAMMER MAIN STAGE

31.07.
16.00 - Zero G
17.00 - Mind the Gap
18.00 - Prosectura
19.00 - Dirty Dance
20.00 - Demonlord
21.00 - Gamma Ray
23.00 - Kalapács
00.30 - Beatrice
02.00 - Iron Maidnem
03.00 - Stress

01.08.
16.00 - Helloween Tribute
17.00 - Fekete Sereg
18.00 - Cross Borns
19.00 - Perzonal War
20.00 - Rawhead Rexx
21.00 - Edguy
23.00 - Lord
00.30 - Junkies
02.00 - Ozirisz
03.00 - Mindcontrol

02.08.
16.00 - The Stone
17.00 - Sunseth Sphere
18.00 - Stonehenge
19.00 - Without Face
20.00 - End of Green
21.00 - Amorphis
23.00 - Nevergreen
00.30 - Árnyak
02.00 - Dying Wish
03.00 - Ideas

03.08.
16.00 - Insane
17.00 - Replika
18.00 - Mantra
19.00 - Cadaveres de Tortugas
20.00 - Neck Sprain
21.00 - Destruction
23.00 - Superbutt
00.30 - Action
02.00 - Horda
03.00 - Subscribe

04.08.
16.00 - Depresszió
17.00 - Macskanadrág
18.00 - Auróra
19.00 - Ramones Mánia
20.00 - Cool Head Clan
21.00 - Doro
23.00 - Blaze
00.30 - Hooligans
02.00 - Born 33
03.00 - Watch My Dying

05.08.
16.00 - Eclipse
17.00 - Agregator
18.00 - Szeg
19.00 - Nemesis
20.00 - Da Capo
21.00 - Savatage
23.00 - P Box
00.30 - Black Out
02.00 - Perfect Symmetry
03.00 - Varsó

06.08.
16.00 - Polly is Dead
17.00 - Mindcrime
18.00 - Newborn
19.00 - The JJ Paradise Players Club
20.00 - Blind Myself
21.00 - Kreator
23.00 - Moby Dick
00.30 - Sear Bliss
02.00 - Christian Epidemic
03.00 - Garden of Eden


WORLD MUSIC MAIN STAGE

31.07.
17.00 - Folkestra
18.15 - Sabah Habas Mustapha and The Jugala Allstars
19.45 - Hedningarna
21.30 - Boban Markovic Orkestar

01.08.
17.00 - Sebo
18.15 - Kalyi Jag
19.45 - P18
21.30 - The Klezmatics

02.08.
17.00 - Ladánybene 27
18.15 - Muzsikás and Alexander Balanescu
19.45 - Orlando Cachaito Lopez
21.30 - Mory Kante

03.08.
17.00 - Chalaban
18.15 - Besh o droM
19.45 - Spaccanapoli
21.30 - Cesaria Evora

04.08.
17.00 - Kaláka
18.15 - Vujicsics
19.45 - Savina Yannatou
21.30 - Natacha Atlas

05.08.
17.00 - Százcsávási Zenekar
18.15 - Gangbé Brass Band
19.45 - Radio Tarifa
21.30 - Mari Boine

06.08.
17.00 - M.É.Z.
18.15 - Baba Yaga
19.45 - Fanfare Ciocarlia
21.30 - Femi Kuti


Kako je bilo prošle godine (Pepsi Sziget 2001.)?