LUCIANO PAVAROTTI + FRIENDS

ITALIJA- MODENA;
Parco Novi Sad 29.05.2001.g
tradicionalni humanitarni koncert "for Afghanistan"

ANASTACIA, MORCHEEBA, DEEP PURPLE, GEORGE BENSON, TOM JONES, BARRY WHITW, BOND, FIORELLA MANNOIA, PATTY PRAVO + specijalni gosti proslavljeni glumci KATHERIN JETA JONES, MICHAEL DOUGLAS, ORANELA MUTTI te
predstavnici UNHCR-a!

Ima li što ljepše i uzvišenije od ljubavi i glazbe!? I to kada se ljubav i glazba spoje sa humanitarnim ciljem i kada pružiš nadu nekome tko je napaćen izgubio svoju obitelj, svoj dom, i svaku nadu i volju za životom? Zar nije bogatstvo, sreća i moralna obveza - pomoći drugome?

U Modeni, gradu u kojem nastaju najljepši prestižni primjerci svjetski poznate automobilske industrije - FERARRI i MASERATTI , unatrag nekoliko godina, jedno divno srce u liku proslavljenog tenora Luciana Pavarotti-ja pokrenulo je, danas već tradicionalni koncert, odnosno pravu konkretnu humanitarnu akciju za pomoć djeci-izbjeglicama širom svijeta!

Sve počinje humanom idejom 1995.g kada Luciano Pavarotti pokušava potaknuti glazbenike da pomognu stradaloj djeci na području bivše Jugoslavije.

Godine 1997. Luciano Pavaroti, Bono (U-2), Zucchero, Jovantti pomažu da se u Mostaru otvori (Čitaj; obnovi i dogradi!) škola koja će pomagati djeci stradaloj u ratu, odnosno koja će djecu liječiti glazbenom i drugom psiho-socijalnom terapijom od postraumatskog sindroma i to bez obzira na vjeru i nacionalnost. Ta se škola danas zove "Pavarotti Music Centar"!

Godine 1998. Pavarotti + friends svoju pažnju usmjeruju na postradalu djecu-izbjeglice u Liberiji - zemlji u kojoj je bjesnio dugogodišnji civilni rat te, povodom toga, pokreču izgradnju edukaciono-rehabilitacijskog centra tzv. "LIBERIAN CHILDRENS WILLAGE" - u gradu Monroviji.

Pavarotti + friends 1999.g pomažu u Guatemali (San Lucas Toliman region) kod izgradnje i uređenja višenamjenskog naselja za pomoć djeci-izbjeglicama. Uz to što je djeci-izbjeglicama osiguran smještaj, škola i medicinska pomoć - to selo služi i kao turistička atrakcija pa se, na neki način, i samofinancira.
Čitav projekat podržao je i The Guatemalan Foundation i njegov predsjednik Rigoberta Menchu Tum dobitnik nobelove nagrade za mir 1992.g

Godine 1999. Pavarotti + friends + UN pokreču "KOSOVO PROJECT OF THE UNITED NATIONS HIGH COMMISSION" pomoću kojeg sakupljaju novac za psiho-socijalne programe i pomoć djeci te rekonstrukciju i izgradnju škola na području Kosova u selima;Gjilan, Kamenica, Skenderaj, Istog, Pec, Pristina, Rahavec, Prizren, Suhareka, Liplijan, Uroševac i Leposaviq.

Akcija se nastvalja i 2000.g kada Pavarotti + friends pomažu djeci u Cambodia opremvši dječji izbjeglički kamp ( Školu, pedijatrijsku kliniku, infrastruktura...), a u Phnom Penh-u su pokrenuli neuro-psihijatrijsku kliniku.

Broj izbjeglica u svijetu koje su zatražile pomoć UNHCR-a u 2000.g
najveći je s područja Azije (7.308.860) , Europe (7.285.800) te Afrike (6.250.540) zatim slijede; Južna Amerika, Latinska Amerika i Karibi te Oceania, odnosno sve ukupno u 2000.g pomoć sa statusom izbjeglice zatražilo je 22.257.340 ljudi!!!

Tokom svih tih godina Luciano Pavarotti je imao i ima podršku mnogih rock glazbenika (EURYTMICS, SKUNK ANANSIE, T. CHAPMAN, BONO VOX-U2, E.CLAPTON, B.B.KING, JON B.JOVI, S.WONDER, C.DION, G.MICHAEL...itd) te mnogih glumaca, državnika i dobrotvornih organizacija, a ove godine 2001. - na listi gostiju našli su se; ANASTACIA, G.BENSON, DEEP PURPLE, T.JONES, MORCHEBA, BOND, B. WHITE, F.MANNOIA, P.PRAVO te kao specijalni gosti glumci M.DOUGLAS, K.J.JONES i O.MUTTI
.

Cijelu manifestaciju pratila je talijanska RTV u živo uz prisustvo medija, novinara i turista iz cijeloga svijeta!

U Parco Novi Sad okupilo se više od 50.000 posjetitelja koji su uživali u odličnoj glazbi i vrhunski i ukusno pripremljenom show programu.

Sve izvođače je pratio " ORCHESTRA SINFONICA ITALIANA" uz aranžmane i dirigiranje svjetski priznatih; MICHELE CENTONZE (kompozitor, producent i dirigent), PHIL RAMONE (producent koji je radio sa; F.Sinatrom, P.Simonom, R.Charlesom, Q.Jonesom, G.Estefan, N.Cole, B.B.King, P.McCartney...), ROB MATHES (aranžer, multiinstrumentalist, kompozitor i "band director"), GIANCARLO CHIARAMELLO (aranžer i producent mnogih Pavarotti-jevih albuma te dirigent i aranžer "Granade" za nastupe "Tri tenora" u Parizu 1998.g) te JOSE MOLINA jedini "stranac" dirigent iz Dominikanske Republike, a 1990.g izabran je između 100 najboljih mladih dirigenata iz cijeloga svijeta...

Proslavljeni Luciano Pavarotti je sa svakim izvođačem izveo po jedan duet, a svaki od navedenih izvođača je izveo i jednu pjesmu samostalno, a nenajavljeno su se pojavili glazbenici iz Kube koji su napravili izuzetno dobar ugođaj izvevši s Pavarotti-jem pjesmu Guathnamerra.

Najupečatljiviju izvedbu ili izvođača je teško istaknuti, ali svakako je trebalo primjetiti veliku popularnost atraktivne ANASTACIE koja je sama otpjevala CPWBOYS&KISSES (u duetu; I ASK OF YOU), zanimljiv je bio i instrumentalni ženski violinski+čelo kvartet BOND, zatim sigurno gitarsko improviziranje legendarnog jazz gitariste G.BENSONA, pomalo sramežljiva vokalna izvedba operne arije NESSUN DORMA Jan Gillana i DEEP PURPLE u duetu sa Pavarotti-jem, ali zato eksplozivna izvedba pjesme SMOKE ON THE WATER, dok je pak T.JONES izjavio "...da ga je zaista dirnuo i prodrmao glas Luciana Pavarotti-ja..." kada su zajedno otpjevali DELILAH, a SEX BOMB je protresao zaista sve posjetitelje, upečatljive su bile i proslavljene dive talijanske pop glazbe F.MANNOIA i P.PRAVO.


B.WHITE je svoj posao odradio nonšalantno (Ograničenih glasovnih mogućnosti, ali s divnom bas-bariton bojom glasa.) , a MORCHEEBA je sa Pvarotti-jem izvela THATS AMOR (Pjesmu je proslavio Dean Martin), a svoju hit pjesmu ROME WAS NOT BUILT IN A DAY je prekinula nakon nekoliko taktova zatraživši od orkestra "...da sviraju življe..." i tek nakon drugog pokušaja dokazala svima u publici - da je zaista bila u pravu i da je pjesmu trebalo "poletnije" odsvirati...

Svirku su u više navrata "prekidali" gosti; M.Douglas, K.J.Jones, O.Mutti koji su, uz voditeljicu (Koja je često spominjala sponzore.), gotovo cijelo vrijeme bili na pozornici (Osim kada su mijenjali odjeću ili frizure...) pozivajući gledateljstvo i slušateljstvo na solidarnost te zahvaljujući svima koji su na bilo koji način pomogli ili podržali realizaciju projekta PAVAROTTI + FRIENDS!

Koncert je završio oko ponoći kada su na pozornicu bili pozvani svi izvođači da u jednom "grande finale" izvedu pjesmu WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIEND!

Cijena ulaznice je bila od 22.000 ITL do 90.000 ITL što i nije bilo mnogo za ono što se nudilo i što se dobilo! A sva prikupljena sredstva od ulaznica su išla u dobrotvorne svrhe!

Neponovljivi doživljaj i osjećaj! Toplo preporučam svima slijedeće godine!

Informacije možete dobiti na moj E-mail; darko.budna@kc.hinet.hr

Darko Budna