OVERFLOW + KARPIS

26.2.2000. Koprivnica

Zapravo nikad nisam bio neki ljubitelj, ali sam, onako duboko unutra, znao da su oni odlični. Još od Zdenkove ploče, pa fantastične singlice Worm, do zadnje ploče kad su pokazali da uopće "ne sviraju ravno" i do ovog koncerta, imao sam neke njihove pjesme u glavi i baš su mi se svidjele. Iako je u prošlom broju bio odličan intervju, a svi fanzini, kao što je dobro znano, imaju svoje kućne bendove, evo još jedna priča o Overflow. Ne, meni se oni sviđaju i sad sam ja na redu da objasnim zašto. Taj glas, Božji dar, posuđena Bad religion ideja koja danas nosi vrlo originalnu majicu sa onim super krugovima, hoću reći, čini mi se da znaju šta rade. Ili sam se ja promijenio. Zadnji put sam ih gledao još u KSET-u, '92. ako se ne varam i baš sam uživao u iščekivanju novog koncerta.

Viktor, Damba i Tanja su više nego ugodno društvo, Yugo ne može preko 100, a Podravina je prelijepa. Koncert je bio u Kuglani, mjestu koje su mi svi opisivali sa "ovdje su svirali Dirtys". I, gle čuda, na razglasu Stooges i Dirtys, napokon. Ljudi je bilo oko 150, taman da bude popunjeno, mada sam mislio da će ih biti i više. Posebno sam bio radoznao i u iščekivanju predgrupe, Karpis iz Đurđevca, koji su za naše prilike iznimno uspješno i agresivno krenuli "u akciju". Na ulazu su razmješteni promotivni letci, imaju i web stranicu, a sve je napravljeno vrlo profesionalno i intrigantno. I ajde da ih vidimo...

Posebno mjesto u prepričavanju njihovih (ipak malo predugačkih) 40-ak minuta pripada pjevaču, a ono što on radi JESTE impresivno, mada nakon 10-ak minuta sve više pokušavaš dokučiti ZAŠTO on sve to radi, ali odgovor ne dolazi baš brzo. Sve to vrijeme njegovih ludorija ne obraćaš pažnju na muziku, a u pozadini piče neki Jesus Lizardi. Zapravo, u početku sve i izgleda odlično, ali negdje na sredini stvar počinje škripati, ne znam, meni je bilo malo dosadno pred kraj. Problem je i što su meni takvi zvukovi malo teže probavljivi, jebi ga, rođen u blatu... Ja ti volim kad ima ono da se napiješ, pa te boli kurac za sve. Svaka im čast na kraju, zapravo nije bilo loše, samo da su malo razrijedili pregusto lizardovski obojenu podlogu bilo bi mi još bolje.

A Overflow imaju novog gitaristu, nevjerojatno mladolikog i već dugo nisam vidio tako zadovoljnog gitaristu, koji uživa u svakom riffu. A i inače svi skupa odlično izgledaju, pogotovo kad počinje stvar, skokovi i podignute gitare čine ih još bržim i boljim. Vidi se da su gledali neke Cryptove bandove i da su uvježbani. Svirali su nekih sat vremena i kusur, popunili ih hitovima (neću ih nabrajati, znate barem pola) i zapravo, napravili odličan koncert. Idu uskoro u Njemačku, tamo su neki napokon shvatili da se radi o repertoaru koji zaslužuje "pravednu financijsku naknadu i adekvatan medijski tretman".

Nakon Messerschmitta i Res Nullius, još jedan bend koji se ne bih stidio pustiti nekom putniku namjerniku iz Amerike. Za naše uvjete oni su mali ali su veliki, odnosno nisu više mali... Jabukaton ih nikad neće pod svoje, jer pjevaju na engleskom, a za ostale "ljubitelje pop muzike" nisu dovoljno arty, ili su previše Bad religion da bi ih zavoljeli. Jebali ih Bad religion. Anubis records su osim fantastičnog Tuberidera, uljepšali ove dane i sa albumima Overflow. A ovo je bio koncert benda koji je u stanju pružiti tih prekrasnih sat vremena, u kojima ćeš moći biti tužan, sretan, prepun energije i osjetiti snagu zaraznih melodija, shvatiti kako je zapravo genijalna ona priča o Dorothy. I u kojima ćeš na trenutak uspješno zaboraviti sva sranja koja ti se događaju i koja te čekaju kad izađeš iz Kuglane. A šta ćeš boljeg dokaza koliko su Overflow zapravo super.

Toni Šarić