OMEGA

Superkoncert; 02.06.2001. NEPSTADION - BUDIMPEŠTA

- ILLES - METRO - OMEGA -

Upravo tim redom započinje rock an roll u Mađarskoj !


Ranih 60-tih u Mađarskoj, iza tzv."željezne zavjese", započinje rock an roll i to sa bandom ILLES čiji je vokal-gitarista Levente Szorenyi prvi u Mađarskoj rock an roll povijesti snimio i odsvirao autorski gitarski rock an roll solo u vlastitoj pjesmi te snimio prvi rock an roll singl na mađarskom jeziku, a što je za tadašnji društveni poredak u Mađarskoj - predstavljalo pravi šok!

Tekstovi pak Brody Janosa bili su provokativni, ponekad i politički, pa se ne rijetko dešavalo da ga hapse i za vrijeme održavanja koncerta banda ILLES...

Kako je u to vrijeme politička situacija u Mađarskoj bila vrlo delikatna - vlast je "pomno" pazila na utjecaj koji rock an roll ima na mlade tako da je posebna pažnja bila na "agresivnosti" nove glazbe i na tekstove koji su pisani za rock pjesme, a tada se vrlo lako i bez ikakovog razloga ili i za manji "grijeh" - moglo završiti u zatvoru!?!

Stoga se, ne bez razloga, treba pokloniti ljudima iz banda ILLES koji su sve to progurali do današnjeg dana!

Ništa manje pozornosti ne zaslužuje niti band METRO za kojega u Mađarskoj tvrde da je, ranih 70-tih, bio prvi rock an roll band koji je sračunato počeo rušiti komunističke tabue svojom autorskom glazbom i tekstovima, a njihov prvi hit "Metro Club" do danas se zadržao u srcima rock an roll fanova Istočne Europe. U "ono vrijeme", za komunističku elitu, bili su prvi pravi rock an roll odmetnici i divljaci koji ne poštuju "pravila igre", a tu se posebno isticao bas-gitarista Frenreisz Karoly.

I konačno, mađarski Rolling Stounsi, band OMEGA čija priča počinje 1962.g kada nastaje kostur banda koji se sredinom 60-tih raspada na dva djela; na band LOKOMOTIV GT (Koji se orjentirao na jazz-rock-funky i koji do današnjih dana radi i snima u različitim postavama i predstavlja produkcijsko glazbeno savršenstvo.) i na današnji band OMEGA čija postava se nije mjenjala do današnjeg dana...


Prvi svoj hit Regi csibeszek imaju 1966.g, a 1967.g sviraju na velikom koncertu u Londonu sa E.Claptonom i G.Harrisonom, a 1968.g izlazi i LP Trombitas Fredi.

OMEGA je prvi mađarski rock band koji na svojim koncertima koristi veliki light show, jaka ozvučenja, tzv. "Moog" synthesizer te rock an roll scenografiju.

1969.g snimaju pjesmu Tizezer lepes koja postaje klasik mađarskog rocka, a do današnjeg dana im izlazi oko 30-tak LP zapisa, a posebno treba istaknuti, uz navedeno i; Omega V (1972.g), Omega VII (1977.g izdan i u Engleskoj na engleskom jeziku kao Time Robber, a na njemu je i legendarana pjesma House of cards) te dvostruke koncertne albume Kissstadion (1979.g), Nepstadion (1994.g) i klasik rocka pjesmu Girl with pearls in her hair koju izvode i legendarni SCORPIONS !

Kako grupu OMEGA pratim od svojih najranijih rockerskih dana (Prvi njihov LP kupio sam davne 1978.g!?!) i kako sam bio prisutan na njihova zdanja tri koncerta; 1994.g (Budimpešta-Nepstadion, više od 70.000 posjetitelja! Specijalni nenajavljeni gosti; Klaus Meine i Rudolf Shenker!), 1999.g (Budimpešta-Nepstadion, oko 50.000 posjetitelja!) te ovaj superkoncert 02.06.2001.g (Budimpešta - Nepstadion, više od 80.000 posjetitelja!) - mogu sa sigurnošću reći da je OMEGA dio mađarske povijesti!

Svaki od navedenih koncerata popratili su svi mogući mađarski mediji, snimala TV i MTV Mađarska, a u prodaji ima i video i audio zapis, a svaki je koncert planiran 12 mjeseci unaprijed !

Za koncert 1994.g kao ulaznica je u prodaji bio mini CD sa pjesmom Miss World snimljen isključivo u tu svrhu, a koncert je bio najavljivan isključivo "jumbo" plakatima dok je za koncert 1999.g uz ulaznicu bila priložena dionica firme OMEGA Kft koja je naknadno išla u izvlačenje u nagradnoj igri...

Za ovogodišnji superkoncert 2001.g mogu reći da je band ILLES zvučao uigrano, ali skromno za današnje prilike, a što i priliči rock an rollu 60-tih. Članovi banda nisu ulazili u nikakove improvizacije jer bi to svakako nadilazilo njihove glazbene mogućnosti.

Band METRO (Zovu ih mađarskim Beatlles-ima mada po konstrukciji banda i glazbe koju izvode i nema nekakove sličnosti...) je bio jednako uigran i jednako "skroman" kao i ILLES, ali ipak su oba banda svojim pjesmama i pojavom dirnuli u duše i srca prisutnih Mađara koji su svaku pjesmu zdušno pratili glasom, plesom i oduševljenim licima...

Već prije nastupa prvog od navedenih tri banda znalo se tko je tu glavni i tko je glavna zvijezda večeri jer dolazak OMEGE na scenu je popratio vatromet i najburniji izrazi oduševljenja uz obavezno skandiranje; Omega! Omega!

Nakon svega, moram reći da, iako svi vremešni i odlični, članovi OMEGE polako i sigurno gube trku s vremenom...Iako je atmosfera bila izuzetna uz odličnu organizaciju i scenografiju (Koja se mijenjala sa svakim bandom.) te light i pirotehniku i veliku brojnost posjetitelja - moram konstatirati da je ovo ipak najslabije glazbeno izdanje OMEGE u proteklih tri koncerta; muziciranje u koje su se upuštali nadilazilo je njihove mogućnosti pa je čak i nadareni mladi gitarista Szekeres Tomas (Pojačanje OMEGI na koncertima.) djelovao dosadno i bez mašte, a tek je klavijaturist Benko Laszlo (+ pojačanje mladog kolege iz grupe EDDA!) djelovao osvježavajuće u svojim improvizacijama...Mađarski Robert Plant vokalista Janos Kobor je pak više paradirao po bini nego pazio na to kako i što pjeva pa je bilo trenutaka da je jednostavno kasnio sa upadima ili jednostavno preskakao djelove pjesama...Bubnjar Debreczeni Ferenc se ponekad upušatao u bezpotrebne duge nesvrsishodne prelaze dok je Mihaly Tamas, bas gitarista, korektno odradio svoj dio posla...

Na kraju, vjerujem da im nitko nije niti neće zamjeriti na odušku kojem nisu mogli odoljeti; jer masa od cca 80.000 ljudi koja kliče i prati svaku tvoju riječ - zaista djeluje hipnotički i impresivno!

Jedno je sigurno; nitko tko prati Mađarsku i svjetsku rock glazbu ne može zaobići rad gore navedenih bandova!

Veliko finale superkoncerta 2001.g završilo je zajedničkim muziciranjem članova svih bandova i vatrometom, a oduševljeno gledateljstvo je dočekalo i nekoliko bis-eva da bi tek paljenje velikih i jakih stadionskih reflektora označilo kraj njaznačajnijeg rock koncerta u Mađarskoj!

Euforiju koja je vladala na Nepstadionu mogu usporediti samo sa euforijom sa cjelodnevnog festivala HUMAN RIGHTS NOW (B.Springsteen, T.Chapman, Sting, P.Gabriel, Genesis...) koji je održan na istom mjestu 1988.g, ali tada je bilo prisutno gledateljstvo iz svih dijelova Europe.

Darko Budna