OF MONTREAL

 

OF MONTREAL, 14.5.2007., Zagreb, KSET (Žedno Uho Festival)

Kada živiš u Hrvatskoj, nisi baš tako često u prilici uživo pogledati neki od najdražih ti bendova. Zahvaljujući organizatorima festivala 'Žedno Uho', u ponedjeljak sam čak i ja (i hrpetina mojih prijatelja) došao na svoje - ne samo da smo vidjeli sjajan bend čije albume znamo napamet, nego i bend koji je trenutno u naponu kreativne snage.

Of Montreal na svojoj velikoj svjetskoj turneji promoviraju recentni album 'Hissing Fauna, Are You The Destroyer?' koji je toliko dobar koliko je njihov frontmen Kevin Barnes blesav. Pozitivno blesav. Kevin se, naime, nakon što je na prošlom albumu slavio rođenje kćerkice Alabee i početak jedne lijepe bračne odiseje, prilično opako posvađao sa suprugom Ninom, pao u depresiju i otišao živjeti u Norvešku. Kao što to obično biva, kaos u privatnom životu rezultirao je nevjerojatnim tekstovima, shizofrenom glazbom te općenito sjajnim albumom. Nakon što je 90% albuma snimio sam, kombinirajući sjajne, brutalno iskrene tekstove i lepršavi elektro pop, Kevin i Nina su se ipak pomirili. Aj baš fino, jer 'Hissing Faunu' će ionako biti teško nadmašiti, pa onda barem nek njih dvoje žive u ljubavi i slozi (!).

Upravo su s najhitoidnijim pjesmama sa zadnjeg albuma Kevin i društvo započeli koncert u prepunom KSETu. Oni koji su prije koncerta bacili oko na Youtube, mogli su vidjeti da nove pjesme Of Montreal izvodi uz pomoć matrica jer kako bi se te pjesme uopće mogle odsvirati uživo, no i oni koji su se malo razočarali, brzo su se navikli, a Kevin je to nadoknadio čestim mijenjanjem garderobe. Neki koji su došli na blef vjerojatno su pomislili da netko toliko feminiziran sigurno nema suprugu, a pogotovo dijete, no takav vam je Kevin. Umjesto nogometa i ćevapa, čovjek voli ples, šljokice i šarene haljine.

Nakon svih najvećih hitova s 'Fucking Saune' (koncert je, naime, provobitno trebao biti održan u atriju Teatra &TD, no onda je zbog straha od kiše premješten u KSET, no ni to nije sve - organizatori su preko foruma prenijeli navodnu molbu članova benda da se u KSETu ne puši za vrijeme koncerta. Kasnije se ispostavilo da je to bio samo trik organizatora koji je većina nas popušila, al nek im bude. Da je ovaj koncert organizirao netko drugi, cijena karte sigurno ne bi bila 45 kuna), pardon, s 'Hissing Faune' (doduše, ne znam zašto su izostavili eurovizijsku ' A Sentence of Sorts in Kongsvinger') , bend je odsvirao i neke od najljepših i najblesavijih pjesama s prošlih albuma ('Disconnect The Dots' sa 'Satanic Panic In The Attic', 'The Party's Crashing Us', 'I Was Never Young', 'So Begins Our Alabee' sa 'The Sunlandic Twins'...). Bis je bio neizbježan i neočekivan. Nakon krasne 'Requiem for O.M.M.2', uvodne pjesme albuma 'The Sunlandic Twins' (umjesto koje bih ja uvijek radije čuo Belle&Sebastianovsku 'Du Og Meg' s friškog EP-a 'Icons, Abstract Thee', al nek im bude), uslijedila je obrada Bowiejevog 'Starmana' koju je zajedno s Kevinom pjevao cijeli KSET, a onda - još dva Bowieja. Bizarno, ali tipično za Of Montreal.

Nikad u životu nisam bio toliko mokar nakon koncerta. I da nisam htio, morao sam kupiti Of Montreal majicu. Eto, bilo je krasno, bilo je zabavno, bilo je lijepo, bilo je raspjevano, bilo je vruće. Već znate da mi je 'Hissing Fauna' najbolji album 2007., a kako sad stvari stoje, Of Montreal će biti i na vrhu ili barem pri vrhu liste najboljih koncerata. Dobro, evo, upravo sam saznao da su Sonic Youth potvrdili dolazak na In Music Festival... Aj lajk!

mhabijanec@hotmail.com