"OBRAČUN
KOD
HR
KORALA"
300.


(20/24.10.1999.
Varaždin)

 

"OBRAČUN KOD HR KORALA" emisija je o domaćoj neovisnoj i manje neovisnoj glazbi, a njeni autori i voditelji su braća, Ivica i Boris, Bađun. Nakon promijenjene 4 radio postaje (Radio EX, Radio Sjeverozapad, Radio Varaždin sada na Radio 042), nekoliko frekvencija i termina (sada 96,5 Mhz i srijeda 21:30-22:30 h), ni nakon 6 godina, skoro neprekidnog emitiranja, ne posustaju u svojoj prosvjetiteljskoj misiji - promicanju domaće rock'n'roll glazbe, uz poseban naglasak na demo bendove. Tome se mogu pridodati i četiri godine skoro neprestanog objavljivanja istoimene novinske rubrike u "Varaždinskim vijestima", organizacija koncerata i izleti u izdavaštvo (Dobri duhovi, Varaždinske rock večeri).

Da ne nabrajam njihove stare "obračune" (o kojima ste već čitali na stranicama ovog fanzina ili na http://www.banka.hr/people/bbadjun/), evo dijela njihove aktivnosti u proteklih godinu dana.

Prvi u Hrvatskoj promovirali su VŽ-izdanja (krankenHaus, Varaždin greencajg express, Recikliste, Ateiste, Duhove), a također, prvi u hrvatskoj i neka opće značajna izdanja hrvatskog rocka (Overflow, HGF, Cro-Tech /hrvatsko-američki bend/, Bombardiranje New Yorka, Kojoti, The best from isola del morte, Glasshopper, Mlinski kamen, Matchless Gift, Tube rider..). Naravno, po njihovom starom dobrom običaju predstavljena su i sva ostala domaća (često i slovenska) ovogodišnja izdanja, u pravilu gotovo uvijek popraćena razgovorima sa samim izvođačima (Davorin Bogović, Vava, Edi Maružin, Zoran Predin, Zdenko Franjić, Krešo Končevski...). Svaki njihov jubilej (emisija djeljiva s 50), proslavljaju posebnom emisijom, bogatom nagradama za slušatelje, te koncertnom proslavom.

Ovogodišnju proslavu 300-te emisije započeli su 20.10. 1999. specijalnom četverosatnom emisijom (20-24h) na gradskom Radiju 042 (96,5 Mhz) uz puno nagrada i iznenađenja za vjerne slušatelje, a koje su osigurali Dancing bear, FV Založba Monike Škaberne i Dallas records. Poseban gost emisije i glavni pokrovitelj tristotog emitiranja Obračuna kod HR korala bio je Damir Prđun, direktor najprodornije domaće izdavačke kuće Anubis records, koji je tom prilikom za slušatelje emisije predstavio, po prvi puta u hrvatskom medijskom prostoru pjesme sa svojih budućih izdanja (Pun kufer, Duhovi, Srž, The Spoons, itd...), te podijelio brojne nagrade iz vlastitog kataloga.

Da bi pokazali anonimusu koji sebe naziva Marin Valjak, da njihove proslave mogu proći i bez Majki, odlučili su ugostiti mlade i perspektivne bendove, učesnike ovogodišnjeg HGF-a, Brassneck /Zagreb/, Djubrivo /Split/, Karpis /Đurđevac/ i varaždinsku Ampiu. Naravno, mjesto događaja je bila Podrumska scena "Zvonimir Rogoz", a datum 23.10.1999. Sve je bilo popraćeno glazbom po izboru OKHRK-a i distribucijskim stolom Anubis recordsa. Kao da je i publika htjela dati svoj obol ovoj proslavi, pa se okupilo oko tristotinjak štovalaca OKHRK-a i ovakve glazbe. S obzirom da sam više bio orjentiran na tekuće okrijepljujuće stvari, ne osjećam se pozvanim da hvalim ili kritiziram bendove koji su nastupili. Svejedno moram reći da Djubrivo treba "vidjeti", a Brassneck slušati što više.


Naslovnica prvog službenog albuma DUHOVA
(uskoro CD za Anubis records)

Treći dio ovogodišnje proslave, I. hakl turnir varaždinskih bendova, dogodio se dan kasnije, na jednom od otvorenih varaždinskih košarkaških terena. Uz sunčano vrijeme, neočekivano brojnu publiku i lagano klizav teren muzičari, voditelji emisije i prijatelji (Alan Dilger-Pintarić, Predrag Brlek, Predrag Vujasinović, Dubravko Dvorski, Željko Kovačić, Marko Martinec, Siniša Kolarić, Tvrtko Trlek, Siniša Košćec, Krešimir Smetiško, te Boris i Ivica Bađun) podijelili su se u 4 ekipe: OKHRK, Buttshaperz, Eoni i OKHRK Fans. Nakon par sati razigravanja, doigravanja i proigravanja epitet prvih pobjednika turnira odnijeli su OKHRK Fans pobijedivši u finalu Eone 21:14, dok su OKHRK u nadmetanju za treće mjesto nadigrali Buttshaperze s 21:6. Ovaj turnir trebao bi se odigravati prigodom svakih 50 emitiranih Obračuna. Po završetku turnira upriličeno je izvanredno izdanje emisije na otvorenom, uz okrijepljujuće napitke, "ćaskanje" o glazbi uz glazbenu pozadinu po izboru natjecatelja!

Poželimo im još puno takvih proslava. Za one koji to još neznaju ovdje su kontakti:

BORIS i IVICA BAĐUN
TRAKOŠĆANSKA 24
42000 VARAŽDIN

Internet: http://www.banka.hr/people/bbadjun/
E-mail: bbadun@banka.hr,ivica.badjun@ht.hr


(Predrag Brlek)