"Festival kulture i tolerancije - Fanfare Ciocarlia + Amampondo"

31. 7. - 1.8. 2002. Rovinj


NA glavnom gradskom trgu Rovinja će se 31. srpnja i 1. kolovoza održati Multifest, inače ljetna varijanta programa Multikultura.

Projekt Multikultura od ove godine pokreće "Multifest - festival kulture i tolerancije", koji će se održati 31. srpnja i 01. kolovoza u Rovinju, na glavnom gradskom trgu (Trg maršala Tita).

"Multifest: festival kulture i tolerancije" program je Multikulture u festivalskoj formi. Ovaj festival, koji ima namjeru postati tradicionalnim, promovirati će vrijednosti kulture i tolerancije i njihovog međusobnog obogaćivanja.

Multidimenzionalnim i multimedijalnim programima slaviti će se kulturna različitost. Tu namjeru festivala nastojati će ispuniti ovogodišnji gosti: romski sastav iz Rumunjske Fanfare Ciocarlia i Amampondo iz Južnoafričke Republike. Iskustva zajednica iz kojih umjetnici dolaze demonstriraju životnu neophodnost spomenutih vrijednosti.

Sastav Fanfare Ciocarlia, koji je već oduševio zagrebačku publiku u veljači ove godine, nastupit će 31. srpnja. Trenutno je najpopularniji i najbolji puhački romski sastav. Sastoji se od 12 glazbenika, a najbrži su trubači na svijetu - sviraju 200 bpm-a. Osim po brzini poznati su i po dužini sviranja - čak i do 30 sati non-stop! O njihovoj popularnosti i kvaliteti dovoljno govori činjenica da u 30 dana nastupaju u 30 gradova u Europi (Beč, Barcelona, Prag, Pariz, Berlin.....).

Sviraju u projektu The Time of Gypsies koji obuhvaća 40 romskih glazbenika: Fanfare Ciocarlia, Taraf de Haidouks, Esma Redžepova. Izdali su tri albuma za njemački label Piranha Musik Produktion & Verlag AG.

O ovoj grupi iz malog romskog sela Zece Prajini (doslovno značenje: Deset Polja) snimljen je dokumentarni film "IAG BARI - Brass On Fire-Road Movie", koji od rujna kreće u kino distribuciju (www.ventura-film.de). Režiser filma Ralf Marschalleck pokušao je prikazati dva različita svijeta u kojima živi Fanfare Ciocarlia - jedan dan svirajući na vjenčanju u susjednom selu a sljedećeg dana nastupajući u koncertnoj dvorani neke od svjetskih metropola. Bez obzira gdje svirali, čim izađu na pozornicu priređuju tulum koji potpuno ´ izluđuje´ sve prisutne!

Amampondo, koji će nastupiti 1. kolovoza, jedan je od najpoznatijih južnoafričkih perkusionističkih ansambala i ambasadora afričke glazbe. "Amampondo" znači "ljudi Mponda" - izmišljene zemlje Xhosa kraljevstva.

Ansambl je 1979. godine osnovao Dizu ´Zungulu´ Plaatjies i originalno se sastojao od sedmorice mladića iz naselja Langa u blizini Cape Towna. Jedan od razloga osnivanja bio je namjera očuvanja i zaštite južnoafričke tradicijske glazbe. Danas ansambl sačinjava jedanaest glazbenika.

U počecima se glazba Amamponda bazirala na ritmovima, plesovima i napjevima Xhosa, Zulu, Shangaan i Sotho plemena stvarajući tako pan-afrički zvuk. Reputaciju jednog od najboljeg svjetskog perkusionističkog asambla dobiva 1988. godine, nakon nastupa na Wembleyu u čast 70. rodendana Nelsona Mandele. Istovremeno im je taj nastup donio i privremenu zabranu nastupanja u i izvan Južnoafričke Republike. Kao svoj omiljen band, Nelson Mandela ih je 1996. nominirao da predstavljaju JAR u ceremoniji otvaranja olimpijskih igara u Atlanti.

Do danas je Amampondo nastupao u više od 30 zemalja na svakom kontinentu. U želji da očuva duh tradicije i istovremeno je približi što široj publici, Amampondo vlastitu glazbenu djelatnost obogaćuje nizom suradnji. Na taj način zvukove tradicionalnih afričkih instrumenata, bubnjeva i napjeva nadopunjuju elementima jazza i techno glazbe. Zajedno s Juno Reactorom nastupali su kao predgrupa na Mobyevoj američkoj turneji, stavljajući tradicionalnu afričku glazbu u kontekst moderne plesne glazbe. 2000. godine sa britanskim jazz - saksofonistom Alanom Skidmoreom nastupaju u Velikoj Britaniji.

Svojim nastupima u tradicionalnim kostimima, Amampondo vas odnosi na plesno putovanje kroz Afriku oslobađajući duh i plesača u svakom slušatelju.