MOBY

Budapest, "Arena", 19.6.2003.

(We are all made of starfuckers iliti svršimo na zvijezde i renata metessija)

Obožavam državne, crkvene te ostale pučke praznike. Ne da okrećem janjca ili pijem kakvu cjelodnevnu kavicu na nekoj "(š)pici", već da skoknem do susjednih nam država na neki praznik za oči i uši.

Kao na primjer na koncert stanovitog Richarda Melvillea Halla, alias Mobya.


Samo putovanje od mađarske granice do Budimpešte bilo je zabavno samo po sebi. Carinik misli da nam je Moby izgovor, da takav glazbenik ne postoji, već tvrdi da mi zapravo idemo na koncert Scootera (prosudba je valjda donijeta prema izgledu jednog, sad već bivšeg, člana Phantasmagorie), tegljači sa prikolicama pretječu kolonu osobnih automobila, pripadnice ženskog spola susjedne nam države nisu bile viđene u toplessu, a kamoli gole (suprotno uvriježenom mišljenju da se skidaju čim vide strane registarske pločice ili 100 maraka na "šoferšajbi")...i tu ću dalje stati sa putopisnim esejom na balkanski način... red je da se vratimo na koncert Mobya...znači...

...PLAY

Novosagrađeni objekt, nazvan "Arena", pomalo podsjeća na predimenzioniranu Ciboninu dvoranu, naravno bez onog "još" nenakrivljenog tornja, a izgrađen je na mjestu stare dvorane koja je prije 4 godine izgorjela u požaru. S obzirom da je objekt nov, ne treba ni napominjati koliko se sve doima funkcionalno i čisto.

Koncert je bio najavljen za 20.00h, bez ikakve predgrupe. Prisutne publike prema nekoj procjeni bilo je oko 4.000, iako je sama dvorana zbog svoje veličine bila pregrađena.

Točno u 20.15 koncert započinje sa 18, punoljetnom i naslovnom kompozicijom zadnjeg Mobyevog albuma. Mali alien Moby se samozatajno pojavljuje na stageu, između ostalih članova svojeg banda, kojeg na ovom dijelu turneje sačinjavaju Scott Frassetto (bubnjevi), Svetlana Vassileva (bas, kao zamjena za Gretu Brinkman alias Bass Godess), Diane Charlemagne (vokal), Elizabeth Liew (violina), Sarah Wu (violina) i Roger Johnson (D.J.), Pauline Kirke (violončelo). Rasvjeta pretežno zagasito plava uz "zvjezdano nebo" kao background, zvuk fantastičan, pa se već sljedećeg trenutka razbija PORCELAIN, na što prisutna publika oduševljeno zavrišti kao na nekom grčkom vjenčanju. Nakon takvog početka trebao je samo još jedan GO, i da show krene u veselom raspoloženju dalje.

A onda je došlo vrijeme da potražim ANOTHER WOMAN, a uz takvu akciju najbolje je nakon toga odmah poslušati JAMES BOND THEME. Zatim slijedi mala zafrkancija uz izvođenje pjesme "Smooth Criminal" M. Jacksona, što Moby komentira riječima "Wait, it's the same song, that fucking M.J.!". Pa kreće dalje u potragu kako bi FIND MY BABE zajedno IN THIS WORLD. A zapravo se ona nalazi IN MY HEART, dok gledam kao Moby sa "guštom" skače čas sa gitare na konge, pa na synth, onda natrag dok mikrofona, zatim skok na monitore i pantomimičarsko obraćanje publici. Takve stvari naravno mogu BRING BACK MY HAPPINESS, jer nakon toga su svi mogli uskliknuti WE ARE ALL MADE OF STARS, ali se nakon toga odmah zapitah WAY DOES MY HEART FEEL SO BAD? Brzo otpih gutljaj pive jer je na EXTREME WAYS uslijedio JAM FOR THE LADYS, koji je završio u SUNDAY, i savršenom vokalnom izvedbom vokalistice Diane, inače izgledom malo jačom verzijom Oprah.

I kako Mobyeva glazba nije samo NATURAL BLUES, odmah je raspalio po BODYROCK, i tu je došla do izraza cjelokupna sviračka uigranost banda, a da ne govorim o ljepuškastoj basistici Svetlani, koja izgledom podsjeća na Kim Gordon iz Sonic Youth, samo u 20 godina mlađem izdanju te kraćoj minici. Što ju naravno samo dodatno upotpunjuje kao vrsnu glazbenicu. WHOLA LOTTA LOVE bijaše Mobyev posveta Led Zepellinima, što u njegovoj izvedbi doista dobro zvuči, posebno vokal Diane, odnosno ne zvuči kao na "kolinju" kada slušate originalnu verziju. Još se poslije toga Moby malo poigrao izvedbom neke pjesme moronske grupe Yes, samo zato što je prilikom šetnje Budimpeštom vidio na plakatu da su nastupali u istom gradu par dana prije. I nisam se previše uzbuđivao oko toga, jerbo FEELING SO REAL za kraj ovog fantastično-pozitivno-rock-techno-alien koncerta. I sa pravom je Moby nedavno proglašen za najpodcjenjenijeg glazbenika današnjice.

P.S. Dragi Eminem, ti si najmanje 8 svjetlosnih milja daleko od Mobya, i priznaj da ti je image stvorila mama kad je napušena "blajhala" svoje stidne dlačice. I kad te opet čujem da pljuješ po Mobyu, biti će THAT'S WHEN I REACH FOR MY REVOLVER.


Miroslav Sušnik
alias Big Dick Moby