MIZAR

30.5.2003. Skopje, Sportsko-rekreativni centar "Kale"


Mizar se triumfalno vratio na makedonskoj glazbenoj sceni. Koncert koji se zvao "III Otkrovenie" je bio jedan od onih vanserijskih glazbenih događaja, koji se ne smiju propustiti. Taj petak, 30. maj je bio fenomenalan dan za sve fanove makedonske kultne grupe! Mjesto nastupa: Sportsko-rekreativni centar "Kale". Još kad sam ulazio u sali znao sam da će biti super. Sala prepuna, oko 6000 ljudi. Svi presretni što će nakon tako duge pauze opet vidjeti svoj omiljeni bend.

Koncert je otvorila predgrupa D.N.O. koji su sve bolji i bolji i najveće su nade na makedonskoj glazbenoj sceni. Njihov singl "Odime do kraj" je bio dugo na prvom mjestu svih top lista. Baš me zanima kako će izgledati njihov album koji uskoro bi trebao da izađe za skopski "Lithium Records". Nakon desetak pjesama, svoj nastup su završili upravo sa svojim najvećim hitom. Atmosfera u sportsko-rekreativnom centru je bila sve bolja i bolja, a publika je očekivala da se na sceni pojave zvijezde večeri. Nakon kratke pauze svjetla su se ugasila.

Zlatko Origjanski se popeo na binu i je odsvirao makedonsku himnu, na njemu specifičan način, nakon čega se na binu popeo cijeli bend. Njihov nastup je počeo oko 21:30, a Goran Trajkovski je za otvaranje koncerta izabrao pjesmu "Svjat Dreams". Publika je iz početka prihvatila bend i pjevala sve zajedno... Redali su se.. "Devojka od bronza", "Istekuvam", "Doždot".. Na bini 14 svirača i 5 pratećih vokala. Ludilo. Bend je i pored tako duge pauze izgledao svježe, kao da pauze uopšte nije ni bilo. Kakva je bila izvedba pjesme "Hodenže", "Sonce zlatno" i "Veligden" ne bih mogao opisati, to se samo može dožijveti. Na binu, da bi pomogli u izvođenju tih pjesama su se popeli i jedan tip sa bubnjem i jedan sa zurlom. Svi su igrali u ritmu muzike. Komunikacija između Mizara i publici u sali je bila na najvišem nivou.

Nakon odlaska sa bine, publika je gromoglasnim aplauzom dozivala bend na bis. Mizar se popeo opet na binu.

Odsvirani su "1762" i "Devojka od bronza". Ali publika želi još. Bend se još jednom vraća na bis. Na drugom bisu su otsvirane "Doždot", a koncert je fantastično završen sa izvanrednom izvedbom pjesme "Veligden". Koncert je trajao oko dva sata. Ljudi su presretni polako napustali salu. Svi su bili sredni što su bili svjedoci jednog povijesnog koncerta. Legende su odsvirale baš onako kako se očekivalo od njih.. Božanstveno! Neponovljivo!

Filip Serafimov