MC5
 

MC5, Zagreb, Tvornica, 1.3.2005.

Eto, sad sam i to vidio. Sad mogu mirno umrijet.

U jednu rečenicu da moram reć, bilo bi "Svirali su sporo, i glasno i dobri su pun kurac." I to bi bilo to. Vjerojatno je većina ljudi u publici htjela da ubrzaju i da bude ko Kick Out The Jams i da se bacaju po bini i da razbijaju gitare ko Hendrix i da ne znam šta al ovi momci su jednostavno sad prestari za to. Pregazilo ih. Ovo je za njih hard core brzina što se mene tiče. Ne mogu oni više. Jedino da se oće roknit spidom ko Lemmy Kilmister, onda možda... Al s druge strane, tolko su glasni da uši bole. Jako glasni, kasnije tonac ispriča istinitu verziju: "Gluhi su!" Nisu oni glasni zato šta vole to, makaki. Oglušili dede.

Tako da je bilo super. Muzički je bilo savršeno, uvježbani su i slušaju ih prsti i još su glasni pa je onda sveukupni dojam dobar. Al zato kako izgledaju jaooo... Bubnjar je veseli deda koji zna kako i kad treba opalit no mršav je ko smrt i fura šiltericu na glavi pa izgleda još gore, basista je namrgođen i ima tolke bore i kratere na licu od cigara i neprospavanih noći da je to zastrašujuće, a brother Wayne Kramer... e on je još u formi, aj to je istina. On se jedini od nešto mrdao, pravio dečkić, on jedini izgleda mladoliko. To je. Čuo sam naknadno priču da su basista i bubnjar na multivitaminima i ne smiju ništa drugo u sebe utrpat, a da se Wayne Kramer jedini nikad nije prestao drogirat . Ne pada mu ni na pamet. Samo je izjavio: "Sad znam kako se to radi".... Ma, ne, oni su još VRHUNSKI to sve odsvirali s obzirom našta lice.

Crnkinja Lisa koja im pjeva ima glas da se usereš. Stas isto. I fura mikrofonku. I pola publike je gledalo samo u njeno dupe, al šta ćeš... I ja sam. Kad imaš šta i vidit, i čut. Orila se Tvornica kad bi se proderala... Definitivno dostojna zamjena za pokojnog Rob Tynera. Drugi vokal im je Handsome Dick Manitoba iz Dictatorsa koji i nije neki vanzemaljac šta se glasa tiče, al zato je izvrstan zabavljač koji cijelo vrijeme nešto sere, baljezga, ima srebrno plavu košulju i ispod majicu na kojoj piše WHO WILL SAVE THE ROCK'N'ROLL? , te pokušava oživit publiku s onim klasičnim glupostima ajmo ruke di su ruke ajmo sad ja pa vi ponavljajte za mnom, ajmoooo i tako to. Ma legenda. Pravi šoumen. Na drugoj gitari je bio onaj iz Guns n Rosesa (A NIJE SLASH) koji je najveći profi u cijelom bendu. Gleda dolje i prži. Vrhunski gitarista. Šteta možda što se ne baca po stejdžu al jebiga. Odlično odradio svoj dio posla.

Ma meni bilo dobro. Nije bilo onako kako sam očekivao jer naravno, prošlo je 35 godina od tada kad su oni snimili sve te pjesme, al zato na trenutke su bili U TRI PIČKE MATERINE dobri. Koje su to pjesme jebote. Baš se čovjek može zamislit onda kaki su to koncerti bili te 68 godine kad su oni i Stooges drndali po cijelu noć. Uh. A s druge strane u to vrijeme Woodstock... Ovi su bili svjetlosnim godinama udaljeni od Woodstocka. Kaki Woodstock... Ovi su bili punk do kostiju.

Svaka im čast za koncert. Nek uzmu pare sad pod stare dane. Davno su to zaslužili.

NINO ŠARIĆ