MATCHLES GIFT + X-RATED
26.2. 1999. , Zagreb, Kulušić

Uvijek volim otići na koncert i vidjeti neki novi bend ili bend koji sam želio čuti uživo, a nisam imao prilike, većinom zbog rijetkog nastupanja. Tako je bilo i ovaj put. I da nisam taj dan boravio u Zabregu, vjerojatno bi me X-RATED nagnali na put, a nakon, pa valjda i stotine odgledanih bendova i koncerata, rijetki me to više mogu. Bend koji sam gledao jednom, ili više puta, mora imati jako dobar razlog zbog kojeg bi ga išao opet gledati, većinom je to novi album - kojeg vrijedi čuti uživo. Vjerojatno ne bi išao samo na Gifte, no X-RATED me jako zanimaju. Mislio sam da su prestali sa radom, što bi bila velika šteta nakon odličnog promo singla za Croatiu Records, negdje u vrijeme STAMPEDO "Stampedo" CD singla koji je za razliku od X-RATED bio u (ras)prodaji. Nažalost, pomislio sam da čim sviraju možda imaju i album pred izbacivanjem na tržište, no basist Robert me razuvjerio. Album je tek pred snimanjem, a večeras imaju dogovor s Nikšom Bratošem (?!). Neka, nek se i smekšaju, samo da dođu do albuma. Naravno, koncertni favoriti bili su "Laži" (odličan spot i pjesma, otad ih zovem "hrvatski CATHERINE WHEEL"), te "Ljubav" i otpjevali su cro varijante (na singlu su i engleske verzije: "Liar" i "Always"). Još dvije-tri pjesme čini mi se da imaju potencijal sličan već spomenutim, a za ostatak pjesma je teško bilo što reći - kao i uvijek kad nešto čuješ prvi put. Bend velikog potencijala i jedva čekam album.

Kontakt: Robert Selimović, basist, tel: 098/358-554, E-mail: robert.selimovic@zg.tel.hr , http://members.xoom.com/xrated/

Od početka sviranja MATCHLES GIFT pa do kraja (pola jedan) dobrano se ispunio Kulušić, no vjerojatno je svirka ranije počela (i završila) zbog prosvjeda okolnih stanara, napisa u novinama, no nadam se da Đapić (i slični) ipak neće sve diskoteke baciti van Zagreba prije no što on sam sebe (i slične) pošalje van granica ove zemlje. Gifti su počeli nekako suzdržano, premda ih je bilo dosta na stejđu: 3 puhača, klavijaturist, bubnjar te dvojac kormilara: Bruneto i Duspara. Naravno, na repertoaru je bio svojevrsni best of: "Why doesn't God help me", "Blinded", "Name fame & glory"... Oko polovice njihove svirke stvar se zahuktala te je od reaggae verzije "It's up to you" bilo sve zanimljivije: odlična "Entombed" (najbolja na novom albumu), pa "Cry out" ... te nekoliko biseva na koje se publika baš i nije trudila izmamiti bend, no oni su nastavljali svirati sve bolje i bolje i napaljenije. Bio bi i bolji odgovor ispred bine da većina rokera ipak nije bila u Rijeci na črnemu mačeku. Ovaj put nisam dopustio deja vu te mi dotični nije prešao preko puta. Puj, puj, puj! Treća sreća? Mačekovsko čekanje? Ne - profesionalni razlozi prevagnuli su nad hobijem. Treba nekako i zaraditi keš za slične zgodovine po ljeti i do ljeta!?

(el CiD)