TAKSIRAT - NAJVEĆI TRADICIONALNI
MAKEDONSKI ROCK FESTIVAL

SKOPLJE, 24.11.2001.

NA VRATIMA ORIJENTA!

Skoplje; grad koji leži na obalama rijeke Vardar danas broji oko 550.000 stanovnika. Gužva, hladnoća, snijeg u flegmatičnom makedonskom slow motionu.

Kao Zagreb i Beograd - i Skoplje ima svoj "Pantovčak", odnosno "Dedinje"e, a gdje se nalazi rezidencija Predsjednika kao i vile lokalnih moćnika. Ime tog dijela grada je "Vodno", a s njega se pruža pogled na cijelo Skoplje. Nekim slučajem press konferencija TAKSIRAT ROCK FESTIVALA je održana u petak (23.11.2001.g) u hotelu PANORAMA koji se nalazi baš uz cestu kojom se ide za rezidencijalno "Vodno". Naravno, svi izvođači kao i gosti i novinari - bili su smješteni u tom hotelu.

U Makedoniji, na rock press konferencijama nije običaj da se postavljaju pitanja, a novinari (kao i drugi znatiželjnici) se okupe samo da se uvjere dali su stigli najavljeni izvođači!? Organizator festivala, "Lithium Records", ima zavidnu reputaciju jer na njihove najavljene koncerte dolaze gotovo svi izvođači (ovaj puta je izostao najavljivani crnogorski RAMBO AMADEUS), ali nepovjerenje ipak stoji pa se stoga ulaznice prodaju isključivo samo na dan koncerta!?

TAKSIRAT 1+2 održao se paralelno u dvije hale "Skopskog sajma", a otvorio je svoja vrata posjetiteljima oko 17 sati. U velikoj hali (prima oko 10.000 ljudi) na odlično postavljenoj velikoj bini, oko 19 sati, započeli su prvi HLADNO PIVO (HR).

HLADNO PIVO

Iako su imali male tehničke probleme (kvar pojačala koje je organizator brzo riješio) - nastup im je bio žestok, a publika je složno pjevala tekstove svih pjesama pa sam na trenutke imao osjećaj da je koncert u Zagrebu, a ne u Skoplju.

 

 

Nešto prije nastupa HLADNOG PIVA, u maloj dvorani (prima oko 6.000 ljudi), na gotovo isto velikoj i opremljenoj bini, svirao je makedonski demo band VERKA iz Delčeva.

Stil im je bio death metal začinjen zanimljivim makedonskim ritmovima.


I dok sam prelazio iz male u veliku halu da pogledam DEL ARNO BAND (YU) - propustio sam, u maloj hali, nastup popularnog makedonskog hip-hop-rap sastava ČISTA OKOLINA. Kako se okupilo oko 11.000 posjetitelja - ti prelazi iz male hale u veliku (i obratno) - predstavljali su velik problem!

DEL ARNO BAND

DEL ARNO BAND iz Beograda jedan je od prvih sastava s područja exYU koji su se bavili isključivo reggae glazbom još od sredine 80-tih. S obzirom da su odlično uigrani - publika je vrlo lako prihvatila taj prelaz s HLADNOG PIVA i njihovog brzog post-pop-punka na klasični i lelujavi reggae. U maloj hali za to vrijeme nastupaju, prvo ANASTASIA (MK), a nakon njih i LAIBACH (SLO).


LAIBACH

ANASTACIA i LAIBACH vrlo su konceptualni, a glazba im se sastoji od dosta scenskih efekata i elektronike.

 

 

 

 

 

SANATORIUM

U velikoj hali publika je za to vrijeme skandirala grupi SANATORIUM (MK) - makedonskim heavy metal zvijezdama! Mislim da nitko u hali nije stajao mirno jer je snaga decibela pokretala tijelo sama za sebe. Iza SANATORIUMA došla je na red još jedna makedonska pop rock zvijezda - ARHANGEL s pratečim sastavom.


ARHANGEL

Ako su SANATORIUM zakon u ovom gradu - ARHANGEL je zacjelo zakon u cijeloj državi! Fanatična publika ponavljala je svaku riječ i pratila svaki pokret svojih idola. Zanimljivo je to što su SANATORIUM i ARHANGEL (Risto Vrtev) proizašli iz makedonske glazbene scene 80-tih - a posjetitelji su bili teenageri!?

 

Besprijekornu organizaciju, brze promjene sastava na bini i odličnu živu svirku narušio je nastup YOUNG GODS (CH) tria koji su dosadno sporo postavljali elektronske naprave koje su u stvari radile njihov posao tokom nastupa. Ipak, vrlo mlada publika je strpljivo dočekala i ovacijama popratila početak njihovog nastupa kao i svaku odsviranu (čitaj; 75% nasnimanu i/ili sempliranu) pjesmu!

 

PREPUNA VELIKA HALA SKOPSKOG SAJMA

Dio tog elektronsko-glazbenog performansa bile su zanimljive projekcije na velikim video ekranima uz binu.To je potrajalo gotovo dva sata, a u to vrijeme, u maloj hali, posjetitelje je već zabavljao nizuzemski rev/techno mag DJ CARLIN, a što je bilo previše za moje konzervativno glazbeno rock uho. Mladi Makedonci su se pokazali kao izuzetno zahvalna i gladna publika koja konzumira sve što im se servira. Ipak, još jednom sve pohvale "Lithium Recordsu" te glavnom i odgovornom Kociski Loginu za ovako velik, skup i zahtjevan glazbeni projekat


CD IZDANJA "LITHIUM RECORDS";


ARHANGELSANATORIUMČISTA OKOLINA


SUPERHIK


JOŠ JEDAN POGLED NA PREPUNU VELIKU HALU SKOPSKOG SAJMA:

 

Darko Budna