LEB I SOL

 

LEB I SOL, 19.11.2006, Beograd, Sava Centar

Poslije prvog od dva koncerta makedonske grupe Leb i sol, u prepunom beogradskom Sava Centru, ostaje misterija zašto ovaj band nije napravio svjetsku karijeru kakvu zaslužuje? Da li njihovi snimci nisu došli do pravih ljudi? Da li su ova fantastična četvorica bili na krivome mjestu u krivo vrijeme?Prije trideset godina, kao sedamnaestogodišnjaci, snimili su svoj prvi album. I to kakav album, album koji se dan danas može slušati. Četiri sjajna muzičara rođena su u istoj državi, u istoj republici, istom gradu, kvartu. Zajedno su išli i u školu. Čista magija!

Leb i sol se raspao prije deset godina. U međuvremenu su Vlatko, Bodan, Koki i Garo napravili uspješne solo karijere. Na ovu reunion turneju odlučili su se tek kada su ispoštovani svi njihovi uslovi, od honorara, smještaja, tehničke podrške. Tražili su da imaju isti tretman kao i inostrane zvjezde i zvjezdice. Sa pravom, odavno su to zaslužili, a sponzori su sve ispoštovali. Doduše, sarajevski koncert je otkazan, navodno, iz tehničkih razloga. Novi Sad i dvije večeri u Beogradu ekspresno su rasprodani. Sava Centar, zapušteni fantastični koncertni prostor, koji je Tito izgradio za svoje nesvrstane prijatelje, pucao je po šavovima. Odavno nisam doživio takvo guranje na ulazu iako su sva mjesta bila numerisana. Deseti red možda je bio preblizu jer u ušima mi zvoni već drugi dan. Međutim, ne da je vrijedilo, nego je VRIJEDILO.

Šta reći o koncertu sa tri (3) bisa, o koncertu koji je potrajao dva i pol sata a tako brzo završio? Jedino što je nedostajalo jesu gosti a, vjerujte mi na riječ, sinoć su mogli da nastupe Hendrix, Miles Davis, McLaughlin. Santana i Clapton mogli su da sjede u prvom redu, na bini ni slučajno.

Kako se to zanatski kaže, Leb i sol prošetali su se kroz svoju cjelokupnu karijeru plus sjajna nova stvar Raspukala Šar planina. Koncert je otvorila magična Aber Dojde Donke, pa Devetka, Talasna dužina, Nisam tvoj. Čuli smo Bistru vodu, Skakavca, Kumovu slavu, Kalabalak... Aranžmani su ostali isti, samo su sola bila posebno nadahnuta. Koki je bio diskretan i konstantno prisutan. Vlatko precizan i odmjeren, a i glas ga je slušao. Bodan je izveo i imresivan trominutni solo. Sakriven iza impresivnog seta bubnjeva, Garabet odlučan u namjeri da dominira koncertom, s velikim osmjehom na licu komunicirao je publikom a stigao je da izvede i tri efektne solo dionice. Publika je to znala da cijeni, kao i u ostalom, sve što je ovaj fantastičan koncert donio. U jednom trenutku, kada je dvorana proključala, inače skromni Vlatko rekao je ... Leb i sol, jedna od najvećih grupa ovih prostora ... Publika je bila oduševljena, Bodan se samo slatko nasmijao. Vlatko je tokom koncerta posebno pozdravio ljude koji su došli iz Makedonije. Zahvalio se sponzorima a nije propustio priliku da kaže par riječi o duplom koncertnom cd-u i DVD-u Live In Macedonia koji se prodavao u holu Sava Centra. Ukratko, radi se o regularnom live izdanju snimljenom na ljetos održanim koncertima u Bitoli i Ohridu (48 kanalni snimak, 10 kamera, fantastičan zvuk). Poslije koncerta stajao sam u redu da bih kupio svoj primjerak. Slično se dogodilo i na proljetnoj promociji albuma Treta majka (V. Stefanovski, M. Tadić, T. Spasov), također u Sava Centru.

Regularni dio koncerta završio je izvođenjem Mamurnih ljudi, Čuvam noć od budnih, Čukni vo drvo i Skopje. Zajedno sa Vlatko, pjevala je cijela dvorana. Poslijednji bis dočekao sam na izlaznim vratima jer nisam vjerovao da će i treći put da se vrate.

Veče za pamćenje. Koncerti u Zagrebu i Rijeci tek slijede. Ne propustiti.

Dejan Polimac