KAWABATA MAKOTO & SEVEN THAT SPELLS vs THE GOOD PEOPLE OF ZAGREB

 

KAWABATA MAKOTO & SEVEN THAT SPELLS vs THE GOOD PEOPLE OF ZAGREB, 16.2.2007., Zagreb, Galerija SC

Glazbena sekcija 'Kulture promjene' zagrebačkog SC-a ne posustaje. U istom prostoru u kojem smo nedavno gledali švedske Pixiese, Hell On Wheels, ovaj je put gostovao stari zagrebački znanac, uvijek rado viđen gost iz psihodeličnog Japana, Kawabata Makoto (ovaj put bez ostatka svojeg benda Acid Mothers Temple), a u ožujku će isti taj i ostale prostore kojima upravlja SC posjetiti i ...Trail Of Dead, Long Winters (koji definitivno ne zaslužuju status predgrupe, barem ne nakon ne baš dobrog albuma 'So Divided' grupe s deset riječi u nazivu - najbolja stvar na tom albumu je obrada Guided By Voices koja zvuči puno lošije od raštimanog lo-fi-ja Roberta Pollarda, no bez brige, Duge Zime bi trebale svirati najmanje sat vremena, a i ...Trail Of Dead navodno sviraju uglavnom stare hitove), Forget Cassetes (znate sve, vidjeli ste krasne plakate, ova tri benda sviraju u PAUKu ovaj petak, 2.3.), zatim Zu & Joe Lally iz kultnih Fugazi (5.3. u Galeriji SC), Chris & Carla (20.3. u Teatru &TD), frontmen upokojenih Posiesa i tour-gitarist grupe R.E.M. Ken Stringfellow (23.3. u Galeriji SC) i mnogi drugi (ima i avangarde i punka i indieja i elektronike).

No ni to nije sve od glazbenog programa SC-a - u travnju nam stižu The Church, Zeni Geva i Mark Eitzel, a u svibnju je na rasporedu novi Žedno Uho festival na kojem, između ostalih, nastupaju Red Sparowes, Virvel, Howe Gelb, Brotzmann-McPhee Quartet, Of Montreal, The Books, Cul De Sac i The Black Lips.

Ovaj put je u Galeriji bilo mračno i dobro je da je bilo tako jer je Kawabata ovu neobičnu večer započeo svojim solo-setom koji je trajao skoro sat vremena. Da, njegov instrument je gitara, ali Kawabata je ne svira - njemu gitara služi samo kao pomagalo pri komunikaciji s kozmičkim silama. Acid Mothers Temple gitare ponekad završe na grani drveta na Savskom nasipu, a ponekad na rasvjetnim tijelima na stropu KSET-a. Ovaj je put Kawabatina gitara završila u bespućima kozmičke psihodelije. Moćno, ali ne za svako uho i ne za svaku priliku. Najžednije uši su se sasvim približile stejdžu i uživale u psihodeličnoj distorziji tijekom cijelog nastupa - ja sam na trenutke uživao i sasvim se prepustio intenzitetu, a dio vremena sam proveo ćaskajući s dobrim ljudima koje dugo nisam vidio. Nije mi sasvim žao zbog toga jer ako na koncerte dobrih bendova koje organiziraju dobri ljudi dolaze isto tako dobri ljudi, onda je sve super i ja sam sretan.

Za življi dio koncerta pobrinula se ekipa iz Seven That Spells koja već odavno surađuje s čarobnjacima iz Acid Mothers Temple (ne samo na svirkama nego i u studiju, to se tek treba čuti). Opet su dvije različite postave odsvirale dva seta, a pridružila im se i pjevačica Lidija te, naravno, Kawabata Makoto. Baš kao i solo-svirka Kawabate, i ovi su setovi imali boljih (meni je, primjerice, taj njihov saksofon zakon) i lošijih trenutaka, a špica koncerta je, pomalo predvidljivo ali pohvalno, bila rezervirana za bezvremeni instrumental Acid Mothers Templea, 'La Novia'.

Verinajs, ajmo dalje. U petak ima da se nacrtate u PAUK-u, ako ne zbog ...Trail Of Dead, onda zbog Long Wintersa koji su prošle godine objavili sjajan indie-pop-rock album 'Putting The Days To Bed'.

mhabijanec@hotmail.com