HROT ?98 - polufinale
Varaždin, 30.10.1998.

Kao što ste već čuli ili pročitali hrvatska demo scena je uz postojeće festivale (HGF i ART & MUSIC) dobila i novi, pod nazivom Hrvatski rock trenutak (HROT). Vezano uz to, dobili smo i novi sindikat - Hrvatski sindikat glazbenih djelatnika (HSGD) o čijoj djelatnosti nekom drugom prilikom. Dakle, HROT bi se ove godine trebao održati u svim većim gradovima (Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Zagreb, ...) sa velikim finalom u Zagrebu, gdje bi nastupili regionalni pobjednici.

Za varaždinsko polufinale svoje materijale dostavili su 5.0, Ampia, Ateisti, Eoni, Najveribest, POT i Reciklisti. Komisija, sastavljena od pet članova raznih glazbenih afiniteta, bodovanjem bendova u 4 kategorije (originalnost, kvaliteta kompozicije/aranžmana, izvedba i budućnost benda) ocjenama od 1 do 10, odabrala je 4 benda koji su nastupili 30. 10. na podrumskoj sceni ?Z. Rogoz?.

To su redom po bodovima: Eoni, Ateisti, Reciklisti i POT.

Za koncertni događaj odabrana je nova četveročlana komisija, a svojim glasovima za 2 najbolja benda te večeri, glasanju se pridružila i publika, koja se te večeri pojavila u zavidno velikom broju.

Prvi su na scenu istrčali Eoni, koji su nas nakon dulje pauze i ponešto promjena u postavi počastili sa nekoliko vrlo dobrih novih skladbi i pokojim starim hitom. Da podsjetimo one koji su zaboravili Eoni su počeli kao trio (gitara, bubanj, klavijature), da bi s vremenom dodali i četvrtog člana (truba, usna harmonika) i još pokoji čudnovati instrument (kongos, boncos,...), a te večeri pojavili su se kao petorka, dakle, dopunjeni bas gitarom, koja zvuku benda daje puniji i moćniji zvuk, što svakako nije naodmet.

Nakon njihovih 40-ak minuta, na sceni se pojavio mladi punk bend Ateisti u klasičnoj gitara-bas-bubanj postavi (što je ostalo znakovito u svim postavama do kraja večeri). Odsvirali su nekoliko svojih (i pokoju tuđu) punk-rock skladbi, popraćenih odobravanjem, većinom, njihove publike (vjerujem da već sada pogađate pobjednika po glasovima publike-op.a.). Da je dječacima još jedna gitara...

Moram priznati da Recikliste i POT nisam pozorno slušao, zbog drugih obveza, pa nemogu biti objektivan, no na kraju su publika i komisija rekli svoje. Dakle, nakon POT-a, pristupilo se glasanju i prebrojavanju glasova, dok su tišinu popunili novooformljeni duo D?BUTTSHAPERZ (kranken Fićo i dobri duh Tvrtko na akustičnim gitarama) odsviravši nekoliko svojih skladbi.

Prema glasovima publike pobjednici su bili Ateisti, no vrlo blizu su im bili redom - Eoni, POT i Reciklisti, dok su prema glasovima komisije najveći broj bodova dobili Eoni, a slijedili su ih POT, Reciklisti i Ateisti. Jednostavnim matematičkim operacijama zaključeno je da su pobjednici vž-polufinala Eoni, koji su nakon proglašenja pozvani da odsviraju još poneku skladbu, uz ovacije publike, što je bio dokaz dobrog odabira. Kao što je običaj na koncertima u Rogozu, fešta se produljila do kasnih sati uz neobavezni jam-session na principu ?ko voli nek izvoli?.

Tako je prva akcija HSGD-a, Podružnice Varaždin, uspješno okončana i preostaje jedino čekanje rezultata iz drugih podružnica.

Predrag Brlek