HOŠKA PREBUJA"
Hoče, kod Maribora, 28.08.1998
i
"ADIJO POLETJE"
Lendava, 4.9.1998.

SLOVENIJA - NJIHOVA DEŽELA
(IZVJEŠTAJ S FESTIVALA "HOŠKA PREBUJA", u Hočama kod Maribora, 28.08.1998 i "ADIJO POLETJE" u Lendavi, 4.9.1998. )

Svega sat (Hoče) ili pola sata (Lendava) od Varaždina, u susjednoj Sloveniji, gotovo svaki tjedan se održavaju razni open-air festivali pod pokroviteljstvima i u organizaciji raznih studentskih i omladinskih udruga, turističkih zajednica, ... itd. Slovenci nam redovito pokazuju kako se to radi kod njih i u Europi, dok se mi Hrvati dosađujemo po kafićima i kinima te mjesecima sanjamo o koncertu Rolling Stonesa, ili smo prisiljeni kupiti nešto tolara i prijeći granicu da bi uživali u rock and rollu.

28.08.1998, prvog dana "Hoške prebuje" prisustvovali smo nastupima RES NULLIUSA, HLADNOG PIVA i MAJKI. Bilo je zanimljivo gledati Slovence kako za šankovima ignoriraju jedan od najboljih bendova na ovim prostorima (RES NULLIUS), a kako otkidaju na žalosne bendove tipa HLADNO PIVO, koji su na naše čudenje, prave zvijezde u Sloveniji i koji bez pol muke zarađuju dva bisa. MAJKE su zvučale nevjerojatno sigurno i usvirano. Čak je i Bare korektno otpjevao. Ovo je bar meni, prvi nastup Majki na kojem nije bilo falširanja, fulavanja i fušanja (3F). U svakom slučaju MAJKE su me prvi puta ugodno iznenadile.

Inače, cijeli festival je bio odlično arganiziran (ogroman stage i razglas, štandovi s cd-ima i majicama, info-centar, festivalski radio, kamp, šankovi i WC-i), a zanimljivo je bilo i to da je Dr. Martens bio jedan od sponzora festivala, te da je bilo "marti" i za 60 DEM. Drugi dan (koji smo propustili) svirali su PRIDIGARJI, IDIJOTI, TEMNI ANGELI USODE i kao headlineri PARTIBREJKERS (dok su na pr. prošle godine headlineri bili irski THERAPY ). Nadamo se dobroj svirci i dogodine.

Slijedeći petak (04.09.) uputili smo se u obližnju Lendavu na festival "Adijo poletje" koji se održavao na nogometnom igralištu NK "Nafta". Ponovo veliki stage, štandovi, dobar razglas, štandovi, šank, info centar, flyeri,.. itd. Stigli smo oko 19 sati, taman na početak nastupa riječke grupe GIPSS. Dvije omalene i debeljuškaste (uopće nisu kao na spotu) članice spomenutog benda djeluju jako simpatično, ali s jednom gitarom (za razliku od CD-a) zvuče pomalo šuplje i bez šusa. Nakon njih izlaze stari freakovi DEMOLITION GROUP sa svojim hard-rock funkyem kojeg izvode jako i usvirano uz neizbježni hit "Japanci? na kraju. PSYCHOPATH su domaći heroji i trenutno najbolji slovenski band. Fenomenalan noise-rock koji udara direktno u želudac uz odličnu Meli na vokalu. Izrasli su u pravi band koji već ima i dosta iskustva, s obzirom na velik broj nastupa i na prestižnim europskim festivalima. Jedna od zanimljivosti njihovog nastupa je bio, uz nekoliko novih pjesama, i obrada "synchronicity II" od The Police. Nakon njih se polako kupimo prema VŽ-u i propuštamo glavne "zvijezde" "VHK" iz Mađarske i "SANS SECOURS" iz Austrije.

Dakle - Slovenija, je (nažalost) njihova dežela. Baš se pitam kada će npr. u manjim mjestima tipa Virovitica ili Pazin i sl.biti održavani takvi festivali. Vjerojatno nikada. Mi Hrvati osuđeni smo nažalost na razno-razna "lagano-lagano' i etno-neum izdrkavanja.

Živjo,

Le Figuar der Kranque