HLADNO PIVO

9.10.2003. Zagreb, Tvornica


(arhivska fotka)

LET 3 u Močvari ili Hladno Pivo u Tvornici? To je bila dilema koju su mnogi imali u četvrtak 9.10. Radi se o dva ponajbolja hrvatska koncertna banda i tim samim je dilema bila još teža. Moja je bila razriješena kad sam saznao da je LET3 rasprodan. To nije loše da drugi odlučuju umjesto tebe, pogotovo kad je izabrati jedno od to dvoje skoro pa nemoguće. Ali naravno još u zraku visi pitanje i ljutnja zašto baš isti dan?

Dakle, Hladno pivo i promocija "Šamara", njihovog 5. studijskog albuma. Tvornica je bila odlično popunjena, sportski komentatori bi rekli dupke puna. Publika je bila sastavljena od ljudi svih dobi, od srednjoškolaca pa do onih koji su blizu četrdesete, što je karakteristika publike kvalitetnih bandova.

Počelo je sa dvije stvari sa novog albuma "Soundtrackom za život" i "Šamarom" a zatim je išla legendarna "Backizagre stuhpa seja". Prije "Teško je ful biti kul" Mile je saopćio da je večeras LET 3 rasprodao Močvaru, a HP Tvornicu. Moja ljutnja je nestala s tim podatkom, pa to je fantastično. Mi ćemo preživjeti, rekli bi Idijoti.
Svirka žestoka, publika odlično raspoložena, zar je ikad i bilo drugačije na koncertu Piva ?

Najveća ludnica je bila bila kad su svirali "Šank" i "Trening za umiranje". Jednostavno rečeno krkljanac. Regularni dio koncerta je završen sa "Par pitanja", pjesmom koja zatvara "Šamar".

Bila je to u pravom smislu promocija Šamara, izveli su sve stvari s albuma ! Naravno sve su dobro prihvaćene, još jedan pokazatelj kvalitete albuma.

S prethodnih albuma su izveli (po sjećanju):
s Dzinovskog - Princeza, Trening za umiranje, Dobro Veče
s G.A.D. - Šank, MTV, Will the Circle be unbroken, Tamburaši
s Desetke - Ne volim te, 101, Roštilj, Nema više naše birtije
s Pobjede - Debeli, Kad ti život udahnem, Backizagre stuhpa seja, Šef gradilišta i Nije sve u ženama, drogi i picu.

Naravno uslijedio je nastavak, dva bisa koja su bila osim prve stvari Džinovski obojena: Politika, Princeza, Pjevajte nesto ljubavno, Fur immer Punk, Sarma i Buba Švabe.

Dva i pol sata otprilike, skoro 40 pjesama! Naravno uvijek nekome nešto fali, meni Maderfakersi, Odjava programa, Čelične zavjese, Aleksandar veliki, ali ne može koncert trajati 4 sata. Uostalom da dečki iz Piva izvlače iz kutije nasumice pjesme koje će izvoditi opet bi to ispalo odlično jer naprosto se radi o 5 podjednako dobrih albuma koji nemaju loše momente.

Nakon desetak viđenih koncerata Hladnog Piva (Tvornica (4x), Jabuka, Kulušić, ...), svi odlični, za mene još uvijek vrijedi pravilo kad je HP u pitanju: ma koliko često svirali, ne propustiti!

Željko Kuhar