THE HIVES
 

THE HIVES

25.10.2004. Beč, open air Arena, Austrija

Gledah TV neki dan, emisiju u kojoj neki (naš) matori tip govori o Švedskoj, kako je tamo školstvo 'bez veze', kako kod njih djeca prvih 6-7 razreda osnovne škole uopće nemaju ocjene, i kako ništa 'pametno' ne uče, nego, eto, 'djeca malo sviruckaju... i to je to'. Eh, da, a onda dođu ti isti dečki iz jedne Švedske nešto bez veze sviruckajući i potpišu ugovor na par milijuna funti (mislim da je bilo riječ o 12 000 000 funti). E, pa matori jarče, nisi znao da je Švedska diskografija treća u svijetu, poslije SAD-a i Velike Britanije. A taj bend su The Hives.

Došli su po treći put u Beč, promovirajući svoj novi album Tyrannosaurus Hives, direktno u Arenu gdje ih rulja očekuje poput kakvih garažnih punk rock gladijatora. Nakupilo se 2500 - 3000 posjetitelja, ali na otvorenom, šteta, jer su najbolji koncerti uvijek u zatvorenom prostoru. Zvuk koji se odbija od zidova uvijek je imao svoju draž. Koncert je trebao biti u zatvorenoj Areni, ali je uz to vezana jedna zanimljiva priča, koju mi je rekao austrijski frend, koji se isto bavi organizacijom koncerata, ali uglavnom manjih bendova. Navodno da je mafija (ne 'muzička', nego prava) namirisala pare i organizirala koncert, pa su stoga i odlučili povećati broj ulaznica i, umjesto zatvorene arene, koristiti open air Arena. Tada smo shvatili zašto je bila neopisiva gužva na ulazu, gore nego kod nas na velikim događajima. Tko bi rekao da ima toga u Austriji!?

Za mene je taj koncert počeo 4 i pol mjeseca prije stvarnog događaja, kada sam svim prijateljima poslao mail, upozoravajući ih da si kupe karte na vrijeme. Naravno, nitko me nije poslušao, pa su kupujući karte početkom devetog mjeseca - izvisili. A moja ekipa i ja smo ih kupili preko interneta još sredinom sedmog mjeseca. Stigle su nam klasičnom poštom, tjedan dana nakon narudžbe, za 22 eura po karti.

Na ulaznici piše da cijeli 'hepening' počinje u 19:30 !!! Za hrvatske prilike, nitko im ne bi došao. Nakon 45 minuta naguravanja na ulazu, propustili smo predgrupu C.D.O.A.S.S. (nadam se da sam ispravno napisao ime benda, također porijeklom iz Švedske), a slušajući je preko zida i nije nam se činila nešto. Open air Arena je stvarno OK mjesto, prvenstveno jer se pod spušta prema stage-u, tako da na svakom mjestu možete vidjeti sve. Na zemljanom podu je bila slama, koja je postavljena zbog moguće kiše koje, na sreću, nije bilo.

Nakon što su Strokes u spotu drpili foru Hivesima (koju su oni drpili nekom drugom) sa natpisom od žarulja u pozadini benda, Hivesi su promijenili pozadinu u malo moderniju, koja po meni čak ni ne paše uz njihov imidž.

Na satu je 20:40 i Hivesi, u redu, jedan po jedan izlaze na stage: Vigilante Carlstroem - debeli gitarista, Dr Matt Destruction - sitan, ali dinamitan basista, Chris Dangerous - bubnjar i preserator sa savršenom dinamikom, Howlin' Pelle Almquist - brbljavi pjevač i na kraju, ludi i karizmatični gitarista Nicholaus Arson. Njihova uniformiranost se nije odnosila samo na crno-bijela odijela, sa bijelom kravatom i crno bijelim cipelama, nego i na gitare i pojačala, pa čak i na bubnjarske palice koje su bile bijele!

Najednom BUM - i počinje prva stvar sa novog albuma ABRA CADAVER, a zatim je slijedi A LITTLE MORE FOR LITTLE YOU. Zvuk je dobar, iako bi mogao biti i prljaviji, na početku sa prejakim basom, ali tonac sve popravlja. Treća stvar - MAIN OFFENDER... urnebes... pjevač Pelle se penje po konstrukciji, njegov brat i gitarist Nicholaus Arson nije ni odsvirao pjesmu do kraja, a već je skršio pola žica na gitari. Njegove mahnite kretnje nisu samo u spotovima. Promjena gitare i nova pjesma DEAD QUOTE OLYMPICS. Zatim se gitaristički dvojac, Stanlio i Olio garažnog punk rocka, izvrsno nadopunjuju u zadnjem singlu TWO-TIMING TOUCH AND BROKEN BONES. Moram priznati da sam se iznenadio kako Pelle pjeva - bolje nego na nekim snimkama uživo, koje sam slušao i gledao. Hm, probajte i vi otpjevati 30-ak koncerata u 40 dana, a da vam glas ne pukne. Također, i gitaristički duo odlično pjeva prateće vokale. Počinje HATE TO SAY I TOLD YOU SO, opet urnebes, Pelle se penje po konstrukciji pa skače dole, zatim u publiku. Publika baca sijeno na stage, pogađa gitaristu koji vraća nazad. Miješaju se stare i nove pjesme - SUPPLY AND DEMAND, OUTSMARTED, A.K.A. IDIOT, HERE WE GO AGAIN, DECLARE GUERRE NUCLEAIRE, STATECONTROL, ANTIDOTE, B IS FOR BRUTUS, WALK IDIOT WALK ...

Nikad nisam vidio elegantnije mijenjanje gitare u pola pjesme - basista mrtav hladan skida bas i uzima drugi. Dva roadie-ja, koji izgledaju kao da su došli iz 'Močvare', su u akciji kao i Hives, stalno trčkaraju, donose nove gitare, mijenjaju žice... Moram priznati da su mi išli ponekad i na živce jer su stalno trčali za pjevačem, držeći kablove od mikrofona da ne bi slučajno zapeli, a mogli su biti i, barem diskretno, uniformirani, a ne da jedan ima kričavu crvenu majicu - izgledao je kao crvena fleka na crno-bijeloj fotografiji.

Hives sviraju dvije pjesme (obrade) koje nikad nisam čuo u njihovom repertoaru, BORN TO CRY i STOP AND THINK IT OVER. Brbljavi Pelle stalno nešto komentira i nabacuje, a usred pjesme DIABOLIC SCHEME četvorica HIVES-a se 'zalede', i ostaju tako nekih minutu i pol, publika vrišti, dok se Nicholaus Arson skriva sa strane i opet uzima drugu gitaru, zatim uskače i pjesma se nastavlja. Jedina pjesma koja mi se nije svidjela je bila ta ista, DIABOLIC SCHEME, sa novog albuma, pomalo 'simfonična' i patetična, ali je zato remekdjelo DIE, ALL RIGHT! opravdalo sva očekivanja. Najavljuje se kraj koncerta, Hivesi odlaze, bubnjar se vraća, provocira, publika traži još, i dobiva - dva puta. Ekipa vrišti, Pelle skače po konstrukciji, pa opet u publiku, na kraju svi odlaze sa stage-a kao što su i došli - u redu jedan za drugim...

Kad sam se pitao jesu li mogli odsvirati još neku stvar, da li su neku bitnu propustili, odgovor je bio NE!

Nakon dva bisa, koncert je završio u 22:15 !!! Svi trče na štand kupiti HIVESE...

Na štandu gužva kao na ulazu, majice 15-20 eura, komplet od 4 bedža 3 eura, vinil LP Veni Vidi Vicious za 12 eura, CD-e nisam vidio, iako mi kažu da je Veni Vidi Vicious bio po 10-ak eura ... Tko je kupio vinilnu ploču dobio ju je u vrećici na kojoj je pisalo BUY IT IDIOT BUY IT!!! Tako sam ja bio idiot kojeg su svi tražili da im dam vrećicu!

Biljan Heretik