vid fotkaaa !!!


(Internet: www.dvorac_gjalski.hr.)

4. HGF - "Hrvatski glazbeni festival Marathon on tour '99." je završen. Od ukupno 69 (? samo) prijavljenih bendova svirali su (a fotke vidi u FOTO GALERIJI!):

U ponedjeljak, 21.6.:
KRUGEL, JACKIE KILL THE BITCH, DO RE MI 4, POP CORE, INSTITUTION (od 21.30 bilo je otvorenje izložbe oroslavskog umjetnika SREČKA LACKOVIĆA - vidi našu foto galeriju!). Pobijedio je DO RE MI 4, za samo 1 glas ispred JACKIE KILL THE BITCH, koji su dobili nagradu bendova (od sponzora)
U utorak, 22.6. svirali su:
BABIES, CONNECTED, THEE LARCHE, ZEUS FABER i ALIBI (FALSCHSPIELER nisu došli). Pobijedili su THEE LARCHE, a blizu su bili BABIES i ZEUS FABER. CONNECTED su dobili nagradu bendova (?).
U srijedu, 23.6. nastupali su: ANALENA, KARPIS, PLAG, MOO COWS AND GEE GEE'S i ĐUBRIVO (SALION nisu došli). Pobijedilo je ĐUBRIVO, a blizu su bili KARPIS i ANALENA koja je dobila nagradu bendova.
U četvrtak, 24.6. su svirali:
VOODOO, JELLY BELLY, D'ESTOMATIC , BRASSNECK, CHANG FFOS i HEADLINER. Pobijedili su BRASSNECK, drugi su CHANG FFOS (koji su meni, uz JACKIE... otkriće festivala), koji su nagrađeni od bendova.

U žiriju su bili: Damir Prđun (ANUBIS - izdavač), Robert Kuščar (diša festivala), Ivan Ramljak (nomad), uz moju velikost (Darko Ciglenečki) sve 4 večeri, dok je prvu gostovao i Ivica Bađun (OKHRK).

Najbolji iz svake večeri idu na zajedničku turneju po Hrvatskoj (Zagreb, Varaždin, Ivanić Grad, Pula...), pa se vraćaju na finale u Zabok u studenom. Opet će se objaviti kompilacijski CD sa svim bendovima (21, a ne 22 što svi mediji ponavljaju - sa flajera i bez provjere!), a pobjednik direktno ulazi u finale Art & Music festivala iduće godine.

Mediji su posebna priča: ni organizator se nije potrudio spomenuti i ovaj sajt kao sponzora (a bilo je par prilika pred novinarima), plakati su skidani, jedino su flajeri izvlačili stvar, novine također šutjele (premda su izašla po 2 solidna članka u Jutarnjem i Večernjem o HGF-u, kasnije i nekorektan tekst u srpanjskom nomadu), a o katastrofalnoj diletantskoj reportaži Vidikona ne bih previše, osim što bi želio znati kako se zove ona "naranđasta" novinarka koja je sve skrivila: Maja Boras ili Dijana Stančić (pišu u odjavnoj špici cijele emisije). Sandra Babac bi to napravila korektno, a Ante Batinović iako je bio tu prvu večer kad su snimili materijal, ionako je bio radi popratnih stvari, a ne zbog muzike. HGF nije zavrijedio ovakav pristup, bendovi su bili odlični, i Zagorje se može ponositi festivalom koji, donekle slične vrste opstoji (premda je duplo stariji) samo još u Puli.


U petak 25.6. u Gjalskom je svirala ZADRUGA, kao promociju svog, dosad najlošijeg (pola albuma su instrumentali, a i tekstovi nisu bogznašto), a inače trećeg albuma, objavljenog za CR. (30.5. u prometnoj nesreći im je teško stradao bubnjar Ivica Vrdoljak no bilo je nekoliko zamjena njemu u podršku). Nažalost, nije bilo previše ljudi, kasnije sam saznao da je bilo nekakve svađe i da je HGF završio prije koncerta ZADRUGE (koji je trebao biti sastavni dio festivala - i jeftinog upada, do 9h besplatnog!), a nisu nastupila ni najavljena ZLOČESTA DJECA (ili ih nisam imao živaca dočekati budući da je koncert počeo tek oko 01h, a ja došao i peti dan zaredom u Gjalski, što je apsolutni rekord i neoboriv)

Za podsjećanje na sve HGF-ove evo kraćeg rezimea:
1. HGF održan je u zabočkom Gjalskom od 5- 24.4. 1996. a pobijedio je STAMPEDO ( u finalu su bili i: PARADOXAL TREATMENT, KRANKENHAUS, DARE TO GO, DIE HAUSERS, KARDINALI i ZUMAN PATRNE).
2. HGF bio je od 23.5. - 14.6. 1997. u zabočkom kinu, a pobijedio je PUN KUFER (finalisti i: UNLOGIC SKILL-nisu došli, DUSTY MILLER, EONI, KID & DICK, SPLEEN).
3. HGF "ZAGORJE SUPRA OMNIA" održan je od 5- 7-1.1999. i nije bio natjecateljski, a nastupali su samo zagorski bendovi, uz par gostiju (objavljen je i CD): THEE LARCHE, MARSHMALLOWS, KID & DICK, WILBOUR, THE LOST, AIRY WALL, KRUGEL, SCHUBER, NEZBIT, VOODOO, ZVIJER, FIGHTING FISH, FINAL LAP, PERMAFROST, gosti su bili DOBRI DUHOVI (na CD-u), SHAMROCK ROVERS (nisu na CD-u)
4. HGF bio je od 21- 25.6. 1999., a u finale, koje će biti u studenom, nakon što će bendovi ići na turneju) ušli su: DO RE MI 4, THEE LARCHE, ĐUBRIVO i BRASSNECK, dok su nagrade sponzora (za što su bendovi glasali među sobom) dobili: JACKIE KILL THE BITCH, CONNECTED, ANALENA i CHANG FFOS.