GUSTAFI

9.11.2002. Zagreb, Tvornica

(Sjećanje na ljeto 2001. - "Slatka Istra", Vižinada)


Prvo moram priznati da sam i ja (kao i velika većina frendova, pravovjernih ljubitelja RnRolla) Gustafe smatrao nezanimljivim bendom koji i nema neke prevelike veze sa mojim poimanjem muzike. Kao - Gustafi su OK, ali… to nije TO… to su neki gažeri… nema tu krvi… nekakav shake Vještica i svih ostalih bendova u kojima se produciraju "Bog" Leiner i njegov "anđelek" Max.
I tako sam mislio dugo, dugo … i živio bih u zabludi i danas, da……..

….. nismo (prelazim sada na množinu: ONA i JA) ljeta 2001. za vrijeme ritualne jutarnje kavice u Poreču snimli najavni plakat (pisan flomasterom) za lokalnu veselicu "Slatka Istra" u Vižinadi uz Gustafe. Pa smo otišli na tu veselicu… i skužili kaj je to kad Edi Gustaf priča o "štali".
Dakle, "štala" je u Istri supstitut za: dernek… ludilo…znoj… masakr… vino… pivo… odojak… kolo… stiskavac…posrtanje…GUSTAFE!!! … hedonizam duha i tijela… djecu, mladež i starce, muške i ženske, uznevjerene u noći od naprijed pobrojanog.
Čista srca i bistra uma (dakle svesno) ušli smo i mi u tu štalu…skršili se u njoj… i izašli poremećene svijesti i pomućena uma, ali u buduće otvorena srca za GUSTAFE!!!
….. (drugo jutro nismo išli na ritualnu jutarnju kavicu)…

Tvornica, 15 mjeseci poslije…


"DOBRO VEĆEEEE…ĆĆĆĆĆĆĆĆ, LA,LA,LA,LA …(nisam skužil kaj je vikal g. GUSTAF).. ĆĆĆĆĆĆĆĆƅ. KAD NEĆE BRDO MUHAMEDU OĆE MUHAMED BREDU!!! (tu su sad već vikali svi Gustafi, njih komada 9)…. IIIIIIHHHHHAAAAAAAA!!!!


….. (to je bila najbolja najava koju sam ikad čuo, izuzevši (jebi ga, ovo moram reći) najavu Koje Discipline Kičme u Kulušiću '90.: DOBRA VEČE, JEL' SE RAZUMEMO? (wrrrrroarrrr iz publike) VEČERAS VAM SVIRA OSOVINA BEOGRAD - ZAGREB (bas i bubanj - BG, truba, sax - ZG)… pa glava dolje… noga na wah… pa krcati Kulušić u zrak!)…..
Po najavi se koncert poznaje!!!


9 nabrijanih Gustafa, puna Tvornica… i to je TO!
Harmonika+klavijature (u kutu,nikom na putu), 2 gitare (solira i Edi, ne samo Indijanac - Žalosna Sova), bas (taj učestalo krikče rrrrrrrrrrrrrrrr, ono - ko sumanuti cvrčak), bubanj, bonkosi (taj je bil u transu na početku, ali kako je koncert odmical očito ga je hvatal alkoholni umor, pa se njegova funkcija svodila na dizanje ruku i zrak), bariton sax, trombon i truba.
Jebi ga, istina nije to RNRoll… ali nisu ni Pogues RNRoll… ni Mano Negra (ni M. Chao)… ni Les N. Vertes… ALI SU ENERGIJA, ZNOJ, ADRENALIN…TO JE TO!!!
…... onda je meni bilo malo zlo (ne od muzike), pa smo se preselili na tribine….. pa su se Gustafima pridružili dečki iz pred/post grupe Kukumari (svirali su prije i poslije njih)….. pa je na stageu bilo 15 (petnaest) ljudi: Gustafi + još 2 harmonike, pjevač, sopran sax, trombon, tuba…. pa je taj finale trajal i trajal i trajal i ludilo i ludilo i ludilo i štala i štala i štala (vidi gore kaj je "štala")…. pa je bio indijaner na glavi Gustafa…..
Po finalu se koncert poznaje!!!
…….. pa bis (ili je to ipak sve bio finale?)…. pa štala i ludilo…i… ma ajde dobro, dosta, neću više kenjat!


Eto tako je to bilo. U Vižinadi 2001. i Tvornici 2002.


"…hoj,hoj, s vragom je poša i nikad doma neće doć…"

Paul Raul