2. TROSSINGEN BLUES FACTORY FESTIVAL: HARMONICA MASTERS WORKSHOPS

3- 7.9.2003. Trossingen, Njemačka

U nedjelju, 7.9.2003. sa tzv. blues doručkom uz njemački sastav CALEDONIX , zatvoren je vrlo dobro posjećen te izvrsno organiziran "HARMONICA MASTERS WORKSHOPS 2003." u njemačkom gradu Trossingenu koji je po drugi put organizirala svjetski poznata tvornica instrumenata HOHNER. Ona je i organizator svjetskog prvenstva usne harmonike (WORLD HARMONICA FESTIVAL) koje se održava svake 4 godine, a na zadnjem je i Hrvatska imala svog predstavnika - zabočanin Tomislav Goluban osvojio je 16. mjesto u kategoriji blues-folk-rock-traditional.

Gore spomenuti organizatori pobrinuli su se da zaljubljenici usnih harmonika obogate svoje znanje vođeni četvoricom instruktora, inače vrhunskih i svjetski priznatih svirača ovog malog instrumenta: Steve Baker (GB), Joe Filisko (USA), Carlos Del Junco (CAN) i Brendan Power (NZ/GB).

Svoja iskustva, znanja, trikove i savjete predavali su na odvojenim tečajevima od kojih svaki primao samo 20 studenata. Workshopovi su bili organizirani tokom dana, a u večernjim satima održavali su se razni koncerti na kojima su nastupali instruktori sa pratećim glazbenicima te jam-session svirke gdje svi sudionici mogu nastupiti i predstaviti svoja znanja i vještine.


Tomislav Goluban
(na slici desno) iz Zaboka bio je jedan od 20 studenata (i jedini iz Hrvatske) koji je slušao predavanje svirača country-blues i Chicago-blues usne harmonike te najpoznatijeg majstora "custom" usnih harmonika Joe Filiska iz Chicaga. Uz brz i kvalitetan pregled naprednih tehnika sviranja usne harmonike, zadnji dan workshopa Filisko je demonstrirao načine popravka i ugađanja usnih harmonika.

Paralelno su održana još 3 tečaja. Brendan Power (GB) podučavao je sviranje irske i keltske glazbe na usnim harmonikama, Steve Baker (GB) više se osvrnuo načelima usne harmonike orijentiranih osnovnim tehnikama, dok je Carlos Del Junco (CAN) pokazao kako sviranje usne harmonike može biti uspješna mješavina klasičnog blues i modernog jazz sviranja uz upotrebu računala.

Večeri prva dva dana workshopa bile su namijenjene isključivo za jam-session svirke gdje su studenti mogli predstaviti svoja umijeća ispred vrlo kritične i zahtjevne publike sastavljene od usnih harmonikaša iz cijelog svijeta. Tako je naš Tomislav ubilježio 2 vrlo uspješna nastupa svirajući sa fingerstyle gitaristima - Chris Jonesom i Dick Birdom te pijanistom Georg Schroeterom. Sljedeće 2 večeri instruktori festivala koncertirali su u službenom dijelu programa nakon kojeg je opet uslijedio jam-session.

Uz sve pohvale organizatorima festivala, Tomislav tamo ne bi mogao sudjelovati da nije bilo pomoći Grada Zaboka, Ministarstva kulture RH, Čazmatransa i gornjostubičke udruge ZAGORSKI UMJETNICI (ZUM).

A blizu je i sljedeće svjetsko prvenstvo, za koje će Tomislav, što ne sumnjamo nimalo - biti ultraspreman! Do tad - svakako dođite na nastupe grupe FORHILL BLUES i provjerite njegovo usnoharmonikaško i vokalno umijeće uz gitaristu Antu Prgina i basista Nidžu!

Darko Ciglenečki & Ibro Dirka (Tomislav Goluban)