GODSPEED YOU BLACK EMPEROR + The Dying Sun Ensemble

15.2.2002. Zagreb, SKUC


Nisu oriđiđi fotke (s flyera), ali bilo je ovako nekako:

EARWING & KSET zbilja rade prave stvari. Jedini prigovor je početak koncerta - bio je najavljen za 21h, a predgrupa (solidni riječani "The Dying Sun Ensemble", možda malo pretihi, no teško je bez prethodno odslušanih pjesama, a i u bučnom razgovoru publike, Jutarnji je nabrojao preko 700 duša) je počela tek oko 23, a mnogi su čekali od 21 h, neki i od 22 h (otišli smo zatim u "Staru Savu", pa zivkali mobačem uporne čekače), pa došli negdje na pola predgrupe.


Ulaznica je bila 45 kuna (60 na dan koncerta), a vjerojatno i najveća ulaznica koju sam ikad vidio, skoro ko plahta (nemoguća za potpuni sken)!

Godspeed you black emperor dobili su epitet LAST GREAT BAND OF THE CENTURY (NME). To je ipak pretjerano, mislim da bi MICHAEL GIRA i THE SWANS imali dosta toga za utužiti, no i veseliti se u iskazanom utjecaju. Ja bi se još više veselio da tu i tamo bude vokala, barem recitacija, projiciranja teksta (pa gdje su im oni introi koji im stoje na sajtu?), uzvikivanja i sl.

Ovi kanadski instrumentalisti ipak koriste i šumove, trake (nažalost, tek na bisu je bilo malo glasa, no nisam ga mogao odslušati do kraja zbog nervoznog prijevoznika koji je polazio u 02 h, znači 2 sata su GYBE prašili).

Godspeed You Black Emperor danas slove za najutjecajniji post rock band (kažu iz Earwinga), nekad ih bude i dvadesetak, neprestano se nadopunjuju i u projektima Silver Mountain Zion, Fly Pan Am, Shalabi Effect, Set Fire To Flames.
Svirali su u devetoročlanoj postavi: 3 gitare, dva basa, 2 seta bubnjeva, violina i cello "koji se kontrolirano nadopunjavaju sa elektronikom, "nađenim" govorom, poljskim snimkama. Stilski raspon njihove glazbe je uistinu velik, a za to mu pogoduje dužina pjesama, koje u prosjeku traju dvadesetak minuta. Unutar okvira koji formira gitarska oluja kreira se kontrapunkt sa violinama, cellom, koji se koriste na jedinstven način, izbjegavajući uobičajene konvencije u modernoj glazbi.
Upravo je dupli album Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven, na kojem su samo četiri kompozicije u trajanju od osamdesetak minuta, potvrdio njihov kultni status. Na njemu odlaze još dalje u dekonstrukciji naslova, gotovo posve izbjegavajući nadjenuti imena skladbama, zamjenivši ih sa dvadeset pokreta." (opet, kažu u Earwingu)

Projektirani su crno bijeli filmovi i u boji (oni C/B išli su uz intenzivnije, bučnije pjesme i, naravno, to je bilo bolje), a pretežno su prikazivali putovanje - ceste, željezničke pruge, zgrade, pejsaž...). Ipak je to djelovalo prestatično jer publika je glasno razgovarala, i u tihim počecima pjesama mislim da su mnogi fanovi prizivali neko kazalište, mali Lisinski ili nešto gdje se sjedi (a ja prizivam i nešto gdje se ne puši) no bio bi problem - tamo se onda ne može ni piti...

Ipak sam možda više očekivao, više multimedije, no vrijedilo je doći. Držim fige Bari i ekipi da nastave ovako, a GYBE savjetujem da nabave - VOKAL U GIPSU!


Godspeed John Glenn (Maurice Minnifield, aka Blame Kanada D.C.)


http://www.brainwashed.com/godspeed/