FRANCI BLAŠKOVIĆ & GORI UŠI WINNETOU
Zagreb, Gjuro 2, 24.2.2000.

FRANCI BLAŠKOVIĆ & "GORI UŠI WINNETOU" ("mladi kreten, TURBO CATTOLICO"), Live in Gjuro 2, Zagreb, 24.2.2000.

ISTRA TI MATERINA I ETI PIČKA UMETNIČKA!

SNIFONIA DEVETA A FUCKINGHEM PALACE!

OD ROĐENJA PA DO GROBA, NAJLJEPŠE JE VINSKO DOBA (NE MIŠAJ VINO, CRETINO!)!

"...u visoke zgubljene pute istriane
labirinte malvasiane,
GREMO... "

(Ni ti ga, ča ti ga je Istra, "Ich bin, du bist und amen", 1992.)

Beskrajno fala Mariu Benčiću iz Pule! Nisam mogao vjerovati sadržaju mejla koji mi je poslao u utorak 22.2. i pozivu da se u četvrtak, 24.2. pojavim u Gjuri 2 u Zagrebu u 17 sati i da će mi Franci Blašković osobno udijeliti Sabrana djela od 6 CD-a s kompletnim opusom pulskih GORI UŠI WINNETOU. Dalje slijedi da je količina ograničena na 500 primjeraka, da su namireni fanovi u Vodnjanu za područje Istre, te da je Rijeka podmirena u Opatiji, a da će u Zagrebu biti namiren ostatak svijeta. I tako bi (u prvi mah nisam vjerovao ovoj fantastičnoj ponudi, to ni DŽIRLO ne nudi, rekoh fašnik još nije, ni prvi april, no pouzdao sam se u poziv i došao - i nisam požalio):

VIDIO SAM BUDUĆNOST ROKENROLA - VIDO SAM VRAGA - MISLIM DA SAM VIDIO MICA MACU! - VIDIO SAM VINSKU MUŠICU S TRAHTUROM....!!!

Odmah po ulasku u klub uvjerio sam se u istinitost mejla i da Franci već opslužuje prijatelje i fanove. Francijev look: veliki trahtur umjesto šešira, šlafrok, cokule, ispod: majica s kratkim rukavima na kojoj piše "MAJICA ZA U PIČKU MATERINU!", bokserice i štrample... Stisnuo sam ruku geniju (pamtit ću stisak kao i stisak ruke Ivice Čuljka), našao me na popisu (pisalo je Ciglenečki Stubički Darko), potpisao sam se i preuzeo paket od 6 CD-a - svaki u kartonskom, oslikanom omotu s kompletnim tekstovima, te sedmi, bez CD-a (budući album "U tunelu usred mraka zvizdi pizda petokraka (Ljetopis hvarski 1997.)", umjesto kojeg stoji poruka:

"Eko, Draga & Dragi...., fali VII, la sedma, ... kartelu ud ke imaš, a disc će biti LIVE REC. 23.IV. jušto u podne u ... KANFANARU - a tega ćeš si valja KUPITI, pokle ča bude. Uva SABRANA DELA, trinajstlitnja, su štampana u 500 kom. i činuta su za podiliti brezplatno (zahvaljujući predizbornoj kampanji IDS-a, u XII misecu (1999.) - (Franci je založija sebe, i časti) svin autorima, muzičarima, sponzorima dušebrižnicima, većini đornališti, i nikin dragin prijateljima, ... (pa ti sad vidi dali je dosta). Ki su bili (su - li) sapatnici & veselje GORI UŠI WINNETOU-a. P.S. Svi ki imate komplet ste mi upisani i potpisani, i, i, i, i, i, i, i, obavezni reći pred bilo kin da ste kompletin dobili brezplatno - da ne bih ima još i dodatne pizdarije, a lanac morete prekinut kad ćete. AMEN." FRANCI

Evo malo Francijevog uvoda i mojeg prepričavanja (BESIDA ILI SIDA): "Eko me na mul" (Toma Bebić) pokle 13 godina (1986. u Kulušiću!, maj misec zadnji put sam bio u Zagrebu), bez 2 Gustafa koji su zapeli negdje u Tvornici... Hvala Tahiru Mujičiću koji je začinjavac GUW i da nije njega pitanje bi li nastavili s radom. Uvalio nas je kao kazalište ... u jednu predstavu i tako je počelo. Dražen Matošec (danas ima odličnu kolumnu u Feralu) napisao je prvi članak o GUW i hvala mu... Ovo danas je - dolazak u goste dragim prijateljima: program BESIDA ILI SIDA, poklon paket prijateljima za 14 g. besidarenja i čašćenje prijatelja i fanova (koji su bili na spisku). Paket se zove Istra ti materina ... a nije paket jer me zajebo ovi štampar! (već je 6+1 omot u papirnatom škrniclu, a Franci je uz to davao i istrijansku kovanicu: 1 koza)

Albumi su kronološki (moram se pohvaliti da imam 2 ploče te snimku kompilacijskog albuma "Žižo", što ti je fan!):

1. ADDIO POLA (1986. Suzy)
2. WELCOME HOME (1988. Suzy, imam i ploču!)
3. MENS SANA IN MALVASIA ISTRIANA (1990. Helidon, i ploča!)
4. IC BIN, DU BIST, UND AMEN (1992. Adam)
5. ROLLING STRONZ'S (1993. Bonaca, urednik izdanja Mario Benčić!)
6. MONTE GHIRO (1996. Dilema)

7. ISTRA TI MATERINA (s Kud Idijotima, izdao je valjda Dancing bear)
8. FRANCI SINGS THE ŽIŽO (Dilema, kompilacija s 6 albuma GUW uz par dodatnih pjesama) veličanje lika i djela Žižovića)
9. DAŽ DAŽDI MIŠ PRDI (veličanje lika i djela Orlića, nisam imao u ruci)
10. U TUNELU USRED MRAKA ZVIZDI PIZDA PETOKRAKA (Ljetopis hvarski 1997.) "izlazi uskoro iliti je to 7. službeni album (a trebao je biti 6. album, za 1997. a ispala je deseti - zavrzlama, ha! sve se zakompliciralo, na brizi smo sponzora i dušebrižnika jer nismo bili rentabilni..."

Ovaj koncert može se nazvati PRANJE ŠPORKE ROBE U KRUGU FAMEJE! Sponzori - 3 vinara (Matošević, Degraci (?) i Kozlović), Oriana, tekstilna (za kušine) butiga iz Pule, KUD Emil Soldatić. TV smo uspjeli spriječiti (no snimalo se videokamerom - za Arinku, suprugu) - nisam htio da mi diha za ovratnik, ionako mi gre na kurac!... Iz Winetua je nastao IDS - forši ste se zajebali!

Među pedesetak podijeljenih kompleta (što Globus u svojoj kratkoj vjestici i fotki nije uspio saznati da je to bio glavni razlog okupljanja) Franci je pročitao i: Ciglenečki Stubički Darko, Franci je čitao naglas: Gall - za njega nimam, bili su i Glavan, Vrdoljak, Kostadinov je bio u San Remu...) Bili bimo vas pilili duže da je bio bend... (uslijedilo je krštenje okupljenih:) U ime oca, sina, duha, malvazije, Samante Fox, želim vam Gore uši - dole puši... ("rastem, rastem, torzo šibam, kao trska u vis šibam" CHE BEL)

Pjesme (uz opširnu spiku i komentare) su bile:
1. ADDIO POLA ("Addio Pola) Una kretinata solo ja i bas, tri nonice (na zidu iza stejdža- Batman iz Batmanići u okolici Žminja, Mandela iz Mandelića kod Vodnjana, a treća je neznani junak!)
2. 3 NONICE ("Rolling stronz's"), "NI TI GA ČA TI JE ISTRA...
3. E W GLI GLEMBAY -TRI RATNA DRUGA ("ROLLING STRONZ'S") (E VIVA GLEMBAJ K UND KA, E VIVA DECADENZA)
4. ČAKAVSKA PESEM
5. PULITIČKA ILI ISTRA TI JE VILA RAVIJOJLA ("Mens sana in malvasia Istriana)
Uvod: štorija - Istra je najprije s Austrijancima jebala mater Talijanima, onda s Talijanima jebala mater Abesincima, pa s Jugoslavenima jebala mater Talijanima, Austrijancima i Nijemcima - to je ono "ja častim!", onda je s Hrvatima jebala mater Jugoslavenima... I sad su sexy maderfaker!... Mama mi je glavni sponzor, živi u Torontu. Onda je pobigla u Italiju, bila u logoru, ... pa u Kanadu... jer se nije moglo dobiti pasoš, ... pa sad svako malo piše iz Toronta... Ča ti je to oslobodioc: to je oni ki te oslobodi, ali pokle ne gre doma! On onda ostane pa te čuva. Neće pustit budalu. Njega bi opet neki moga zajebat. A ti pozabiš za ki kurac je on tamo. A svaki čas ti kaže doći će opet Talijani pa ti jebati mater. A ja to napišem mami - a mama mi piše: sin moj, ako je tako ja ću dojt doma! A sad, pokle ovog oslobođenja, novega - nam kažu Hrvati: jebite si mater Istrijansku, a mati me pita: a ča je s tom jebačijom? A ja govorim: Hrvati šilje kolac i pričaju pizdarije... (prije pjesme mirisao si je pazuha, za poticaj) Ča bi vam ja još moga kantat? Ja sam finija sve, nije bilo kako je planirano... Tužno nakon 13 lit... U ime oca .. i lige za boj protiv turizma..."

Meine Zaključak:
Jedini moj problem s Francijem je u tome što me zeza talijanski - učio sam ga u školi 1 godinu, no premalo da skužim većinu tekstova jer sve što sam naučio je kaco, i feličisimo di fare la sua konošenca (za što sam kasnije saznao da to talijani ni mrtvi ne izgovaraju...), no čitanje tiksanih tekstova olakšava stvari.
Jedva čekam sedmi dio ovog paketa "U tunelu usred mraka zvizdi pizda petokraka - Ljetopis hvarski 1997." za koji imam omot no čeka se izdavanje CD-a (u pjesmi Crodream govori: "Ich bin ein demoralizirani kantautor - kantakurac")! Nadam se da će ove godine biti i lokalni izbori te da će IDS i za tu kampanju angažirati Francija, te da će objaviti B-sides kompilaciju i live album na 10 diskova, Sabrana djela svih stihova koje je uzglazbljivao i koji će tek to postati, u knjizi debljoj od Biblije, te DVD sa svim objavljenim albumima, piratskim lajv snimkama te cjelokupnom foto i videodokumentacijom...

Franci je totalno zezno Štulića (a i dvocedejnog Šajetu), nakon ovog dotični se više neće oporaviti i nikad napraviti nešto slično, premda ovo Franci sigurno nije napravio radi egotripa. Recite mi, tko bi zarađenih 13 somova marakuja podijelio (a ne kupio auto, tehniku...) prijateljima darajući im sebe? Samo istinski guru i veliki Prijatelj i Umjetnik.... i Genije.

Za kraj (?) zamislite bend: FRANCI bas i glas, RAMBO gitara i glas, ELVIS J. KURTOVICH glas, pratnja cijeli CINKUŠI, ZELENI VAL I ZLOČESTA DJECA. Najavljivači: ŽELJKO: PERVAN, MALNAR, KONIGSCNECHT, VUKMIRICA; ouija board - zazivanje Franka Zappe.

Ipak, stvarno za kraj: ako biste ubili za snimku ovog nastupa (kao ja za Rambov u Tvornici 18.2.2000.) javite mi se, nešto ćemo izmajmunisati. Nakon što sam u 7 dana vidio 2 cara još mi samo nedostaje da sljedeći tjedan vidim Mark E. Smitha i THE FALL pa da mogu mirno mrijeti...Još da mi se preko OUIJA BOARD-a javi i Milan Mladenović i kvit smo. Ouver end aut (AUT, AUT...).
LOTA DE LUNGA DURATA...

"Venezia tone
a bilo je fino
ostajmo mone
napuštajmo kino ."

(IO AMO AMARCORD, "Welcome home", 1988.)

Ciglenečki Stubički Darko Istrijanski
(ma, selim ja skoro u Istru, definitivno)
:-)