EROS RAMAZZOTTI

29.4.2001. DOM SPORTOVA - Zagreb

 

Trijumf talijanske pop zvijezde u Zagrebu !


Zadnji album popularnog talijana " Stilelibero" ("Slobodni stil"), izašao u listopadu 2000.g, i veliki hit "Fuoco nel Fuoco" ("Vatra u vatri") dočarava nam temperamenat i velike glazbene mogućnosti Erosa Ramazzottija.

Zagrebački koncert, na kojem se okupilo oko 7.000 posjetitelja, dio je najnovije svjetske turneje koja predstavlja jednu od najvećih koncertnih pop atrakcija koja s lakoćom puni sve reprezentativne dvorane i stadione, a sam Eros Ramazzotti danas je ubjedljivo najveća talijanska pop zvijezda čija slava je već odavno dosegla planetarne razmjere i čiji su albumi prodani u multimilijunskim tiražama diljem svijeta. (Korišten tekst press-info materijala "Bine-Vinyl" d.o.o., op.a.)

Teško je povjerovati, ali Eros je službeno svoju profesionalnu glazbenu karijeru započeo prije gotovo 20-tak godina pjesmom "Rock 80" na San Remo Festivalu, a što mu tada i nije donjelo neki poseban uspjeh, ali mu je pomoglo da ostvari svoje prve diskografske kontakte i dalo mu snage da nastavi dalje...

Godine 1984. ponovo je na San Remo Festivalu s pjesmom "Terra Promessa" ("Obećana zemlja") sa kojom osvaja prvo mjesto i skreće na sebe pažnju talijanske i dio svjetske javnosti!

San Remo Festival mu je i dalje odskočna daska pa 1986.g ponovo osvaja prvu nagradu pjesmom "Adesso Tu" koja izlazi i na albumu "Nuovi Eroi" ("Novi heroji"), a time ujedno i započinje prvi pravi internacionalni uspjeh Erosa Ramazzottija!

Na svom trećem albumu Eros pjeva duet sa popularnom engleskom pjevačicom i glumicom Petsy Kensit, a naporan rad na albumima i turnejama biva nagrađen jakom komercijalizacijom izvan Italije zauzevši mjesta na gotovo svim top listama u Europi!

1991.g Eros uzima trogodišnji "time off", a nakon toga se vrača na scenu jači nego ikada s albumom "Tutte Storie" kojim postiže velik internacionalni uspjeh i uz Pavarottija postaje najveći talijanski izvozni glazbeni proizvod desetljeća!

Velik korak je i odluka da sam sebi producira naredni album "Dove ce musica" ("Tamo gdje je glazba"), a što se pokazalo vrlo pozitivno i rezultiralo prodajom 7 miliona nosača zvuka i velikom Europskom turnejom!

Nakon rođenja kčerke Aurore - Eros priznaje da mu je taj događaj najveći poticaj i inspiracija u stvaranju novih pjesama.

Godine 1995. bio sam prisutan na velikom trodnevnom open air festivalu "Rock in Park" na olimpijskom stadionu u Munchenu gdje se Eros pojavio pred oko 100.000 slušatelja kao jedna od najvećih zvijezda festivala, odnosno odmah rame uz rame Eltona Johna, Roda Stewarta, Joa Cockera, Sheryl Crow, Status Quo...

Visoko kvalitetan glazbeni ugođaj i euforično dobar prijem publike vidio sam i na dvodnevnom "Festival Baru 96" u Puli 1996.g kada je Eros nastupio uz E. Iglesiasa, Zucchera, Gabrielle, Mark Morisson, Coronu, "The Cure" ,"Fools garden"...


Danas za Erosa Ramazzottija zna cijeli svijet, a nakon mnogih turneja, napornog rada i velikog iskustva Eros se pojavljuje i kao autor pjesama drugim poznatim glazbenicima (Joe Cocker), a snima i duo sa legendarnom rock-bakom Tinom Turner, Andreom Bocelli, a kasnije i sa Cher...

U Zagrebu je Eros prikazao kvalitetan i kompletan glazbeni show koji predstavlja najbolje što se može vidjeti i čuti u pop glazbi. Nonšalantno vladajući scenom, redajući hit za hitom i pružajući slušatelju duh i temperamenat mediterana začinjen izvornom talijansko-napolitanskom kanconom.

 

Darko Budna