EL BAHATTEE

29.3.2003. Zagreb, Pauk


Čovjek koji je dobio Crnog Mačka za rock album godine (i Porina za alternativni album godine, ako je nekome još uvijek važna ta domaća nagrada) je promovirao u Pauku 29. 3. 2003. svoj drugi po redu album "Amen". Uz sve te nagrade, kao i uz to da je El Bahattee s pjesmom "Na balkanski način" tri tjedna bio prvi na "Hit Depou", svakako da sam bio neugodno iznenađen s činjenicom da je koncert došlo vidjeti svega 200-300 posjetitelja. A i ulaznica je bila izuzetno povoljna, samo 30 kn. Šteta jer koncert je bio dobar unatoč tome da je trajao oko sat vremena.


(arhivski fotos)

Prije koncerta oko studentskog doma kao i u cijelom gradu slavila se pobjeda "vatrenih" protiv Belgije, tako da je uvod u sami koncert bilo slušanje svuda okolo (u tramvaju, po okolnim zgradama) pjesama kao što su "evo zore, evo dana…", "oj hrvatska mati nemoj tugovati" i "daleko, daleko". Euforija kao uvod u koncert na kojem neće biti mjesta za naše silne uspjehe, već naprotiv koji će prolaziti kroz crna mjesta naše stvarnosti, kroz ona mjesta o kojima većina ne želi govoriti ili se pravi da ti problemi ne postoje.

Koncert je otvoren "jebanjem majke", a zatim su uslijedile jednako žestoke "opasno frustriran" i "ja sam taj". Sve pjesme sa odličnog albuma "Amen" su izvedene plus jedna uvjetno rečeno starija. Za sami kraj su ostavljene "na balkanski način" i "amen" i nakon sat vremena koncert je bio gotov.

Od poznatijih faca u publici primijećeni su žanrovski kolega Edo Maajka i Kruno Lokotar, jedan od organizatora FAKa.
Eto tako između dva "povijesna" sportska uspjeha, subotnje pobjede nogometne reprezentacije i nedjeljnog razbijanja Cro Cop-a smjestio se El Bahattee sa svojim koncertom kojim se ne slave uspjesi već nas je proveo kroz čudesan svijet hrvatske stvarnosti nimalo ne štedeci pritom estradne kolege, crkvu, braniteljske udruge, policiju…

Ukratko bio je to korak mrtvog čovjeka, ubijenog u zemlji zvučnog incidenta, čovjeka što smeta u zemlji bez ljudskog intelekta…

Edo Maajka 10.04. ima koncert u Tvornici, cijena je ista (30 kn), Tvornica će sigurno biti puna. Biće mi drago zbog toga jer Edo to zaslužuje, ali zašto je na koncertu bahatog frustriranog kopileta (kako Bahattee sam sebe zove) bilo ovako malo publike, iako je jednako kvalitetan kao i Edo Maajka, a i album mu je jedan od najboljih hrvatskih albuma u zadnjih desetak godina jednostavno mi nije jasno a sumnjam da će ikada i biti.

ŽELJKO KUHAR