THE EARLIES
 
THE EARLIES, 4.3.2006., Zagreb, &TD

I tako nas posjetiše The Earlies. Melodični indie-psihodeličari od kojih pola njih dolazi iz Teksasa, a pola iz Lancashirea, stigli su u &TD zahvaljujući omiljenom Č.I.K.-u kojemu puno bolje ide dovođenje sjajnih bendova u Zagreb nego odgovaranje na dosadna novinarska pitanja putem mejla. Ali kako bi se čovjek ljutio na njega. Prvo je KSET pretvorio u najbolji klub u ovom dijelu svijeta, a sad to isto pokušava napraviti s prostorima zagrebačkog Studentskog Centra. Ako još uvijek niste čuli najznačajniju ovogodišnju vijest zagrebačke klupske scene, svratite na www.sczg.hr i kliknite na 'koncerti'. Čeka nas hrpa sjajnih koncerata u &TD-u (koji će biti rezerviran za nešto intimnije nastupe), PAUKu (u kojem će se bučiti), Klubu SC, Kinu SC i Galeriji SC.

The Earliesi su me baš ugodno iznenadili, premda sam zakasnio i propustio hipnotičku 'One Of Us Is Dead' koja je, kako čujem, uživo zvučala puno bolje nego na njihovom dosad jedinom objavljenom albumu 'These Were The Earlies' (2004.). Koncert baš i nije bio komoran. Česte eksplozije lijepe, bijele buke izmjenjivale su se sa sporim, nježnim trenucima zbog kojih sam požalio što se nisam ni pokušao progurati do neke prazne sjedalice nego sam cijeli koncert pogledao skoro pa s jednom nogom van dvorane.

Kada je nakon četrdesetak minuta (izdali su tek jedan album, ali prije gotovo dvije godine, a odsvirali su samo jednu ili dvije nove stvari, ako se ne varam) 'službeni' dio koncerta završio, svi smo znali da će ih 'najbolja publika na svijetu' uspjeti vratiti na bis. I to ne jedan, nego na pristojna dva.

Meni je osobno (uf, kako sam pristojan otkako sam dobio mejl obožavatelja koji me izaziva da ga potražim kad idući put dođem u Karlovac (!) jer tko sam ja da pljujem po Karlovačkim Danima Piva (!!). Za neupućene, dakle sve vas, riječ je o recenziji koncerta grupe Šo Mazgoon! u Karlovcu koji se održao krajem kolovoza 2002. (!!!). Ako želite, potražite u arhivi koncertnih recenzija. Obožavam love-mail, pišite mi i dalje) najljepše zvučala ljepotica zvana 'Dead Birds', a ni spiritualizedovska 'The Devil's Country' nije ispala loše, dapače.

Earliesi su odsvirali i jednu pjesmu Tima Buckleya (ili Buklija, kako bi rekla engleska polovica benda), a uspješno su nam se upucavali riječima: 'Vi ste najbolja publika dosad'. Ništa čudno, jer ih je dan prije na koncertu u Bergamu bilo više na stejdžu nego u publici.

Koncert je završio prije pola dvanaest, a &TD se pokazao finim prostorom za nježnije koncerte. To što koncert The Earlies baš i nije bio toliko nježan uopće nije bitno. Bilo je jako lijepo, a bit će jako lako naviknuti se na sjedenje, nepušenje i veću udaljenost od šanka (kompariram &TD i KSET, obviously).

mhabijanec@hotmail.com