DIRTY OLD FESTIVAL 2004.
 

PETI DIRTY OLD FESTIVAL, Požega, 16-17.7.2004

  Ah, Igor... Uporan momak. Prvo ta etiketa, pa onda festivali, pa bedževi, pa nebrojeni odlasci u inozemstvo na koncerte opskurnih bendova, pa ovo pa ono. I bilo je već vrijeme da mu se dogodi ovakav festival. Ako se pitate šta ja sad tu muljam: evo - Igor je napravio odličan festival. Uz pomoć prijatelja iz Makedonije (i njihovih iz SiCG:-)), lokalnih policajaca koji pokazuju simpatije, odanih pankera i malo sreće, napravio je solidan dvodnevni festival, koji bi mogao biti zametak slijedeće velike stvari u tako nesretnom dijelu domovine. Festival koji bi uz malu pomoć nekih sponzora mogao postati pun pogodak. Zato što tamo ima sve, priroda je sjajna, ljeti odlazak u takav predio predstavlja Nagradu plućima, kampiranje je solidno, a može se drndati bez da se pobuni neki ostarjeli susjed ili ljubomorni konkurent. I ovaj put je napravio sve na 2 floora, dao je šašavim Francuzima (Voodoonešto sistem... se zovu i ima ih sto) da se zabavljaju u blizini, bez ikakvog voznog reda i to je baš dobro, mada kad god smo mi bili, bilo je ljudi za izbrojat na prste jedne ruke čovjeka koji ima sve prste na rukama. Da ne duljim, evo ukratko kako je to meni sve izgledalo...

Prvi dan je bio dan za ne-punk bendove, pa su tako počeli sve bolji Mental Protest iz Županje, pa Grupa tvog života iz Osijeka, pa klonirani Gabba Gabba koji su mi sve bolji, zato što se pjevač oslobađa i komunicira, pa iza njih Lollobrigida, elektronešto dvije cure koje su prešle granicu kiča i veselo nam mašu s druge strane. Svidjele su se Milošu, a to nije mala stvar. Pa dolazi Septica, kojoj je ovo bio najlošiji koncert otkako ih ja gledam, iako su imali svoju publiku i drago mi je da se stihovi već lagano pjevuše, ali - ima taj ali. Najlošiji zvuk od svih bendova oba dana su imali, i to je bilo grozno. Nakon njih Edo Maajka, sa živim bendom, raja se pali i žari, oni to dobro rade. Nije to meni sad nešto supersuper, ali momci to pošteno odrade, a i Edo je snimio album kojim je ovdašnjim reperima postavio prilično visoke kriterije i jako me zanima kako će se odvijat daljnje pregrupiranje snaga na onemoćaloj rap sceni u nas (ha!). Poslije Ede su bili Radikal Dub Kolektiv, koje sam prvi put gledao i žao mi je samo što nije bilo u nekom manjem prostoru, ali biće valjda na jesen ZG-prilike. Ja bi samo možda malo više unio vedrine, nekako mi je zvučalo tmurno&heavy, ali biće da je to zbog umora... I odosmo kući.

Pa smo drugi dan došli ranije zbog Analene, koja je meni najnaj, al nikako nije za velike prostore. Njihov novi materijal izlazi na jesen, i jedva ga čekam. Pa se mičemo do šanka i tamo propuštamo dosta bendova o kojima samo znam da je bilo kemijski čistog panka i dosta ska pocupkivanja, pa je onda bilo Hladno Pivo, a oni su to napravili kako se i očekivalo, a i voli ih publika pa im je bilo super i onda su 2 sata svirali Six Pack, na kraju, kao logičan završetak. Oni imaju toliko publike da smo mi-koji-ne-pratimo-baš-punk mislili da je neka greška, ali svi su uživali. I Igor. Da, bili su i ekipa s Groodanja, oni su puštali svoj Breakalicious program do kasno u noć, ali o tome nisam čuo ništa tako da bolje da šutim.

I šta još reć? Da je ovako nešto super zabava, da je šteta da takvih festivala nema još, hm, to sam već rekao, ondaaa... Da ću doći i dogodine, naravno, i da jedva čekam odlazak na more, u ovoj&ovakvoj Slavoniji se ne može živjeti.

TONI ŠARIĆ