DAMN LUCKIES

3.11.02. Vinkovci, Walkow


It's not so quiet on the eastern front! Nije sad nešto za pričat okolo, no stidljivo ali sigurno provincija uzvraća udarac. I iskoristiću ovu prigodu da umjesto uvoda iznesem jedno opažanje, s kojim se možda nećete složiti. Elem, nakon Kutine, Koprivnica je postala prilično zanimljivo mjesto gledano očima mladih-željnih-provoda (u daljnjem tekstu MŽP).

U Zagrebu koncerata kao nikad u 90-ima. Močvara i KSET se na radost MŽP natječu i prave probleme u smišljanju financiranja provoda. I baš dobro da je tako. Zagorje se ne snalazi baš najbolje, mada se trude ali nekako nedovoljno. Istra i Kvarner funkcioniraju preko ljeta, a zimske dane provode otužno, kako to već oni znaju. Dalmacija spava, ama baš nikakvih glasova s hrvackog Juga. Slavonija se nešto nemirno okreće, s vremena na vrijeme dogodi se nešto u Požegi, Županji ili Osijeku.

E, a od nedavno i u Vinkovcima. Zanimljivo (i jakojako tužno), posljednji put su neki stranci zasvirali u rockerskim Vinkovcima davne 1988. Cijeli međuperiod zavaravali smo se da su VK rockerski grad, pričalo se o sceni, i štatijaznam šta sve ne. Nakon posnih 14 godina zasvirali su prošle nedjelje osrednji garage-rockeri D-Rangers, iz Nizozemske i evo, jučer, solidni punk rockeri Damn Luckies iz Belgije. Njihov punkerski kratak repertoar privukao je gotovo sve MŽP koji su ikad obuli starke, ili barem trećinu onih koji imaju It's alive, negdje na polici. Plus gosti iz susjednih gradova. I ugodno nas iznenadili, što je možda najbolji pokazatelj koliko su žedni ikakvih događanja. O samom koncertu ne vrijedi trošiti previše prostora, radi se o najškolskijem primjeru superbrzog i zabavnog punk rocka, na tragu Zeke ili Los Ass Draggers ili Misfits ili ne znam, valjda ste shvatili.

U svakom slučaju, za kišnu nedjelju jako dobra zabava. Iako, u ovom Družba-Pere-Kvržice periodu, u kojem se idealizam i entuzijazam mogu isporučivat i u susjedne države, možda nije uputno previše nešto prognozirati, mi vam sa Istoka Zemlje šaljemo pozitivne vibracije i najavu koncerta ultrazabavnog Ede Maajke 29.11. i uskoro još novih inozemnih iznenađenja.

tonisaric@inet.hr