THE CYNICS + EROTIC BILJAN & HIS HERETICS + BABIES

7.10.2003., Zagreb, Kset

Na plakatu piše da su legende. Da su uzor mnogim današnjim bendovima, a posebna je i priča o Get Hip Recordings, jednoj od par specijaliziranih garažnih etiketa, čije ime garantira dobar album. Na plakatu piše da su predgrupe Erotic Biljan&His Heretics (ajde Matija izdrži pa da ne prokomentiraš ovo ime) i The Babies.

To je pravo jebačko ime, jer Erotic Biljan & His Heretics je sjajan jebački bend i nema se tu šta puno filozofirat. Sve su bolji što su stariji, tvrdoglavi u svojoj jebačkoj furci toliko da ih moraš voljet, a i - što bi rekao pravi novinar - u novoj postavi djeluju usviranije, moćnije i čvršće nego ikad! A i imaju i tu neku novu slatku curu na basu koja, doduše, izgleda kao da joj se baš i ne da biti na stejdžu, ali ne na neki vamp-način kojeg bi čovjek očekivao od ovakvih jebača, nego više na neki tinejdžersko-skroman način. Baš zgodno.


Heretics su napravili otklon ka Hives i sličnim modernijim garažnim bendovima, sa curom na basu izgledaju zanimljivije, a vjerujem da će se njihov zvuk još mijenjati. Nisu bili loši. Kao ni Babies, koji sada uživaju "vorholovskih 5 minuta" i kojima uskoro treba izaći taj dugoočekivani album. Bili su okej, glasni i nadrkani, baš kako treba.


Babies su meni još i bolji od Heretika, premda nisu toliki jebači (ali su zato žešći, brži i pankerskiji). Ma sve to ja volim, a ova dva benda volim od samih početaka. Ah, kako vrijeme leti. Sjetio sam se zajedničkih koncerata po Zagorju optrije par godina. Uglavnom, svi jedva čekamo taj major-label album Babiesa, pa i ako je produkcija previše fnje-fnje.

Ja bi još samo spomenuo, kao nebitan podatak, da je bilo u publici ljudi koje nisam vidio sto godina, a da me sve skupa podsjetilo na okupljanja u Ljubljani sredinom devedesetih na gostovanjima stranih r'n'r atrakcija, kada su dolazili svi koji imalo drže do sebe i kada nije bilo teško potegnuti toliki put. Sada nas je Mate sve iznenadio i riskirao, ja stvarno nikada nisam vjerovao da će ovako-Monikin-band zasvirati u ZG, i nadam se da će još koji put. Žao mi je samo što predstavnici Kutine nisu bili blizu šanka…

Jebo to. Ja sam na koncert doveo Krapinčane koji dan poslije nisu radili zbog praznika. Evo, baš se fino poklopilo, jer garažni rock je oduvijek dobro prolazio među krapinskim ex-punkerima. Kao drugo (a di je prvo?), na koncertima Babiesa, Heretika i njihovih uzora oduvijek se skupljala super ekipa, baš onako životni ljudi; prehedonistični da bi s njima ijednog trenutka bilo dosadno, a preinteligentni da bi bilo bedasto. Kad vidim da netko s toliko energije i srca uživa u glazbi koju voli, taj mi nikad neprijatelj postat neće.


A Cynics su mi na svom prvom nastupu na ovoj evropskoj turneji bili okej. Zato što sam očekivao puno lošiju svirku, obzirom na njihove godine i motive. Greg je mozak benda, on samozatajno stoji sa strane i svira te karakteristične riffove, kojih je isporučio dovoljno za zabavan koncert. Pogotovo ako se odluče na hitove sa albuma "Rock'n'roll" koji je zaista najkvalitetniji uradak i koji je prošao test vremena, pa je sa "Blue train station" nešto po čemu ću pamtiti ovaj bend. Nema tu neke mudre priče, vokal je antipatičan i krešti. Michael je sačuvao glas i meni je bio prilično odvratan, ali za takvu priču takav Michael je sasvim okej. Nego, bubnjar ih je spasio. Onako manijakalno bubnjanje podiže svaki bend za 30%. I Corto bi zvučali uzbudljivo sa onakvim bubnjarom. Tip je potrgao bas-pedalu i izudarao taj komplet da je to bilo milina. Ima svoju hard-rock grupu Last Vegas i uspio je privući pažnju simpatične Dubrovčanke, poslije u Spunku. Basista je debeo i uopće se ne uklapa u priču. Ali, strpljivo ponavlja tih par tonova i dobar je prijatelj Grega Kostelicha, što je dovoljno da ga pozovu na ovu turneju. A Greg je Hrvat, porijeklom. Kaže da ga je strina zagrlila od sreće kad je rekao da ide svirat u pradomovinu. On ovakve stvari radi da se malo makne od kuće i posla i da mjesec dana brije. Mrtav ozbiljan priča da jedva čeka povratak u Pittsburgh, pa da ode na reunion koncert Simona&Garfunkela…Uglavnom, Cynics 2003. imaju novi album, snimljen s Tim Kerrom za pultom i to bi moglo biti dobro. Barem koliko je bio ovaj koncert. Meni, koji sam zavolio Cynicse zbog tih melodija, tako neuobičajenih za garažne bandove. Prilično blizu onome kako sam zamišljao da ću ih, kad-tad, vidjeti u Sloveniji.

Eto, čovjek zna znanje. Ja sam šmrkavac koji do koncerta nije imao pojma o Cynicsima. Ali znam da je bilo super i da jedva čekam slijedeće ovakve garage-fešte. Rokerski pozdravi od Tounija The FireMakera i Habe The StageBreakera!

uspravna slova: tonisaric@inet.hr

kosa slova: mhabijanec@hotmail.com