4. CRNI MAČAK
12.4.2001. Zagreb, Dom Sportova

Ukratko:
TBF neočekivani pobjednici - od 6 nominacija osvojili su 5 nagrada: najbolji hip hop bend, omot albuma, spot (Genije), produkcija, i album godine (Uskladimo toplomjere). LET 3 od 8 nominacija osvojili samo 2 mačka - za najboljeg rock izvođača i najbolju pjesmu (Profesor Jakov)! Ostale nagrade: izvođač elektronske glazbe: BOXER, vokal: VALERIJA; instrumentalist: HRVOJE RUPČIĆ (CUBISMO); Tuborgov Crni mačić: FLARE; Stari mačak: VEDRAN BOŽIĆ. Snimka dodjele trebala bi biti emitirana 22. 4. na HTV-u, vidjet ćemo kako će LET 3, TBF i ostali proći na Porinu (6.5. Makarska)...

Udugo:
U 20h još je poluprazno, obilazim dvoranu i sjedam na tribine. U Jutarnjem od petka (sutrašnjem) čitam da je iznenađenje večeri suvoditeljica Severina i popis bendova koji su "vjerojatno" nastupili. Zgodno.

Velika dvorana doma sportova bila je prepolovljena velikim stejdžem, iza kojeg je bio (pre)velik prostor za organizatore, izvođače i novinare, s 2 mala ekrana i lošim zvukom - pa se akreditiranima više isplatilo biti ispred bine (viđen je i doministar obrane, Zlatko Gareljić, veliki Baretov fan).

Sve je počelo u 20.30 kad je četverac u crnom, sa svijećama unio mrtvački kovčeg na kojem je pisalo "ROK", a u njemu ipak nije bio Gobac - koji se opet cijelo vrijeme u najavama rušio na pod - kod skoro svake najave (lani je to bilo snimljeno). Ove godine bile su snimljene najave kategorija i nominiranih - rock kritičari i još poneki u horor varijanti - krvavi, s nževima, strijelama, sjekirama na faci i sl... nije loše, no ne do kraja pogođeno, kao ni fotke "scary" životinja - ajde vukovi, lisice, no koze?

Prvi je svirao BORIS LEINER BAND, koji je drugom pjesmom "Stavi pravu stvar na pravo mjesto" dobro zagrijao publiku koja se još prikupljala iako ne u brojci od preko 2000... Ako je moguće procijeniti.... Pri kraju pjesme pridružili su se TRAM ilevenovci.
Slijedili su tročlani, odlični YAMMAT.

Prvog mačka, za elektronsku glazbu dobio je BOXER. MANCE je zatim uz trubača Pavlicu odsvirao legendarnu "2", a Mačka za omot dobili su THE BEAT FLEET.
Odsvirana je himna Crnog mačka, a pri kraju se pojavila i SEVERINA, plavuša koja nije baš oduševila publiku - splitski naglasak, tiho, umilno govorenje nasuprot dosadašnjih VAMP Mačkica, btw crnki - Danijele Trbović, Bojane Gregorić i Mirte Zečević.
LIVIO MOROSIN je nastupao sljedeći, a Mačka za instrumentalista godine dobio je Hrvoje Rupčić (Cubismo).
SVADBAS su odlično zvučali, pogotovo u "Nitko nije siguran", žalim što ih još nisam gledao na solo nastupu.
Mačka za produkciju dobili su TBF, a BOLESNA BRAĆA su otvorila repijadu i digli atmosferu - "Lovci na šubare", pa su TBF dobili još jednog Mačka - za hip hop, pa su TRAM 11 izveli "Samo kod nas", na stage se popelo 20 ljudi, a repao je i klinac, mali "Čola", "ganđaroleri smo mi", a feštu su završili sa "A vi svi", pridružili su se BOLESNA BRAĆA i na kraju i NERED... Da hip hoperi naprave svoju, recimo Hip hop nagradu "Zlatni scratch", bome bi bilo jako malo albuma i bendova u konkurenciji za Crnog Mačka.

Tuborgov Crni mačić su pokupili FLARE, uz stotine zelenih balona koji su pali sa stropa i zaglušujuća buka pucanja balona (žarom cigareta) odjekivala je par minuta - "Zaista".
Mačka za video dobili su, već je bilo dosadno - TBF za "Genije", a Starog mačka iz ruku Dražena Vrdoljaka dobio je Vedran Božić.
JOSIPA LISAC pjevala je u techno izdanju, mladolika (radi li to Glumičić prekovremeno?), a Mačka za najbolji vokal opet je dobila (sad majka) VALERIJA.


Na pozornicu su se popeli TBF i slijedili su "Odjeb...", "... Hakiki" i "Skener".

Mačka u kategoriji rock izvođač dobili su (konačno) LET 3 - i bili su jedini koji su nešto suvislo izveli kao zahvalu: otpjevali su "Okoš bokoš..." i izlegli 6 jaja - beba, iz svojih "Ero s onog..." oprava.

Live RUNDEK "Ljubav se ne trži", "Otok" i "Ay Carmela".
Mačka za pjesmu godine dobili su LET 3 i opet napravili show - Mrle je jednoj najavljivačici, kao u spotu za "karlovačko" odvezao grudnjak, a baš kao u spotu - djevojka se uspjela zaštititi, a LET 3 su nagradu čestitali sami sebi - zažvalivši jedan drugog, a Mrle i Prlja su se najduže "čestitali" (PNNK?). Nažalost, nisu dobili još jednog preostalog Mačka - za album, tako da ćemo na Porinu vidjeti što su još smislili za "zahvale", sigorno su za treću smislili nešto još opakije...

Predzadnji je nastupao BARE i njegovih 6 PLAĆENIKA s dvije pjesme "Pokreni se" i "A ti još plačeš". I ja ću, ako ću još negdje morati Bareta podnašati uživo.
Mačka za album godine (opet nepravedno) su dobili TBF za "Uskladimo toplomjere".
LET 3 su svirali zadnji što im nažalost nije bio trijumfalni završetak, a bio bi da su dobili još bar za album godine.
Ipak, bila je to prava "Drama", pa "Profesor Jakov", Tazi tazi" - i kraj mačka za ovu godinu, oko 23.50 tako da ipak nismo dočekali petak 13 u dvorani!

Za podsjećanje - evo popisa nominacija:

Najbolji album: Istočno od Gajnica - Hladno pivo, Jedina - Let 3, Uskladimo toplomjere - T.B.F. , U širokom svijetu - Darko Rundek
Najbolja pjesma: Genije - T.B.F. , Profesor Jakov - Let 3, Putujem - Yammat
Najbolji rock izvođač: Hladno pivo, Let 3, Parni valjak, Svadbas
Simpa mačak - Najbolji hip-hop izvođač: Bolesna braća, T.B.F., Tram 11
Najbolji izvođač elektronske glazbe: Aesqe, Boxer, Zvuk broda
Najbolji vokal: Darko Rundek, Valerija Nikolovska, Zoran Prodanović - Prlja
Najbolji instrumentalist: Boris Leiner, Hrvoje Rupčić, Marijan Brkić
Najbolji glazbeni producent: "Budim se" - Merita's (Dejan Orešković), "Jedina" - Let 3 (Janez Križaj), "Uskladimo toplomjere" - T.B.F. (Kreten bija kreten osta)
Najbolji omot albuma: "Jedina" - Let 3 (J.E.S.U.S. Ajaks), "Srebrni" - Flare (Bruketa i Žinić), "Uskladimo toplomjere" - T.B.F. (Nikša Kružičević)
Najbolji video broj: Genije - T.B.F. (Žare Batinović), Profesor Jakov - Let 3 (Radislav Jovanov - Gonzo), Tazi, tazi - Let 3 (Igor Zupe)
Najveća nada, Tuborgov Crni mačić: Bolesna braća, Flare, Lunar, Mance ili Šumski.

Nagradu Stari mačak dobija Vedran Božić.

Jubilarni, peti Crni mačak mogao bi biti u: Puli, Zadru, Splitu, Karlovcu, Osijeku, Vinkovcima... ili tamo gdje je već bio (Čakovec, Rijeka, Varaždin)? Ili je najjednostavije u Zagrebu? Hoće li imati manje ili više kategorija? Zašto novinarska rock nagrada nema, a Porin ima nagradu i za alternativnu glazbu, u ovom slučaju, umjesto Mačića, trebala bi postojati demo nagrada, za najbolji bend koji nije snimio regularni album...

Darko Ciglenečki