CRNI MAČAK 3

Varaždin, Graberje, 24.3.2000.

Bio je to "fenomenalan dan" za Pipse (4 Crna mačka!), no to je bilo i za očekivati. Evo ukratko redoslijeda (no ne bi dao ruku u vatru da sam baš sve točno zapisao):

Oko 20.30 počeli su svirati FALI V, pa HC.BOXER, a između je bila i neka futuristička predstavica koju je vodila IVANKA MAZURKIJEVIĆ (STAMPEDO) koja je još par puta upadala na stage, a za vrijeme Boxerovog nastupa na ekranu je prikazivan foršpan "filma" THE LAST WHITEMAN..., u kojem su najavljeni i voditelji - GOBAC i MIRTA ("ne znam glumiti ni biti voditeljica") ZEČEVIĆ (hoću Danijelu ili Bojanu natrag!). Zatim je svirala VATRA, a prvog Mačka za najbolji video dobilo je HLADNO PIVO (Goran Kulenović) za spot "Politika", a za najbolji omot dobili su PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS "Bog" (Mauricio Ferlin i Viola Šebalj). Zatim su svirali SRŽ i GUŽVA U ŠESNAESTERCU, a Mačka za produkciju dobili su PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS "Bog" (Denyken), pa je svirao PUN KUFER, a najboljim instrumentalistom proglašen ELVIS STANIĆ, pa su nastupila ZLOČESTA DJECA s "Tužil bum suseda", za najboljeg izvođača elektronske glazbe proglašeni su EDDY & DUS, svirali su TRAM 11 i nakon toga pokupili nagradu za najboljeg hip hop izvođača. Nakon lajviranja ŠO!MAZGOON najbolji rock vokal postala je VALERIJA NIKOLOVSKA, HLADNO PIVO je otprašilo live nekoliko pjesama, a za najboljeg rock izvođača proglašeni su PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS, a nakon toga su svirali JINX. Starog mačka dobio je HUS, a THE BEAT FLEET odsvirali su 2 pjesme od Gibonnija (? bez intervencija u pjesmu, kao gažeri!?): Tempera i Činim pravu stvar, a tek na kraju svoju, Splitsko stanje uma. PIPSI su svirali, a GIBONNI je dobio nagradu za najbolju pjesmu - Činim pravu stvar (nisam vidio tko je preuzeo, kao što sam i krivo u prvi tren "vidio" da su nagradu odnijeli HLADNO PIVO, kako su i trebali!). Zatim su svirali PSIHIĆI (Gobac je, navodno opsovao mater Gibonniju u pauzi između 2 pjesme), pa su za najbolji nastup uživo proglašeni JINX i za najbolji album PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS "Bog". Sve su lajv svirkom završili GUSTAFI, dok je uzvanike - bendove, novinare i VIP-evce u pokrajnjem balonu-press centru PLAVA TRAVA ZABORAVA zabavljala do ranojutarnjih sati (rekoše mi, moradoh ići domov). A ja u međuvremenu iz poretka zaboravio zapisati kad je GUŽVA U ŠESNAESTERCU dobila Tuborgovog crnog mačića za najveću rock nadu (nisam baš siguran u ovo, prije su to TRAM 11 ili PUN KUFER, od ponuđenih, dok je smiješno da su ŠO!MAZGOON uopće nominirani, a, moram to naglasiti, iz protesta nisam glasao - kao glasač 173, za nijedan omot albuma jer su neopravdano iz konkurencije ispali TUBERIDER i DUHOVI "Iza debelih vrata" , albumi Anubisa, koji već drugu godinu neopravdano ne ulaze ni u nominaciju).

Dvorana je bila premala da primi brdo zainteresiranih (zašto je bilo toliko reklame na TV-u kad na dan koncerta više nije bilo karata?), unutra je bilo plus pedeset (u VIP prostoru, velikom balonu oko 400 ljudi, ugodno hladno, no brdo faca kojima nije tu mjesto - samo sam čekao da vidim i Kseniju Urličić & comp.), a kaos na WC-ima (samo 3 pisoara + 3 "školjke", dok se ženski dio publike morao načekati i preko pola sata da obavi što treba - na čak 2 "školjke"!).

Grincajg records i njihov apel za bojkot varaždinaca Crnog mačka zbog nenastupanja VŽ bendova medijski je urodio plodom (čitajte u srijedu i tekst u Areni), no da se desio bar tjedan, dva ranije (a znalo se puno prije kad je dodjela) uspjelo bi se u namjeri - da bar jedan bend svira na Mačku. A moglo je nastupiti 10 ljudi i odsvirati, recimo, medley pjesama bendova: DUHOVI, EONI, TRAUMA, KRANKENHAUS... kad je ionako u Varaždinu svirao svatko sa svakim. Da ne kažem da je i netko od prezentera mogao biti iz VŽ medija, npr. zašto nisu mogla braća Bađun uručiti nagradu za rock nadu godine, kad oni već godinama promoviraju tu istu HR scenu, kao i Grincajg i drugi koji su organizirali brdo koncerata bendovima iz cijele Hrvatske u nekoliko klubova i diskoteka u Varaždinu. Ovako će se "Obračun kod HR korala" morati nastaviti, te se nadam da je ovaj protest Grincajga i VŽ bendova ipak uspio i da, ako će četvrti Mačak biti u Splitu, Zadru, Karlovcu ili Osijeku (što su po meni, realne destinacije), ili opet u Rijeci, pa sljedeće u Čakovcu... da će tamošnji alter bendovi i mediji dobiti priliku promovirati lokalnu scenu, čak i ako će nastupati ( i dobijati nagrade) već etablirani bendovi iz tih mjesta. A to je prvotno, čini mi se, i bio cilj - ne raditi ovo u Zagrebu, već se maknuti i promovirati rock i u takozvanoj "periferiji" i tamo pokrenuti događanja.

Ako to već nije bilo u Varaždinu, zašto sljedeće godine ne bi Crni mačak trajao barem dva dana, a jedan dan bio posvećen lokalnoj sceni (kad su već sponzori uglavnom domaćini - oni bi to mogli i uvjetovati u ugovoru!). Tako se Mačak neće lagano pretvarati u Porin (i u Zlatno-gongovsko snimanje TV emisije) što je ove godine bio slučaj - pa zaboga, već je predvidiva sljedeća godina i borba (već) novog mainstreama u hr rocku: borit će se Rundek, Urban, Majke, Psihomodopop i Parni Valjak, a one iza - opet Pipsi, Pivo, Jinx, možda i Gibonni... i tako ukrug isti svake 2 godine dok ona prava alter scena neće imati puno mjesta (i nominacija), kako su ga rijetko, uostalom dobiljali i na FIJU BRIJU i ZAGREB GORI manifestacijama Jabukatona - Rock koncerta.

Čini mi se da će se, ako je Crni Mačak bio odgovor na Porina, uskoro morati napraviti i odgovor na Crnog mačka - npr. "Satan Panonski" za alter glazbu, Fanzinska nagrada "Mala fotokopirka, crni toner i demo tape", "Močvara" za razvoj underground kulture, "Gjuro treći" za metro podzemljaše... Do 4. Crnog mačka (ili neke druge nagrade) - slušajte najglasnije sve što volite i nemojte nekritički podilaziti onima kojima to može samo štetiti (a ipak im želite dobro). Opravdana i argumentirana kritika uvijek je usmjerena poboljšanju stanja, a ne samo konstatiranju da je dobro što to i to postoji - pa nećemo onda "svoje" razapeti na križ. Ili kako bi Hlo-No-Srz (Hloverka Ganc-Novak Srzić) pitala Budišu: "Šta da radim, šta ŠTA? IJOHOHOOO...." A sad još malo demagogije: Hoćemo - bolje. Pogled u BB! How -store! NOVO VRIJEME! Staro ... ?

iChaboD (Crane, iliti Ciglenečki Darko), Z'BRDA Z'DOLA WEB ZINE