CAMERAN, FICTION, APFUKEN

28.3.2003. Zabok, Gjalski


U petak, 28.3.2003. u zabočkom klubu Gjalski zabočka udruga Gokul organizirala je rock koncert austrijske grupe CAMERAN (na slici - pjevač), a predgrupe su bili THE FICTION (Zagreb) i APFUKEN (Varaždin).

ZIPA UDBA je frakcija udruga mladih iz Zaboka, koja se isključivo bavi organiziranjem koncerata ili događaja koji u prvi plan stavljaju glazbu. Plan ZIPA UDBE je minimalno organizirati 1 ili maksimalno 2 koncerta mjesečno. ZIPA UDBA je počela sa organizacijom 2003. godine i dosada je realizirano nekoliko projekta (RI-FEST ON TOUR, Zvuci Močvarnih Područja 1 & 2, video slušaonica grupa Tool i Korn u kući za rušenje).

THE FICTION su iz Zagreba, i jedan su od najboljih domaćih gothic bendova, a promovirali su svoj treći album ORBITWAVES (ljudi, ajde napišite recenziju ako imate disk-ove: Piki, Zupi, Džima...?).

CAMERAN je novi austrijski post core bend, sastavljen od petorice momaka sa respektabilnim glazbenim iskustvom. Grupa je imala mnogo nastupa diljem cijele Europe, a najveće koncerte su ostvarili svirajući kao predgrupa grupama THE RED HOT CHILI PEPPERS, SUPERGRASS, THE INTERNATIONAL NOISE CONSPIRACY i SOULFLY.
Cameran su stvorili svoj glazbeni stil, sa dubokim osjećajem za glazbu, balansirajući od najnježnijih i lelujavih melodija i ritmova, pa sve do teških zvučnih kulisa isprepletenih emocijom nesavladanog bijesa i goleme mladenačke energije.


Toliko iz infosa - APFUKEN su fino zapankijali nakon što su moje uši čule muzike koja se rijetko čuje (osim nu-metala i sličnih "novotarija" pred koncerte) - SONIC YOUTH, PIXIES, VIOLENT FEMMES... (dj-evi - Zupy, Hule, Bix... a motao se tu i Piki, Marko...).


THE FICTION
mi se nekako nisu uklapali nakon APFUKEN, a niti su pasali prije CAMERAN koji su zbilja sličniji APFUKEN-u. Zanimljivo, no trebalo bi prije čuti album(e), pa onda ići na drugi koncert i bilo bi lakše ocijeniti koliko ima odmaka od THE CURE i inih - na što idu logične asocijacije - i zvučno i vizualno. Inače, klavijaturist priča i odlične viceve... Naažalost, osvjetljenje je u Gjalskom bilo mračnije no inače, tako da su fotke slabo uspjele (eh ti digitalci?).


CAMERAN
su me iznenadili - iako bi rado da opet nisam propustio DAMO SUZUKI-ja (vidi recenziju Matijinu)- drago mi je da sam ovo vidio - ubjedljivo najbolji bend kojeg je Gjalski vidio već dugo vremena, a nadam se da su i ljudi iz zabočkih (i inih) bendova vidjeli kako se to radi - i scenski (svjetlo unutar bubnja, rasturačina na stageu) i zvučno. Nadam se da će UPSET ići tim tragom (nabavite njihov promo CD "Make your stand" sa 6 pjesama - Marko Tršinski, N. Tršinski 17b, 49210 Zabok, 091 403 1983, for_upsetyahoo.com) - Petra je veselo skakutala pred binom... a nadam se i da klinci neće skidati samo tzv. "nu metal" scenu, već da će se naći i pokoji novi ne samo brit pop bend, već i pravi pop punk bend, ili pravi rock bend... Ovakvi koncerti mogu samo u tome pomoći i skidam kapu Džimi da je ovo uspio organizirati i držim fige da samo šiša dalje... CAMERAN su ujedno i promovirali 4-song demo "Brand new souls" koji je vrijedio uloženih 35 kuna, a vjerujem da ih je bar nekoliko prodano nakon koncerta... Za CAMERAN će se još itekako čuti...

Dan kasnije Cameran su (vjerojatno) svirali u Varaždinu u klubu Rogoz.

(INFO: Nenad Borovčak 049 226 768, nenad@gokul.hr)

tekst i fotke:
DARKO C.(ameran)