BRYAN FERRY

 

BRYAN FERRY, 07.10.2007, Beograd, Sava Centar

Bryan Ferry kaže da je koncert Roxy Music održan prošlog ljeta u istom prostoru možda jedan od njemu najdražih u karijeri ali svakako kruna prošlogodišnje polupovratničke turneje gdje su on, Andy Mackay i Manzanera isprobavali kako reagira njihova publike u trenutku dok oni snimaju novi album poslije dugogodišnje pauze. Nešto više od godinu dana poslije, Ferry se vraća u Beograd u okviru velike turneje i promocije svog posljednjeg albuma Dylanesque. Sa sobom vodi sjajnu ekipu muzičara od kojih su većina svirali na prošlogodišnjoj Roxy Music turneji. Za bubnjevima sjedi Andy Newmark, danas punopravni član Roxy Music. Stariji Chris Spedding i mlađi neobuzdano talentirani Oliver Thompson sviraju gitare. Basista je Guy Pratt, sjajni pijanista zove se Colin Good a saksofonista, nimalo slabiji od originalnog Roxya Andy Mackay, zove se Ian Dixon. Dvije simpatične dame, prateći vokali i sitne udaraljke, zovu se Me'sha Bryan i Sarah Brown. Kada ne svira violu i klavijature, pomaže im Amanda Drummond. Svi nabrojeni imaju svoje karijere a kao prateći band Ferryjev funkcioniraju besprijekorno. Koncert je bio odličan, repertoar sjajan, Sava Centar ispunjen do posljednjeg mjesta. Karte su bile danima rasprodane, prosjek godina prisutnih bile su krizne tridesete pa naviše, dame su dominirale u publici. Sava Centar je prava koncertna dvorana pa o kvaliteti zvuka ne treba trošiti riječi. Važno je spomenuti diskretnu ali majstorski kreiranu i odrađenu rasvjetu. Ugođaj je bio sjajan bez pogubnih posljedica za oči.

Nadao sam se da će Massimo nastupiti prije kao što je najavljeno za predstojeći zagrebački koncert, no, umjesto njega, svoje dvije pjesme odsvirala je Me'sha Bryan na akustičnoj gitari ispraćena nadahnutim sviranjem saksofoniste Ian Dixona. Potom na binu izlazi ostatak ekipe ispraćen bučnim aplauzom dok pojava Ferrya u sakou sa šljokicama izaziva delirijum u publici. Uslijedilo je koktel Dylana, pjesama iz perioda Roxy Music i Ferryjeve solo karijere. Kompletan Dylanesque nije odsviran, ali nisu izostali hitovi kao što je Jealous Guy, Lets Stick Together, Kiss and tell, Slave to love.... ukupno dovoljnih devedeset minuta sjajne muzike, odličnih pjesama i fantastične svirke. Točnu setlistu možete za par dana pogledati na http://www.vivaroxymusic.com/news_20070210a.shtml .

Biseri koncerta? Teško se odlučiti. Možda ne toliko izvođena Ferryjeva pjesma She Walks In The Room sa albuma The Bride Stripped Bare iz davne 1978, ili instrumental Body And Soul.

Biće i onih koji će ovo okarakterizirati kao tezgu ili čak reći da Ferry miješa svoje i Dylanove pjesme da stvori utisak da je sve to njegovo. Način na koji on obrađuje Dylana je poseban i šteta je to ne čuti uživo.

Hrvatice i Hrvati, ne propusite Bryana Ferrya i njegovu sjajnu ekipu muzičara.

Dejan Polimac